Élet-Stílus

Nagy Október Joe Cocker-ral

Joe Cocker a Nagy Október Szocialista Forradalom kilencvenedik évfordulóján Debrecenbe látogat, és a Főnix csarnokban ad koncertet.

Semmi köze Joe Cokernek az Aurórához, Leninhez vagy a Téli palotához, az időpont csak véletlen egybeesés. Ezt persze úgyis nehéz követni, meg is kínlódtak a történelem tanárok anno, hogy elmagyarázzák a nebulóknak miért november 7-én ünnepeljük október 25-ét, meg egyáltalán, miért ünneplünk bármit is.


Nagy Október Joe Cocker-ral 1

Sokkal konkrétabb időpont 1969, amikor a másik nagyhatalom környékén történt egyfajta robbanás, igaz, csak kulturális értelemben: ekkor volt a Woodstock fesztivál. (Na, jó, akik ott voltak, azok meg azt mondják, nem is ott volt pontosan.) Ezen a fesztiválon fellépett egy furcsa dülöngéssel és kéztartással rekedten éneklő fazon és előadta a Beatles egyik számát, a With A Little Help From My Friends című slágert. És sokkal jobb volt, mint az eredeti…

Ezt a fazont Joe Cockernek hívták, és azóta is furcsán dülöngélve énekel a világ színpadain. Ezúttal Debrecenben adja elő új, 2007-ben megjelent „Hymn For My Soul” című albumának dalait, és persze a legnagyobb Joe Cocker klasszikusokat, mint például a You Can Leave Your Hat On, Unchain’ My Heart vagy a már említett Beatles-slágert.

„Soha nem nyúltam volna hozzá egy művész munkájához sem, ha nem éreztem volna úgy, hogy valami mást, valami személyeset tudok hozzátenni. Nem feljavítani akartam a szerzeményeket, hanem a saját ízlésem szerint formálni őket” – mondta egyszer Cocker, a kritikusok szerint Nagy-Britannia egyik legjobb fehér hangja.

Az EMI kiadó gondozásában március 30-án megjelent Hymn For My Soul című albumot is ebben a szellemben vette fel Ethan Johns segítségével. Joe Cocker ezúttal olyanok dalait énekelte fel whisky-ízű hangján, mint pl. Stevie Wonder, George Harrison, vagy Bob Dylan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik