Élet-Stílus

A céges mobilrendszeré a jövő

Igazi áttörés várható az olcsó és gyors mobil internet pár éven belüli elterjedésétől: visszaszorulhat az irodai asztal mellőli munkavégzés, és a mainál jóval szélesebb körben elterjedhet a rugalmas munka. Magyarországon csak minden tizedik céges asztali gépre jut egy vállalati notebook.

A Future Foundation tanácsadó cég adatai szerint Nagy-Britanniában már a 40 százalékot is meghaladja a „szabad e-munkások” aránya. Azaz az irodai íróasztalon kívül (esetleg a helyett) ötből két brit irodai dolgozó már távolról is „látja” a céges rendszert, a benti leveleit, fájljait, így otthonról, egy kávézóban, a vonaton, vagy éppen egy unalmas konferencia ideje alatt is dolgozhat.

A SanDisk és a Microsoft fejlesztései nyomán pedig hamarosan a zsebünkben cipelhetjük virtuális íróasztalunk, azaz Desktopunk legfontosabb beállításait, a programjainkat és adatainkat. Ez a „varázs pendrive” jövőre várható, így teljes munkakörnyezetünket a zsebünkben, vagy céges logóval díszített hordszalaggal a nyakunkban „szállíthatjuk”. Az azonban nem valószínű, hogy a vállatok munkatársai egy USB-kulccsal a zsebükben ugranak be egy internet-kávézóba, vagy éppen apró mobiltelefonon bajlódnak az excel táblákkal: a céges mobilitás kulcsa továbbra is a notebook marad.

Mobil munka

Egy Intel által prezentált felmérés szerint, amíg 5-6 évvel ezelőtt az irodai dolgozók csupán idejük egyharmadát töltötték asztalon kívüli munkával, addig ma a munkaidő több mint 50 százaléka telik az asztali számítógéptől távol. A várakozások szerint pedig két-három éven belül a modern világcégeknél dolgozó irodai alkalmazottak a ma jellemző 4-5 óra helyett mindössze 2-2,5 órát ülnek majd az asztali gépük előtt. Az elmúlt években nem csak az árubeszerzők, vagy az üzletkötők, de az „egyszeri” munkatársak is egyre többet utaznak, konferenciáznak, tárgyalnak. Sőt, sokan egyre többet dolgoznak a hivatali feladatokon esténként vagy hétvégén. Sokan éppen – egy napsütéses munkanap délelőttjén – egy közeli kávézó meghitt magányában birkóznak meg a feladataikkal. „Már jó pár éve is folytattam olyan telekonferenciát amerikai kollégáimmal, ahol a háttérben hallani lehetett a kutya ugatását” – meséli Damján Tamás, a Dell Magyarország vezetője.

A növekvő termelékenység a vállalat számára is gyümölcsöző lehet. Hazánkban azonban a mobilitás megvalósítása még gyerekcipőben jár. Takáts Kristóf, a HP Magyarország termékmenedzsere szomorúan konstatálja, hogy a vállalati és állami beszerzések terén minden tizedik asztali konfigurációra jut csak egy notebook. Különösen figyelemre méltó ez ma, amikor az árak már majdnem teljesen kiegyenlítődtek: egy azonos tudású notebook ugyanannyiba kerül, mint egy márkás asztali gép egy monitorral, sőt, esetenként akár olcsóbb is lehet. Magyarország még a környező országoktól is le van maradva a mobilitás terén – derül ki a HP szakemberének szavaiból.

A Gartner tavaly íródott tanulmánya szerint leginkább az erős teljesítményt, a hosszú működési időt, az integrált vezeték nélküli megoldásokat és a csekély súlyt hajlandók megfizetni a vásárlók. A hazai beszerzések azonban mást mutatnak. „Tapasztalataink szerint vállalati és egyéni felhasználók is szinte csak az általános kategóriájú notebookokat keresik” – húzza alá Takáts.

Biztonságoabb

A magyar vállalatok a beszerzések során még mindig a kezdeti beruházások költségeit tartják szem előtt, pedig a később felmerülő működési költségekkel is számolni kell – hívja fel a figyelmet Damján Tamás. Tanácsa alapján a vállalati beszerzésnél nagy hangsúlyt kell fektetni a garancia időtartamára, mert a notebookok bonyolult technológiát tartalmaznak, így esetleges javíttatásuk költséges lehet.

Fontos, hogy a notebookok a céges informatikai feladatokra fordított időt is csökkenthetik. Notebookok esetén nem fordul elő, hogy javítást elvégezni kívánó szakember nem találja a gépnél a hibát felfedező munkatársat. Az Intelnél néhány amerikai helyszínen végrehajtott átállás például gépenként átlagosan 5 százalékos időmegtakarítást hozott az IT karbantartási részlegnek.

A notebookok érzékeny üzleti titkokat vagy más adatokat is tartalmazhatnak. Csupán a londoni taxikban az elmúlt 12 hónapban 5 ezer volt az ellopott vagy a tulajdonosaik által elhagyott laptopok száma. Az újonnan megjelent megoldások azonban valóságos páncéllal veszik körül a féltve őrzött adatokat. A beépített ujjlenyomat-érzékelők, az okoskártya-olvasók vagy a teljesen titkosított merevlemez-tartalmak megakadályozhatják az illetéktelen hozzáférést. (Ilyen megoldást támogatnak a drágább Vista verziók is, igaz egyes szakértők szerint a mai notebook akkukat az XP-nél gyorsabban meríti le a Vista blikkfangos kezelőfelülete.) Az Absolute Software Computrace nevű megoldása pedig – amennyiben az ellopott géppel felcsatlakozik valaki az internetre – még jelet is küld a notebook földrajzi helyzetéről, így a tolvajt is fülön lehet csípni.

A biztonság mellett bizonyos – elsősorban a sok utazással járó – munkakörökben a strapabírás is fontos szempont lehet. A meghibásodásoknak a Gartner felmérése szerint 45 százalékát okozó merevlemez-problémákat küszöbölheti ki a mozgó alkatrész nélküli – a digitális fényképezőkből és MP3 lejátszókból ismerős – flash-memóriát használó meghajtók használata. A Dell például néhány, májusban bemutatott új vállalati notebookjába már ilyen adathordozókat szerelt, s üzleti laptop családjának jövőben megjelenő típusaiban szintén fogja ajánlani az adatrögzítés e megbízhatóbb és kevesebb zajjal járó változatát. Közben a Samsung, a FSC és az Apple is bemutatott ilyen gépet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik