Élet-Stílus

Nyitnak a fürdők

A budapesti gyógyfürdők és strandok meghosszabbított nyitva tartással, helyenként 200 forintos belépőjegy-drágulással várják a vendégeket. Jelenleg három budapesti fürdőben folynak felújítási munkálatok, ezek várhatóan jövő márciusban érnek véget.

Jobb szezonra számít az elmúlt évek forgalmához képest Mogyorósi Ferenc, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. fürdőüzemeltetési osztályvezetője. Két évvel ezelőtt május–augusztus között 1,14 millióan fordultak meg a cég által üzemeltetett strandokon, tavaly nyáron pedig mintegy 1,5 millió vendéget regisztráltak. „Tavaly volt egy jó – igazi nyárnak számító – hónapunk, ami plusz 200 ezer látogatót jelentett” – fejtette meg a tavalyi növekedés okait a szakember a FigyelőNet kérdésére.

Mogyorósi Ferenc szerint nem kell attól tartani, hogy a gomba módra szaporodó élményfürdők elszívják a vendégeket a „hagyományos” fürdőktől, strandoktól. Az osztályvezető ezt a véleményét azzal indokolta, hogy egyrészt más-más árkategóriát kínál egy vízipark és egy gyógyfürdő, másrészt nem ugyanazt a kikapcsolódást nyújtják. Egy fürdő ugyanis többféle szolgáltatással (mint például gőz, termál, masszázs) várja a vendégeket – érvel az osztályvezető.

Kitolódik a nyitva tartás

Április 28-tól már nyári üzemmódban fogadják a fővárosi fürdők a látogatókat, így nemcsak a nyitvatartási idő növekszik, hanem a napozókat és a külső medencéket is megnyitják. Vannak azonban, akik eddig sem bírtak várni: a Gellért strandrésze április 21-én nyitotta meg kapuit, a Lukács és a Széchenyi Gyógyfürdő tetőnapozója ugyancsak igénybe vehető már napok óta.

A Gellértben és a Lukácsban – ahogy a többi fürdőben is – este hét óráig maradhatnak a vendégek, míg a Széchenyiben este tíz óráig. Az idei szezontól újdonságnak számít, hogy a Dagály nyitva tartása is kibővül a nyáron: este hét helyett fél kilencig maradhatnak a vendégek.

A tervek szerint a Paskál, a Csepeli, a Csillaghegyi és a Római strand június 2-ától fogad vendégeket, a Palatinushoz hasonlóan esténként hét óráig. Amennyiben viszont a meleg idő már előbb beköszönt, akkor már Pünkösd első napján (május 27.) sor kerül a nyitásra.

Drágulnak a belépők

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. igazgatóságának döntése nyomán május 1-jétől egyes fürdőkben a tavalyinál 200 forinttal drágább az egész napos (szekrényes) belépőjegy. A Dagályban 1700 forint a felnőtt és 1500 forint a gyermek, a Római és a Csepeli fürdőkben 1500 forint a felnőtt és 1300 forint a gyermek, a Paskálban és a Csillaghegyiben 1200 forint a felnőtt és 1000 forint a gyermek, a Széchenyiben 2400 forint a felnőtt és 2200 forint a gyermek, illetve a Palatinuson 1800 forint a felnőtt és 1600 forint a gyermek egész napos belépő.


Nyitnak a fürdők 1

Sakkparti a Széchenyiben



A felújítás alatt lévő fürdők közül a Gellértben és a Lukácsban nem kerül sor díjemelésre. Így az előbbiben marad a jelenlegi 2800 forintos, míg az utóbbiban az 1700 forintos belépőjegy. Dagályban továbbra is 1700, a Királyban 1200, a Rudasban 2200, a Dandárban pedig 900 forintot kell fizetnünk az egész napos belépőért. Két órán, illetve két-három órán belüli távozás esetén a visszatérítendő összeg csökken egyes fürdőkben, mint például a Rudasban.

Tartanak még a felújítások

A januárban elkezdődött és az év végéig tartó 3,5 milliárd forintos rekonstrukció a Gellért, a Lukács és a Széchenyi fürdőt érinti. Mindhárom fürdőben a felújítási munkálatok várhatóan jövő márciusra fejeződnek be. Mogyorósi Ferenc elmondása szerint a munkálatok a terv szerint haladnak, s nem okoznak fennakadásokat a fürdők forgalmában. Bár igaz, hogy valamennyivel csökkent a Lukács és a Gellért látogatottsága, amely minden bizonnyal a felújításnak tudható be.

A Gellért gyógyfürdőben a női részleget újítják fel, majd a tervek szerint az év közepétől a férfi termálrészleg rendbehozatalára kerül sorra. Az 1,2 milliárd forintos rekonstrukció során megújul a női és férfi termálfürdő, az uszodai és előcsarnoki tetőszerkezet, a férfi termálfürdő alagsori öltözői, illetve bővül a szolgáltatás.

A Lukács fürdőben az év elején a termálfürdő felújítása kezdődött el. A termál-gőz részleg várhatóan az év végéig zárva lesz a rekonstrukciós munkák miatt, melyek a gőzfürdő medencéket, az uszodai tetőnapozókat, az iszapcsarnokot, a súlyfürdőt, a nappali kórházi pihenőket érinti, illetve akadálymentesítik a gyógyfürdőt.

A Széchenyi fürdőben tovább újul a fürdőépület és bővül a fürdőszolgáltatás. Először az alagsori öltözőket és a tetőnapozókat korszerűsítik, majd a társas termálosztály, a társas gőzosztály és az oktogon medencetér átalakítására kerül sor. A munkálatok során megvalósul a fürdő további akadálymentesítése és a tetőszerkezet teljes felújítása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik