Élet-Stílus

Négynapos ünnep – ki merre lát?

Ha a közelgő hosszú hétvégén egy hazai wellnesshotelben vagy egy isztambuli török fürdőben kényeztetnénk magunkat az két személyre mintegy 110-140 ezer forintot igényel. Ennek az összegnek közel a feléért másodmagunkkal felfedezhetjük Prága kulináris élvezeteit, alámerülhetünk egy gyulai szálloda élményfürdőjében, vagy búvárkodhatunk az Adrián. Aki ennél kevesebből gazdálkodna, annak érdemes néhány napot eltölteni egy őrségi vendégházban, de mehet birkapörköltfőző-versenyre is.

Amennyiben egy hazai kastélyszálló, vagy wellnesshotel felé vennénk az irányt a négynapos hosszú hétvégén, akkor átlagosan 90-140 ezer forinttal érdemes számolni két személy esetében. Érdemes alaposan körülnézni, mivel a hazai kastélyszállók között is jelentős árkülönbségekre lehet bukkanni. Míg egyes hotellé átalakított kastélyokban már 70-110 ezer forintért eltölthetünk pár napot másodmagunkkal, addig egy magasabb kategóriájúban mintegy 140-180 ezer forintot is otthagyhatunk a hosszú hétvége során.

A pusztaradványi kastélyszállóban 3 éjszakát félpanziós ellátással, másodmagunkkal 66-110 ezer forintért tölthetünk el, míg Bikalon két személy valamivel drágábban, mintegy 140 ezer forintért kapcsolódhat ki. Parádsasváron 180 ezer forintért pihenhetjük ki másodmagunkkal a dolgos hétköznapokat. Ennek az összegnek a feléért egy veszprémi vagy akár egy balatonkenesei wellnesshotelben élvezhetjük a négynapos hosszú hétvégét.

Bükfürdőn 3 éjszakáért két személynek mintegy 160 ezer forintot kell kifizetnie a négynapos ott tartózkodásért, míg egy szigetközi wellnesshotel kényelmét már 100 ezer forintért élvezhetik. Természetesen a szerényebb kiadással járó szállodák között is csemegézhetünk: Berekfürdőn 70 ezer, Alcsútdobozon 66 ezer, Bakonybélen körülbelül 62 ezer, Aggteleken 60 ezer, Gyulán 55-66 ezer forintért pihenhetünk párunkkal félpanziós ellátás mellett a hosszú hétvége során.

Külföld: knédli vagy gejzír

Ahogy az őszi vagy a téli pár napos kiruccanások során, úgy a tavaszi négynapos utak esetében továbbra is hódítanak az európai városlátogatások. Róma, Párizs, London, Amszterdam, Athén, Barcelona, Madrid, Lisszabon, Dublin még mindig a legkedveltebb úti célnak számít. Prágában közel 60 ezer forintért, Isztambulban pedig ennek a kétszereséért kapcsolódhatunk ki másodmagunkkal, amihez még hozzájöhetnek a fakultatív programok plusz költségei.

Ha viszont valami újat is kipróbálnánk az európai célállomásokon kívül, akkor akár egy izlandi vagy egy bretagne-i utat is betervezhetünk. Csoportos, szervezett utazások keretében három éjszaka félpanziós ellátással már 130 ezer forintból is megoldható egy hosszú hétvégére két fő részére. Hasonló áron kínálnak csehországi túrákat, viszont egy barcelonai városlátogatás 180 ezer. Kicsit borsosabbnak számít a négynapos izlandi kikapcsolódás: mintegy 340-380 ezer forintért túrázhat két fő a gejzírek földjén, sőt ugyanennyiért akár Amszterdamban is eltöltheti a hosszú hétvégét „négycsillagos módra”. Sőt, 400 ezer forintból egy római kikapcsolódást is luxuskörülmények között élvezhetünk, melynek keretében még a Roma-Lazio bajnoki mérkőzést is végigszurkolhatjuk.

Lassan beköszönt a búvárkodási és vitorlázási szezon, úgyhogy a hosszú hétvége esetében akár a közeli Adriai-tenger felé is vehetjük az irányt. A 6-7 órányi autózással már elérhető Adria az előszezonban is széles kínálattal várja a pihenni vágyókat. Az Isztriai-félszigeten egy kétcsillagos hotelben 20-35 ezer forintért, míg egy háromcsillagos szállodában mintegy 45-70 ezer forintért tölthetünk el 3 éjszakát párunkkal. Apartmanban biztosított szállással és egyéni kiutazással, már 80-90 ezer forintért (az összeg tartalmazza a felszerelés díját) eltölthetünk másodmagunkkal egy búvártúrát Horvátországban napi kétszeri merüléssel.


Négynapos ünnep – ki merre lát? 1

Horvátország készen várja a szezont



Ha viszont szívesebben töltjük az időt a víz felett, akár a vitorlásbérlést is betáblázhatjuk. A hosszú hétvégére egy háromkabinos yachtot 140-170 ezer, míg egy négykabinosat 240-280 ezer forintért használhatunk az Adrián, miközben a Balatonon már 70-80 ezer forintért is ringatózhatunk.

Falusi turizmus és juhászverseny

Ha mégis a belföld mellett tesszük le a voksot, ám szűkebb pénztárcával rendelkezünk, úgy érdemes a falusi turizmus kínálatából csemegézni. A Vértesben a Móri borvidéken egy falusi vendégházban 3 éjszakát 24-39 ezer forintért tölthetünk el másodmagunkkal, a Balatonon 27-48 ezer, és a Bükkben 27-36 ezer forintért. Az Őrség (Szentgothárd környéke) és a Mecsek (Villány környéke) szerényebb árakkal várja az érdeklődőket: az előbbiben már 12 ezer forintért, az utóbbiban (ahogy Kecskemét környékén is) már 24 ezer forintért élvezhetjük az önellátó négynapos kikapcsolódást.

Amennyiben csak egy-két napra szeretnénk valamilyen pihentető programot betáblázni, akkor csak győzzünk választani a kínálatból, hiszen április utolsó két napja tobzódik a jobbnál jobb eseményekben.

Április 29-én Hódmezővásárhelyen huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Szent György-napi juhászversenyt, melynek keretében nemcsak a juhászat ősi hagyományaival ismerkedhetünk meg, hanem díjnyertes bográcsos birkapörköltöket is kóstolhatunk. A juhászverseny mellett ráadásul a birkapörköltfőzők is összemérik tudásukat. A versenyek mellett kirakodóvásár, motoros quad, folklórműsorok, munkakutya-bemutató, borkóstoló és állatsimogató is várja a látogatókat.


Négynapos ünnep – ki merre lát? 2

Régóta népszerû mulatság



A IX. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál és Boros Találkozót április 27-28. között tartják. Míg a kisváros vendéglátóhelyi nemcsak tejes ételekkel, hanem eredeti körösi halászlével vagy birkapörkölttel, addig a rendezvény szervezői kulturális programokkal és koncertekkel, illetve sajt- és borbemutatóval várják a látogatókat. Ugyancsak ezeken a napokon kerül sor a Szent György-napi Biovásárra Hortobágyon. A Kilenclyukú híd melletti vásártér ad helyszínt a biotermékek első országos vásárának, amelyen a magyar régió biogazdái a bioélelmiszerek széles választékát vonultatják fel, „megfűszerezve” egy kis biofőzőversennyel, bioborok kóstolásával, biomézek vetélkedőjével, valamint a gyógyhatású termékek vásárával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik