Élet-Stílus

Thaiföld nem vásárol olcsó laptopokat

A thaiföldi kormány bejelentette, hogy több másik informatikai program mellett törlik a korábban meghirdetett olcsólaptop-vásárlási projektet is. Az így felszabaduló pénzeket inkább a 3G hálózatok kiépítésére akarják fordítani.

Az OLPC-programból való kivonulást és az erre a célra elkülönített pénzek törlését az ország költségvetéséből Wijit Srisa-arn, az ideiglenes thaiföldi kormány oktatási minisztere jelentette be. Az eredeti tervek szerint az ázsiai állam 2007-ben több százezer olcsó notebookot vásárolt volna elsősorban a helyi iskolások számára. A miniszter elmondta azt is, hogy a költségvetésből töröltek más programokat is, így például a minden iskolát szélessávú internethozzáféréssel ellátó projektet. A két beruházásra korábban összesen 275 millió dollárt különítettek el.

Wijit Srisa-arn szerint a két projekt csak arra volt jó, hogy az elődje politikai karrierjét egyengesse velük. A politikus hozzátette: a két beruházás ellenére alig javult volna valamit a fiatalok oktatási színvonala. „Ezeknek a programoknak nincs prioritásuk, éppen ezért már nem is képezik részét a tervezett oktatási reformnak. Ezek helyett inkább azt szeretném, ha egy éven belül valóban érdemben nőne az oktatás színvonala” – nyilatkozta az ideiglenes kormány oktatási minisztere. Thaiföldön az átmeneti kormány álláspontja szerint a hardverberuházásokra csak akkor lesz szükség, amennyiben már teljesült az oktatási rendszer átalakítása és az állam megengedheti majd magának ezeket a beszerzéseket.

Sitthichai Pokai-udom, az ideiglenes thaiföldi kormány informatikai és távközlési minisztere ugyanakkor bejelentette, hogy felgyorsítják az ország 3G mobil hálózatainak kiépítését célzó programokat. A Thai Mobile közreműködésével zajló beruházás a tervek szerint összesen 550 millió dollárba fog kerülni, míg a konkurens CAT cég 275 és 495 millió dollár közötti megrendelésre számíthat. A Thai Mobile egy WCDMA/UMTS-, míg a CAT egy CDMA2000 EV-DO hálózatot épít majd ki.

A miniszter bejelentette azt is, hogy ezzel párhuzamosan leállítják a két állami mobilszolgáltató megkezdett privatizációját és hasonló sorsra jut az előző kormány által elindított nyílt forráskódú szoftverekre való átváltást célzó projekt is. Utóbbit azzal indokolta a politikus, hogy ezek a programok – a Linux kivételével – gyakran elavulnak, tele van hibákkal és a minőségük is hagy kívánnivalót maguk után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik