Élet-Stílus

Hat százalékunk szélessávon

admin
admin

2006. 10. 17. 14:45

Magyarországon a lakosság 89 százaléka olyan területen él, ahol már van szélessávú internetszolgáltatás, de csak hat százaléka él vele – mondta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára kedden Tihanyban.

Egyed Géza a kétnapos Internet Hungary 2006 konferencia megnyitóján ugyanakkor közölte: körülbelül ezer településen mintegy 1 millió ember, a lakosság 11 százaléka nem jut internetlehetőséghez, s úgy tűnik, ezeken a helyeken a piaci szektor sem érdekelt az infrastruktúra megteremtésében, mivel alacsony népsűrűségi területekről van szó.

Az államtitkár hangsúlyozta: jóllehet potenciálisan 9 millió ember érheti el szélessávon az internetet, a lakosságnak csak 6 százaléka fizet elő ilyen szolgáltatásra. Egyed Géza szerint a szakadékot a motiváció emelésével és az úgynevezett digitális írástudatlanság csökkentésével lehet szűkíteni.

Hozzátette: a szolgáltatók között a jogi szabályozás eszközeivel erősíteni kívánják a versenyt úgy, hogy az alternatív szolgáltatók is nagyobb lehetőséghez juthassanak. A verseny erősítésének az is célja, hogy az árakban a földrajzi területenként mutatkozó különbségek megszűnjenek.

A szakállamtitkár közlése szerint a most kialakítandó gazdaságfejlesztési operatív program keretében mintegy 40-50 milliárd forintot szánnak – állami társfinanszírozásként – a hátrányos helyzetű területeken a szélessávú internethálózat kialakítására. Emellett a tárca beindít a közeljövőben egy internethasználatot népszerűsítő tájékoztatási kampányt is, a motiváció emelése érdekében.

Baja Ferenc, a kormány fejlesztéspolitikai irányítótestületének tagja a konferencián hangsúlyozta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv államreformprogramja keretében az elektronikus közigazgatás operatív programjára 99 milliárd, az államreform-közigazgatás megújítási programjára pedig 40 milliárd forint fordítható majd a következő 7 évben.

Hozzátette: a következő 7 évben el kell érni azt is, hogy digitális elektronikus aláírással azonosítsák az ország állampolgárait és vállalkozóit. Ehhez azonban meg kell teremteni az intelligens állampolgári azonosító rendszert is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Pregnant woman sitting in childbearing center
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.