Élet-Stílus

Hat százalékunk szélessávon

Magyarországon a lakosság 89 százaléka olyan területen él, ahol már van szélessávú internetszolgáltatás, de csak hat százaléka él vele – mondta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára kedden Tihanyban.

Egyed Géza a kétnapos Internet Hungary 2006 konferencia megnyitóján ugyanakkor közölte: körülbelül ezer településen mintegy 1 millió ember, a lakosság 11 százaléka nem jut internetlehetőséghez, s úgy tűnik, ezeken a helyeken a piaci szektor sem érdekelt az infrastruktúra megteremtésében, mivel alacsony népsűrűségi területekről van szó.

Az államtitkár hangsúlyozta: jóllehet potenciálisan 9 millió ember érheti el szélessávon az internetet, a lakosságnak csak 6 százaléka fizet elő ilyen szolgáltatásra. Egyed Géza szerint a szakadékot a motiváció emelésével és az úgynevezett digitális írástudatlanság csökkentésével lehet szűkíteni.

Hozzátette: a szolgáltatók között a jogi szabályozás eszközeivel erősíteni kívánják a versenyt úgy, hogy az alternatív szolgáltatók is nagyobb lehetőséghez juthassanak. A verseny erősítésének az is célja, hogy az árakban a földrajzi területenként mutatkozó különbségek megszűnjenek.

A szakállamtitkár közlése szerint a most kialakítandó gazdaságfejlesztési operatív program keretében mintegy 40-50 milliárd forintot szánnak – állami társfinanszírozásként – a hátrányos helyzetű területeken a szélessávú internethálózat kialakítására. Emellett a tárca beindít a közeljövőben egy internethasználatot népszerűsítő tájékoztatási kampányt is, a motiváció emelése érdekében.

Baja Ferenc, a kormány fejlesztéspolitikai irányítótestületének tagja a konferencián hangsúlyozta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv államreformprogramja keretében az elektronikus közigazgatás operatív programjára 99 milliárd, az államreform-közigazgatás megújítási programjára pedig 40 milliárd forint fordítható majd a következő 7 évben.

Hozzátette: a következő 7 évben el kell érni azt is, hogy digitális elektronikus aláírással azonosítsák az ország állampolgárait és vállalkozóit. Ehhez azonban meg kell teremteni az intelligens állampolgári azonosító rendszert is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik