Élet-Stílus

Interaktív televízió mindenkinek

All-over-IP. Egy szóval így azonosítják a szakértők azt a trendet, miszerint egyre több szolgáltatás vándorol át a klasszikus csatornákról az internetes adatfolyamokba. Az IPTV forradalmasíthatja tartalom és minőség terén is azt, amit ma TV-nek hívunk.

Az IPTV gyakorlatilag nem más, mint egy nagy sávszélességű internetes adatfolyam a szolgáltató és a fogyasztó között, aminek az elvi lehetősége eddig is megvolt, mostanra viszont a szélessávú internet-hozzáférések sebessége elért arra a szintre (itthon is), hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön ez a szolgáltatás, kiváltva az eddigi földi, illetve kábelen keresztül érkező analóg TV adást. Az alapvető különbség a kettő között eleinte nem is a minőségben lesz, bár biztosan hamar hozzászoknak a fogyasztók a mozicsatornákon a DVD minőségű kép és hang sugárzáshoz . Ugyanakkor a forradalmi változást a digitális adatfolyam nyújtotta szolgáltatásbeli többlet jelenti majd.

Bármit, bármikor

Heti műsorújság, főműsoridő, éjszakai adásszünet, lekésett híradó. Ezek a kifejezések a jövőben mind elhomályosodhatnak, hiszen a digitális TV lehetőséget ad a nézőnek arra, hogy bármikor megállítsa, bármikor visszatekerje az adást, egy műsort adott időintervallumon újranézzen, vagy ha lekéste, akkor bepótolja.

Ezt a funkciót timeshiftingnek, azaz időugrásnak nevezik, amivel kapcsolatban a legnagyobb aggályai a televíziós hirdetési piacnak vannak. Ugyanakkor a szolgáltatók nem félnek ettől a negatív hatástól: „A time shifting célja nem a reklámok áttekerése, a teszttapasztalatok alapján nem is erre használják az ügyfelek, hanem a műsor megállítására – miközben kivehetnek egy sört vagy üdítőt a hűtőből, elintézhetnek egy fontos telefont – , vagy éppen a fontosabb részek visszatekerésére. A funkció a reklámok nézettségére pedig nem lesz nagyobb hatással, mint a jelenlegi lehetőség; a csatornaváltás – érvelt Tüdős András, a T-Online Magyarország Informatikai Igazgatója.

A timeshifting funkció nem kizárólag az IPTV technológiával valósítható meg, hiszen jó ideje kaphatóak merevlemezzel felszerelt DVD felvevők, amik szintén képesek voltak korlátozottan erre a funkcióra. Az IPTV esetében az időugrásra, illetve a műsorrögzítésre két megoldás is lehetséges. A T-család legújabb gyermeke, a T-Home (A T-Online IPTV szolgáltatásának immáron hivatalos neve) esetében „a szolgáltató nem tárol központilag tartalmat: csak a set top box készülék rögzít, és kizárólag azt a csatornát, amit a felhasználó éppen kiválasztott” – mondta Tüdős. Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk egyszerre felvenni kedvesünk kedvenc sorozatát, miközben mi a meccset nézzük.

Ezzel ellentétesen a TVNet Tvtévé szolgáltatásában erre lehetőség van, viszont a T-Online által kínált 80 Gbyte tárkapacitású set-top-box helyett a TvNet olyan készüléket kínál, „ami nem tartalmaz merevlemezt vagy írható memóriát, az adatokat központi szervereken tárolja a szolgáltató, és jelszóval védetten érhetik el az előfizetők” – tudtuk meg ifj. Lengyel Tibortól, a Tvnet Kft. ügyvezető igazgatójától.

Mindkét megkérdezett szolgáltató megerősítette, hogy a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges (egyébként 30-70 ezer Ft értékű) set-top-box-ért az ügyfeleknek nem kell külön fizetni.

De nem bárhol…

Ugyan a szolgáltatás kecsegtető mindenki számára, ráadásul adott területen belül is hirtelen többszereplőssé váló TV-piacon verseny alakulhat ki, ami az árakat is lefelé súlyozza, mégsem örülhet mindenki az új forradalomnak. Az IPTV szolgáltatás igénybevételéhez az adott szolgáltatónál rendelkezni kell ADSL előfizetéssel, így a T-csoport esetében telefonvonallal is.

A TvNet esetében a T-COM-tól független, saját gerinchálózaton üzemeltetett 3G szolgáltatás a kritérium. Míg a T-Online műszaki okora hivatkozik, addig a TvNet üzletpolitikai szempontokat vesz figyelembe, hogy miért csak saját előfizetőiknek nyújtanak IPTV szolgáltatást. Ugyanakkor az igazi probléma a technmológiai háttér miatt fog jelentkezni. Ahhoz, hogy a szolgáltatás zavartalanul működjön egy már meglévő 2Mbps sávszélességű internet kapcsolat mellett, ahhoz kódolástól, minőségtől és a készülékek számától függően 4-8-12Mbps sávszélességre lenne szükség, amit a T-Com jelenleg nagyon kevés helyen képes garantálni. Ehhez jó minőségű telefonvonalra van szükség, ami a központtól (DSLAM) nincs messzebb 3km-nél.

Ezek a korlátozások egyelőre leszűkítik a lehetséges előfizetői kört Budapest belső területeire, bár az ígéretek szerint nem sokkal később a vidéki nagyvárosok is bekapcsolódhatnak.

Viszont sok extrával

A szolgáltatók igyekeznek a digitális technológia minden előnyét kihasználni, így a Timeshifting népszerű funkció mellett kötelező darab a digitális műsorújság, ahol már nem csupán ellenőrizhetjük, hogy kedvenc műsorunk tényleg abban az időben kezdődik-e, hanem böngészgetve az archívumban a lehetőségek szerint kiválaszthatjuk a már lefutott adásokat is. Ezen túl a szolgáltatók üzemeltetnek online videotékát, úgynevezett VoD (Video-on-Demand) szolgáltatást, ahol az ügyfél kiválasztja a filmet, ami nem töltődik le az ő merevlemezére, de egy adott időintervallumon belül bármennyiszer megnézheti. Ez jóval kényelmesebb, mint eljutni kétszer a videotékába, ráadásul itt nincs olyan, hogy egy film „nincs bent”.


További értékes funkció, hogy a korhatáros tartalmakat akár csatornánként, akár karikák szerint is korlátozhatjuk. Beállítható a készüléken, hogy 18-as besorolású filmet csak a PIN kód beírása után lehessen nézni. A fejlesztők vízióiban szerepelnek olyan funkciók is, mint az azonos műsort követő felhasználók közti chat, aminek főként a sportesemények közvetítésén tehet szert nagy népszerűségre.

A TvNet ráadásul újabb funkciókkal bővítené szolgáltatásait: „novembertől elindítunk egy olyan zenéhez kötődő prémium-szolgáltatást, amelyre a hazai internet-szolgáltatók között még nem volt példa, de ez legyen meglepetés.” – árulta el ifj. Lengyel Tibor.

Az analóg technikához képest viszont van egy igen komoly hátránya a digitálisnak, mégpedig, hogy nem osztható a jel, tehát minden egyes újabb készülékhez még egyszer annyi sávszélesség szükséges. Ez azt jelenti, hogy 3 készülék esetén a T-Online 2.5 Mbps-es becslése mellett egy átlagos DSL internet szolgáltatással együtt majdnem 10Mbps sávszélességre lenne szükség, ami a fent említett okok miatt csak keveseknek adatik majd meg rövid időn belül, ráadásul a második-harmadik set-top-box-okhoz újabb előfizetési díjak párosulnak majd.

Jövőnéző

A tavaly télen indult Antenna Digital is, a jelenleg rajtvonalnál izguló TvNet és T-Online is bizakodó, versenyképesnek tartják szolgáltatásukat, illetve további szereplők megjelenése is várható a piacon, azaz a fogyasztók bizonyosan élvezhetik majd a verseny eredményeit.

Technológiailag a szolgáltatók előremutató állásponton vannak, bár a T-Online-t az infrastruktúra akadályozza majd több esetben a DVD, vagy HD minőségű adatfolyamok továbbításában, míg a TvNet szerint csak a bejövő jel minőségén múlik majd minden. Az utóbbi szolgáltatónak viszont indulásig igyekeznie kell felfejleszteni a kínálatát, ugyanis a többiekhez képest viszonylag kevés csatortnát képesek online szórni. A választás persze az embereken múlik, kérdéses, hogy a piacvezető cégek célkitűzéseit vajon követi-e a fogyasztói érdeklődés is. Aki viszont szeretné, az a karácsonyi filmzuhatagot már digitálisan követheti majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik