Élet-Stílus

Pulitzer-díjat hozott a Katrina-tudósítás

Pulitzer-díjat kapott az idén két déli regionális lap, a New Orleans-i The Times-Picayune és a biloxi The Sun Herald a Katrina-hurrikán pusztítása idején a köz szolgálatában tanúsított hősi helytállásáért.

A magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző díjnak, az amerikai újságírás legrangosabb kitüntetésének az idei nyerteseit helyi idő szerint hétfőn este hirdették ki a New York-i Columbia Egyetemen. A méltatás szerint a The Times-Picayune még azután is rendületlenül szolgálta a víz alá került várost, hogy el kellett hagyniuk a szerkesztőség épületét. A lap újságírógárdája még egy Pulitzert kapott bátor és rámenős tudósításaiért. A Mississippi állambeli Biloxi városában kiadott The Sun Herald ugyancsak azért kapta a kitüntetést, mert „hősiesen és átfogóan” tudósított a természeti csapásról, és a szükség napjaiban a kétségbeesett olvasók támasza volt.

A tavaly nem díjazott The Washington Post az idén mindjárt négy Pulitzer-díjjal büszkélkedhet, egyet közülük az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos külföldi börtöneinek, egyet pedig Jack Abramoff kongresszusi lobbista üzelmeinek a feltárásáért kapta. A másik liberális napilap, a The New York Times három Pulitzer-díjban részesült – az egyikkel a külföldi telefonhívások bírói hozzájárulás nélküli titkos lehallgatásának a leleplezését díjazta a Columbia Egyetem.


Pulitzer-díjat hozott a Katrina-tudósítás 1

Víz alatt New Orleans. A dallasi lap másik díjazott fotója (MTI)

A művészet és a kultúra terén Pulitzer-díjat kapott Geraldine Brooks ausztráliai származású írónő March című regényéért. A szakkönyvek kategóriájában Caroline Elkins kapta meg a rangos kitüntetést a brit gyarmatosítók kenyai fogolytáborairól írt munkájáért. Történészi munkaként David Oshinsky „Polio: An American Story” című, a gyermekbénulás egyesült államokbeli történetét feldolgozó könyvét érdemesítették Pulitzer-díjra. Az életrajzi kategóriában a díjat Kai Bird és Martin J. Sherwin kapta az „American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer” (Amerikai Prométeusz: Robert Oppenheimer diadala és tragédiája) című könyvéért. A színházi kategóriában az idén nem osztották ki a díjat.

Az újságírás, valamint a művészet és a kultúra terén nyújtott kiemelkedő teljesítményt elismerő Pulitzer-díjhoz 10 000 dolláros pénzjutalom is jár. A Pulitzer-díjat összesen 20 kategóriában osztja ki évente a Columbia Egyetem. A 159 éve Makón született, 1911-ben médiamágnásként Amerikában meghalt Pulitzer József végrendeletében rendelkezett a nevét viselő díjról, amelyet elsőként 1917-ben ítéltek oda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik