Élet-Stílus

Elvándorol a Föld északi mágneses pólusa

A Föld északi mágneses pólusa olyan gyorsan mozog, hogy ötven éven múlva az iránytűk északi pólusa Észak-Amerika helyett már Szibéria felé mutat majd.

A mágneses pólusok nem esnek egybe a földrajzi pólusokkal: míg az utóbbiak a Föld felszínének azon pontjai, amelyek bolygónk forgástengelyén helyezkednek el, az előbbiek bolygónk mágneses terének két pólusát, a mágneses erővonalak két kiinduló pontját jelölik.

A mágneses pólusok ugyan a földrajzi sarkok közelében találhatók, ám hangsúlyozottan csak a közelükben: a mágneses sarkok ugyanis évről-évre változtatják helyzetüket, ráadásul az elmúlt években gyorsuló ütemben vándorolnak.

Miközben az elmúlt 150 évben a bolygónkat védő mágneses mező erőssége 10 százalékkal csökkent, az északi mágneses pólus 1100 kilométer vándorolt észak felé.

Az amerikai Oregon Egyetem geológusainak friss, sarkvidéki tavak üledékes kőzeteit vizsgáló kutatása szerint a mágneses pólus vándorlása az elmúlt évszázadban gyorsult fel, a megelőző négy évszázadban viszonylag állandó volt a helyváltoztatás üteme. A kutatók szerint a mágneses északi pólus Észak-Amerika, Kanada területéről Szibéria felé mozog, igaz az elmúlt évszázadokban előfordult fordított irányú mozgás is.

A folyamat felgyorsult

A vándorlás éves üteme az elmúlt évtizedekben átlagosan 7-9 km volt, az elmúlt években azonban már elérte a 40 kilométert. Ha továbbra is ilyen ütemben mozog, ötven éven belül már Szibériában kell keresnünk.

Az északi mágneses sarkot 1831-ben Sir James Clark Ross angol tengerész fedezte fel. Amikor Roald Amudsen norvég sarkkutató 1904-ben másodikként felkereste, meglepve tapasztalta, hogy a pólus 50 kilométerrel eltávolodott a Ross által megadott ponttól.

A mágneses pólus jelenlegi koordinátái: északi szélesség: 82.7°, és nyugati hosszúság 114.4°. Ezek azonban egy évre számított átlagos értékek, ugyanis a pólus napi viszonylatban is vándorol. Komolyabb mágneses zavarok idején akár napi nyolcvan kilométerrel is változtathatja helyét. A napi mozgások általában egy ellipszis mentén írhatók le.

Míg a mágneses északi sark a kanadai Sverdrup-sziget északnyugati részén található, a földrajzi északi sark az északi szélesség 90°-on, Grönlandtól 725 kilométerre északra, a Jeges-tengerben helyezkedik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik