Élet-Stílus

Új ragadozó Borneón?

Vörös bundás, lompos farkú, feltehetően ragadozó életmódot folytató, eddig ismeretlen emlőst figyeltek meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) környezetvédő szervezet mozgásérzékelővel ellátott automata kamerái Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén, az őserdő mélyén – jelentették be Frankfurtban a szervezet aktivistái.

A most látott állat a házimacskánál valamivel nagyobb, s bár hasonlít a térségben élő egyik vadmacskafajra, attól eltér feltűnő, nagy, lompos farka és vastag nyaka. Stephan Wulffraat holland biológus, aki a WWF-nek a faj további kutatására irányuló munkáját koordinálja, elmondta: „Mindaddig, amíg legalább egy egyedet nem sikerül kézre keríteni, nem lehetünk száz százalékban biztosak a dolgunkban, de 90 százalékig biztos vagyok abban, hogy új fajjal állunk szemben.”

Nick Isaac, a londoni Zoology Institute munkatársa a fotók alapján a BBC-nek elmondta: valóban lehetséges, hogy új fajról van szó, amely feltehetően a menyét és az indiai civetmacska rokona lehet. A hosszú, erős farok arra utal, hogy az állat ideje nagy részét a fákon tölti, és ennek segítségével egyensúlyoz a lombok között. A borneói olajpálma-ültetvények terjeszkedése egyébként az egész sziget élővilágát veszélyezteti, és a tudósok szerint élőhelyük eltűnése miatt egyes állatfajok már azelőtt kipusztulhatnak, hogy felfedeznék őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik