Élet-Stílus

Egyre nehezebb a lakáseladás

Jelentős pozícióvesztést könyveltek el az év első felében az ingatlanberuházók, és 2005 hátralevő időszakában is a lakáskereslet visszaesésére lehet számítani. Az eladások minden részpiacon a korábbinál tovább tartanak.

 

Várható tendenciák

1. Új lakások piaca
• túlkínálat, hosszabbodik az értékesítés ideje;
• csökkenő kereslet az új építésű lakóparkok, egyéb lakások, házak iránt;
• növekvő kereslet a luxusszínvonalú, nagy alapterületű lakások iránt
2. Használt lakások piaca
• élénk külföldi kereslet Budapest belvárosában
• stagnáló kereslet a vidéki nagyvárosok központjában lévő nagy, jó beosztású lakások iránt;
• stagnáló kereslet Bel-Budán, a zöldövezeti lakások iránt;
• a kevésbé korszerű, magas közös költségű, hagyományos építésű és lakótelepi lakások nehéz és lassú értékesíthetősége;
• hosszabbodik az értékesítés használt kislakásoknál
3. Irodapiac
• javul az üresedési ráta, 14-16 százalék körül várható;
• infláció feletti növekedés a bérleti díjaknál
• élénk kereslet a jól megközelíthető, parkolóval rendelkező irodák iránt
4. Lakásbérleti piac
• növekszik a befektetés céljából kiadott lakások száma;
• bővülő kínálat, lassul a kiadási idő;
• van kereslet a garzon-lakások és a nagy méretű, luxuslakások, -házak iránt.
5. Telekpiac
• külföldi kereslet a belvárosi, jó fekvésű nagy építési telkek iránt;
• enyhén növekvő kereslet az irodaházak, bevásárlóközpontok építésére alkalmas telkek iránt;
• lanyha kereslet az üdülőtelkek iránt
6. Egyéb ingatlanok
• alacsony kereslet az üdülőtelkek iránt;
• növekvő üdülőkínálat;
• kereslet a jó minőségű termőföldek iránt.
Forrás: Ecostat

A gazdaság szereplői 2005 második félévére az ingatlanpiac változatlanságát prognosztizálják az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb elemzése szerint. A strukturális átrendeződés folytatódik, a lakásépítés és forgalmazás dinamikája mérséklődik, az ingatlan-beruházások és az infrastrukturális fejlesztések fokozatosan, átmeneti visszaesésekkel élénkülnek. A lakásfelújítások terén – hasonlóan a nyugat-európai tendenciákhoz – lassú és tartós növekedés várható.

A kutatóintézet negyedévente – az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) támogatásával – készített Ingatlanbarométere az év második negyedére pozitív irányba változott: értéke 48,3 százalék lett, ami 0,3 százalékpontos növekedés az előző negyedévihez viszonyítva.

Ez annak a jele – mutat rá az elemzés -, hogy megállni látszik az ingatlanpiac 2004 harmadik negyedévétől megfigyelhető teljesítménycsökkenése, jóllehet a piaci szereplők várakozásai továbbra is széles sávban szóródnak és meglehetősen pesszimisták.

Tovább esik a kereslet

Az ingatlan-beruházó vállalkozások 2005-ben jelentős pozícióvesztést könyvelhettek el, és a forgalmazók az év további részében is a forgalom számottevő visszaesésével számolnak. A felmérések szerint ugyanis a lakosság a közeljövőben tömegesen nem kezd lakásépítésbe és ingatlanvásárlásba, leginkább az akut lakásgondok megoldása és a minőségi lakáscserék esetleges élénkülése várható.

A tapasztalatok szerint a lakosság továbbra is az új építésű lakásokat és az építési telkeket keresi, a használt lakáspiacon legfeljebb a nem panel-építésű ingatlanok iránt mutatkozik némi kereslet, bár ez a részpiac a kormány lakáspolitikai koncepciójának és a hitelezési feltételek változásának is nagyban függvénye. A legnagyobb mértékű visszaesés mindenesetre az üdülők, nyaralók, üdülőtelkek, a használt panelek és az önálló új házak piacát sújtja.

Árváltozások

A következő hat hónapban az ingatlanpiac szereplői bizonyos részpiacokon az inflációnál magasabb árnövekedést várnak, például az új lakások esetében, illetve egyes belvárosi kiemelt területeken lévő használt lakásoknál. Legjobban az új építésű ingatlanok árai nőnek, az új lakóépületek (7,1), az új logisztikai ingatlanok (6,9) és az új kereskedelmi (6,8) és az új ipari építmények (6,1) eladási ára növekedhet. Ezzel szemben a rossz helyen vagy lakótelepen levő lakások ára várhatóan stagnálni fog, esetenként lejjebb is csúszhat.

Ami az irodapiacot illeti, az „A” kategóriás irodák várhatóan 5,8, a „B” kategóriásak 6 százalékkal kerülnek majd többe a forgalmazók várakozásai szerint. A használt kereskedelmi építmények 5,8, a használt ipari építmények 4,6, és a használt logisztikai ingatlanok árai várhatóan 4,4 százalékkal drágulhatnak ebben az évben.

Drágulnak a telkek

Összességében a legnagyobb mértékű árnövekedést már nem a telkeknél várják a piaci szereplők, bár a belterületi telkeknél 5-7 százalékos drágulást prognosztizálnak. A külterületi telkek esetében viszont az árak szinten maradására számítanak, a mezőgazdasági földterületeknél pedig vegyes ármozgást valószínűsítenek, hozzátéve, hogy helyenként 10 százalék fölötti áremelkedés sem irreális.

A telkeknél magasabb áremelkedést a tervezési díjaknál és az építési-szerelési tevékenységek árainál jelezték, amelyek átlagosan 7,2-7,2 százalékkal emelkedhetnek. Az előrejelzések szerint a telekárak 6,9, az építőanyag-árak 6,8 százalékkal emelkednek, a munkaerő-költségek 6,5 százalékkal haladhatják meg a múlt évi szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik