Újrakezdődik a per a 24.hu és Orbán Viktor között

Az ítélőtábla új eljárásra utasította az elsőfokú bíróságot a Spar-vezérigazgató szavainak idézése miatt indult perben.

A Fővárosi Ítélőtábla kedden eljárási szabálysértés miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasította az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszéket a 24.hu és Orbán Viktor miniszterelnök között folyó sajtó-helyreigazítási perben.

Amint beszámoltunk róla, lapunk májusban első fokon pert nyert a kormányfővel szemben, aki – több más orgánumhoz hasonlóan – azért perelte be lapunkat, amiért szemléztük Hans Reisch Spar-vezérigazgató interjúját, amelyben arról beszélt: a kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a Spar csoport. Az egy ausztriai élelmiszeripari szaklapban megjelent, az Economx által szemlézett cikk szerint a Spar vezetője úgy fogalmazott: Orbán különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, amire a Spar úgy reagált, hogy feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezte a magyarországi működését, hogy így védjék a céget „Orbán karmaitól”. A beszámoló szerint a miniszterelnök azt kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg egy rokonának, hogy befektessen a magyar leányvállalatba.

Szemlénk megjelenése után kerestük a Kormányzati Tájékoztatási Központot azzal kapcsolatban, valóban kérte-e a kormányfő egyik rokonának a tulajdonszerzés lehetőségét a Sparban, ám erre a kérdésre nem érkezett egyértelmű válasz. Ugyanakkor majdnem három héttel később Orbán (magánszemélyként) helyreigazítási kérelmet juttatott el lapunkhoz, melyben azt nehezményezte: valótlan tényt híreszteltünk akkor, amikor közzétettük Reisch állítását arról, hogy a befektetés lehetőségét kérte rokona számára.

A lapunk ügyében a Fővárosi Törvényszéken született ítélet lényege az volt, hogy az a közügyek és a kormány gazdaságpolitikájának megvitatása körébe sorolta a szóban forgó nyilatkozat közlését, amit ráadásul lapunk csak idézett, nem kommentált. A kormányfőnek a nem jogerős ítélet alapján meg kellett fizetnie 205.740 forint perköltséget és 36 ezer forint bírósági illetéket.

Ezt az ítéletet helyezte hatályon kívül kedden az ítélőtábla, mondván, hogy egy át nem vett idézéssel kapcsolatos permegszüntető végzést csak az ítéletben és nem előtte bírált el a törvényszék. Erre az eljárási hibára hivatkozva új eljárásra kötelezte az első fokú bíróságot – vagyis a per elölről kezdődik.

Orbán Viktor a Klubrádió ellen sajtó-helyreigazítási pert nyert az ügyben, utóbb azonban számos másikat elvesztett első fokon. A miniszterelnök két lappal, köztük a szemlét elsőként közlő Economx-szal szemben már másodfokon is vesztett, egy ügyben pedig már a Kúriához is fordult, felülvizsgálati kérelemmel.