Belföld

Gyermekvédelmi ellenőrzés: Fülöp Attila államtitkár szerint veszélyes az, aki nem írta alá az adatlapot

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt

Interjút ugyan nem készíthetett a Népszava Fülöp Attilával, de a Belügyminisztérium államtitkára írásban küldött kérdésekre válaszolt a lapnak. A kifogástalan életvitel ellenőrzésére vonatkozó adatlapokkal kapcsolatban Fülöp azt mondta, hogy: „Hamis, téves állítás, hogy dolgozók „megfigyelése” történik. A kifogástalan életvitel ellenőrzés évek óta bevett világos és átlátható gyakorlat a rendvédelemben. Miért ne alkalmaznánk ezt azoknál, akik a legkiszolgáltatottabb gyerekek életét irányítják, alakítják, terelik? Összességében a dolgozók 95 százaléka a rendszerben maradt és aláveti magát a kifogástalan életvitelről szóló ellenőrzésnek, illetve a pszichológiai vizsgálatnak. Napjainkban azzal próbálják távozásra bírni a gyermekvédelem munkatársait, hogy a jogszabály alkotmányellenes. Személyes meggyőződésem, hogy a jogszabály kiáll minden alkotmányossági próbát”.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a dolgozók 1,4 százaléka hagyta ott a gyermekvédelmet kifejezetten azért, mert nem akarta alávetni magát a Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálatának. Hozzátette:

Aki nem írta alá az adatlapot, annak van takargatni valója. El akar rejteni valami olyat, amiből kiderülhet, alkalmatlan arra, hogy nevelje az állami gondozásban lévő gyermekeket. Másképpen, sarkosabban: veszélyes a gyerekekre. Jobb, hogy önként távozott. A megújulás azt jelenti, hogy vége annak az időszaknak, amikor meg lehetett kérdőjelezni a dolgozók valódi motivációját. Ez lesz a terület erkölcsi megbecsülésének az alapja.

Eddig 2.291 kifogástalan életvitel-ellenőrzést fejezett be, 4 esetben javasolta a kifogásolható életvitel megállapítását, jellemzően a büntetett előéletre vonatkozó adatok alapján.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik