Belföld

„Minél több idő eltelik, annál jobban nyomaszt a dolog” – jogerősen kilenc évet kapott Deutsch Tamás apósának gyilkosa

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Kilenc év börtönt és kilenc év közügyektől eltiltást kapott jogerősen a Fővárosi Ítélőtáblán B. István, aki 2021 decemberében leszúrta Lazsányi Lászlót, az MTK és a Csepel volt futballistáját egy Nánási úti apartmanházban. A meggyilkolt férfi Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő apósa volt.

B. István fekete pólóban és farmerban érkezett a táblabíróságra, miután bűnügyi felügyeletben várhatta a jogerős ítéletet. A kényszerintézkedés szerint nem hagyhatta el Budapest, Pest- és Fejér vármegye területét.

Adrián Zoltán / 24.hu

A 60 éves férfi 2020 májusától lakott a Deutsch apósa által üzemeltetett vendégház egyik lakásában, de már a beköltözésétől kezdve vita volt közte és Lazsányi között a lakáshasználati díjjal kapcsolatban. Mivel a férfi 2021 júniusától egyáltalán nem fizette a havi albérleti díjat, ezért a volt futballista legalább fél tucatszor felszólította a bérlőt, hogy vigye el cuccait az ingatlanból. B. István azonban rá sem hederített ezekre a felszólításokra.

Lazsányi László három évvel ezelőtt birtokvédelmi eljárást is kezdeményezett B. Istvánnal szemben, a két férfi ezt követően kölcsönösen jelentgette fel egymást a rendőrségen. Lazsányi rongálás miatt fordult a hatóságokhoz, mivel albérlője többször is feltörte a lakás bejárati ajtaját, aminek zárját főbérlője lecserélte. A bűncselekmény előtti napon is ez történt, Lazsányi pedig másnap újabb feljelentést tett.

B. István a gyilkosság napján, este hat körül ismét megjelent az óbudai lakásnál, és egy vadásztőrrel megint feltörte azt, majd észrevette, hogy elvitték az ágyát és a holmijait. Elmondása szerint ezután bement a rendőrségre, ahol beszámolt a jogsértésről. Kihallgatták, ám mire hazaért, már újra be volt zárva az ajtó, ezért megint feltörte azt. Deutsch apósa észlelte ezt, és telefonon értesítette a rendőröket, majd felment a lakásba, ahol ismét összekapott a bérlőjével.

B. István ekkor állba vágta Lazsányit, majd a nála lévő vadászkéssel hasba, illetve vállon és kézen szúrta. A volt futballistát egy órán át próbálták újraéleszteni, de már nem lehetett megmenteni az életét.

B. István vallomásában először beismerte a bűnösségét és jogos védelemre hivatkozott, mondván, hogy ő csak a laptopját és a drága szemüvegét védte.

Később viszont már azt állította, hogy dulakodtak, a sértett levitte a földre és lenyomta a fejét, illetve hogy véletlen szúrás okozta az áldozat halálát. Végül pedig gondatlan emberölésre hivatkozott. A férfit nyolc év börtönre ítélték első fokon, azzal, hogy feltételesen sem bocsátható szabadlábra. Az ügyészség a kiszabott büntetés súlyosításáért, míg a terhelt és védője téves jogi minősítésért és enyhítésért fellebbezett.

Adrián Zoltán / 24.hu

B. István a szerdai tárgyaláson elmondta, hogy édesipari termékgyártónak tanult, és jelenleg egy biztosítónál dolgozik, üzletkötőként. Gyereke és párja nincs, és szívességi lakásfelhasználóként él abban a Fejér megyei lakásban, ahol jelenleg lakik. A férfi a személyi körülményeit firtató kérdésekre elmondta, hogy hatvanmilliós adótartozása volt 2022-ben, de ennek egy jó része mostanra elévült, s mára csak hárommilliós hátraléka van.

Jankó Cecília ügyész a perbeszédében kifejtette: nem állapítható meg az, hogy a sértett többször is ráütött volna a vádlott laptopjára, ez csak egyszer történt meg, ez pedig nem alapozza meg a jogos védelemre való vádlotti hivatkozást. Az szerinte egyértelműen megállapítható, hogy B. István támadt rá áldozatára, akin 12 rendbeli sérülést találtak.

Kiemelte, nem állapítható meg a gondatlanságból elkövetett emberölés, amire a terhelt hivatkozik,

hiszen egy 19 centi mély, szúrt sérülést nem lehet véletlenül vagy hadonászással okozni. Álláspontja szerint a vádlott egyenes szándékkal követte el az emberölést. Perbeszéde végén azt mondta, hogy a tízéves középmértéket sem elérő büntetés semmiképp nem éri el a társadalmi prevenciós célját, ezért súlyosabb büntetés kiszabását kérte.

B. István védője, Kovács Anna Mária továbbra is fenntartotta a korábbi hivatkozásokat. Mint mondta, védence kategorikusan tagadta az eljárás során, hogy sérülést akart volna okozni az áldozatának vagy a halálát akarta volna. Elmondása szerint védence hadonászott a késsel, és a véletlennek köszönhető, hogy a hasi vágás elérte a szívburkot is. Mint mondta, ügyfele nem egy bűnöző alkat, becsületes életet élt.

Semmilyen bosszú nem vezérelte, és csak a kiutat kereste a szerencsétlen élethelyzetéből. Védőbeszéde végén azt kérte, hogy védencét gondatlanságból elkövetett emberölésben mondják ki bűnösnek, és olyan enyhe büntetés kiszabását kérte, amit már kitöltött az előzetes fogva tartása során.

Ezt követően Deutsch Tamás apósának a gyilkosa olvasta fel egy papírról gondolatait.

Minél több idő telik el, annál jobban nyomaszt ez a teher. Nap mint nap visszagondolok arra, hogy mit kellett volna másképp csinálnom. Nem tudom megmagyarázni, hogy jutottam ide és miért maradt a kezemben a kés. És hogy mit csinálhattam volna másképp, hogy ez a véletlen szúrás ne történjen meg a dulakodás során

– mondta B. István, majd hosszasan ecsetelte, hogy Lazsányi milyen jogsértéseket követett el szerinte vele szemben a kilakoltatási moratórium alatt. Ezt követően pedig arról beszélt, hogy továbbra is fenntartja a hajlandóságát arra, hogy anyagi segítséget nyújtson Lazsányi családjának. „Nem tudom elégszer kérni, hogy bocsássanak meg nekem” – tette hozzá végül.

A sértetti jogi képviselője, Mester Csaba elmondta, hogy hosszú és elmérgesedett, vagyoni jellegű jogvita volt az áldozat és Lazsányi között. Kiemelte, hogy a vádlott nem egy szalonnázáshoz használt késsel, hanem egy 19 centis késsel ment az ingatlanhoz, amit végig a kezében tartott. Álláspontja szerint az idős sértett elrettentése volt a vádlott célja, ami megalapozza az aljas indokból való elkövetést.

B. István az utolsó szó jogán megismételte, hogy nagyon sajnálja a történteket, és újfent előadta, hogy csak azért volt a kezében a kés, mert mandarint evett.

A Fővárosi Ítélőtábla Szalai Géza vezette tanácsa végül kilenc év börtönt és kilenc év közügyektől eltiltást szabott ki jogerősen a férfira.

A tanácselnök indoklásában elmondta, a gondnok látta a távozásakor, hogy B. István támadólag lépett fel a sértettel szemben, azaz elvethető a jogos védelemre hivatkozás. Elmondta, hogy a vádlott a gondnok távozása után gyakorlatilag tövig nyomta a vadásztőrt áldozata hasába felfelé, ami egészen a szívburokig hatolt. Tudnia kellett, hogy egy felfelé irányuló hasi szúrás a sértett halálához vezethet, és abban a pillanatban kívánta is az áldozata halálát, egyenes szándékkal követte el az emberölést. Így elvethető a vétlen elkövetés és a gondatlan emberölés, ezért végül emberölés alapesetében mondták ki bűnösnek – magyarázta.

Mivel jogerősen lezárult az ügy, a bíróság megszüntette a férfi bűnügyi felügyeletét.

Miután a bíróság nem tartotta indokoltnak, hogy azonnal foganatosítsák a büntetés megkezdését, B. István szabadon távozhatott a bíróságról, és csak a behívó kézhezvétele után kell börtönbe vonulnia.

Olvasói sztorik