Schadl György nem árulta el, hol van a négy autója, a kisrepülője és a kishajója, ezért a bíróság figyelmeztette

Egy már elítélt végrehajtó meghallgatásával folytatódott az ítélkezési szünet után a Völner-Schadl-ügy tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken.

Feszült légkörben folytatódott az ítélkezési szünet után a Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György volt végrehajtó elnök főszereplésével zajló korrupciós büntetőper a Fővárosi Törvényszéken. A keddi tárgyalás azzal kezdődött, hogy a bíróság felhívta a figyelmét Schadl Györgynek, hogy a tőle korábban lefoglalt négy autója, kisrepülője és kishajója tárolási helyét még nem közölte, pedig erre többször is felhívták a figyelmét.

A tárgyalást vezető bíró figyelmeztette a végrehajtók volt elnökét, ha nem tesz eleget a felhívásnak, az alkalmas a zártörés bűncselekményének megállapítására.

Erre Schadl azt mondta, amiről nem tudja, hogy hol van, arról nem is tud tájékoztatást adni, amiről pedig tud, azt pedig közölni fogja. Ezután indulatosan azt közölte, ő valószínűleg többször látott zártörést, mint a tárgyalóteremben bárki.

Kedden azoknak az önálló bírósági végrehajtóknak a tanúkénti meghallgatását kezdte meg a bíróság, akik még a tárgyalás előkészítő ülésén beismerték, hogy kenőpénzt fizettek Schadl Györgynek a kinevezésükért cserébe. A huszonkét vádlottat felsorakoztató perben tízen ismerték be bűnösségüket, köztük hat önálló bírósági végrehajtó. Őket már jogerősen is elítélték a Fővárosi Ítélőtáblán, ám tanúként visszaidézték őket az első fokon zajló eljárásra.

Elsőként M. E. volt önálló bírósági végrehajtót idézte a bíróság. Róla korábban megírtuk, hogy 73 millió forintos osztalékot vett fel azután, hogy a bíróság ötmillió forintról 2,5 millióra mérsékelte a büntetését.

A vádlottból tanúvá vált végrehajtót 2018. augusztusában nevezték ki posztjára a Budai Központi Kerületi Bíróság mellé, a vádak alapján Schadl György közbenjárására. Munkáját 2021 novemberéig tudta folytatni, amikor a végrehajtók elnökével csaknem egyszerre őt is letartóztatták. A kevesebb mint három és fél éves tevékenysége során 426 millió forint profitot termelt az önálló bírósági végrehajtói irodája, amiből a vádak szerint 254 millió forintnyi osztalékot adott át Schadl Györgynek. Ezért cserébe „fizetést” kapott a végrehajtók elnökétől, a nyomozati iratok szerint összesen 57 millió forintot.

Ő már előzetesen jelezte, hogy teljes mértékben meg kívánja tagadni a vallomástételt, mondván, hogy őt ebben az ügyben már jogerősen elítélték. Azonban a bíró felhívta a figyelmét arra, hogy csak olyan kérdésekre nem kell válaszolnia, amelyek esetében saját magát, vagy közeli hozzátartozóját vádolná.

Egyben azt is jelezte a bíró, ha megtagadja, hogy vallomást tegyen, azzal bűncselekményt követhet el, miközben nemrég jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték, ezért érdemes megfontolnia a döntést.

Végül a volt végrehajtó részlegesen tanúvallomást tett. Ebből az derült ki:

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb magyar korrupciós ügyének büntetőpere tavaly februárban kezdődött Fővárosi Törvényszéken. A főszereplők: Völner Pál, a Fidesz volt igazságügyi államtitkára, valamint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke. Az ellenük szóló vád lényege szerint Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völnernek, aki ezért a befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri: önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Ezt hét végrehajtóból hat beismerte, őket már jogerősen is elítélték. A vádhatóság szerint Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert a közbenjárására kinevezett végrehajtóktól.

Schadlt és feleségét 2021. november 5-én fogták el a ferihegyi repülőtér parkolójához vezető úton. A rendőrök több millió forintot és két diplomata útlevelet foglaltak le tőlük. Később az eljárás során hatalmas vagyont foglaltak le a házaspárnál, aminek részbeni elrejtése miatt vádat emeltek Schadl felesége ellen is. A végrehajtók volt elnöke két éven át volt letartóztatásban azóta bűnügyi felügyeletben van.

Kapcsolódó
73 milliós osztalékot vett fel a Schadl-Völner-ügy korrupt végrehajtója, miután a bíróság 2,5 millióra mérsékelte a büntetését
A bíróság szerint nem számolt be az átlagtól eltérő jövedelemről, és figyelembe kellett venni a köz javára végzett önkéntes munkát is.