Népszava: a Fidesz által kitüntetett és jutalmazott plébánost függesztettek fel pedofília miatt Kecskeméten

Az egyházmegye megerősítette, hogy eljárás folyik egy kecskeméti plébános ügyében, pedofília miatt.

H. Róbert volt az kecskeméti plébános, akit felfüggesztett a katolikus egyház, miután kiderült, hogy évekkel korábban súlyos szexuális visszaéléseket követhetett el kiskorúak ellen – állítja a Népszava, több forrásra hivatkozva. Az esetről a Pesti Srácok írt részletesen a múlt héten, megemlítve, hogy Róbert atya áldozatai között lehetett olyan fiatal is, akit kilencévesen hálózott be.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye átfogó vizsgálatot rendelt el, emellett H. ügyét a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodának küldte fel kivizsgálásra.

„Egyházi eljárás van folyamatban egy személy ellen, ő ezalatt az időszak alatt nem folytathat egyházi tevékenységet” – erősítette meg a Telexnek a főegyházmegye titkára azt, hogy valóban felfüggesztettek egy kecskeméti plébánost, pedofília gyanújával. „A vizsgálat célja az esetleges, kánonjog szerinti felelősség megállapítása. A vizsgálat lezártáig mind az állami, mind pedig az egyházi törvények értelmében a bejelentett személyt megilleti az ártatlanság vélelme” – idézték az egyházmegye augusztus 22-ei, erről megjelent közleményét. Az egyházmegye titkára szerint az ügyben augusztus 16-án érkezett először jelzés a visszaélések bejelentésére szolgáló egyházi oldalon, ezután az érsek vizsgálatot indított.

A Népszavának arról, hogy H. plébános érintett az ügyben, elsőként Józsa Bálint, a Momentum kecskeméti elnöke beszélt, aki oda jár templomba, ahol ő misézett. H. Róbert jó fideszes kapcsolatokkal rendelkezik, a melegpartikra járó és pornóoldalakra is felkerült Bese Gergőhöz hasonlóan elkötelezett támogatója volt a kormánypártoknak a katolikus egyházon belül, írta a napilap.

Ezt mutatja az is, hogy 2017-ben Kecskemét kormánypárti önkormányzata Ifjúság a Közösségért Díjjal jutalmazta, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Facebook-oldalán „a keresztény ifjúság nevelésében végzett kiemelkedő tevékenységéért” méltatta. H. pedig a 2019-es kampányhajrában átadta a pulpitust a templomban a városvezetőnek, aki felszólította a híveket, hogy őket támogassák a választáson.

A plébános a fideszes politikusokkal ápolt jó kapcsolata miatt az egyházra gyakorolt pártbefolyás egyik arcává vált, amiről több fotó is tanúskodik, írta a Népszava. Az egyiken, például, Font Sándor, Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős KDNP-s államtitkára, Salacz László és Szeberényi Gyula Tamás, szintén Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőkkel látható egy közös eseményen.

H. R. a Népszava szerint júliusban Bábel Balázs érsektől címzetes apáti kinevezést kapott. 2023-ban, Ferenc pápa magyarországi látogatásakor a Hősök terén bemutatott szentmise egyik szervezője volt, közös kép is készült róla és az egyházfőről.

Az atya fideszes körökben való elismertségét mutatja a plébániájának címére bejegyzett Kecskemét-Széchenyiváros közösségépítő Egyesület busás anyagi támogatottsága is. Egyebek mellett 2023-ban több mint 100 millió forint kormányzati támogatást kapott család- és ifjúságvédelmi programokra,

a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól 75 millió forintot nyert el szexuáledukációs felvilágosító képzésre.

A Pesti Srácok korábban azt írta: Róbert atya egy Zala megyei vallási közösségben elkövetett rendkívül súlyos szexuális abúzus miatt bukott le.

„Az ominózus közösség egyfajta kommunaként működik, ahol nemcsak egyházi személyek, tehát papok és apácák, hanem olyan világi személyek is élnek a családjukkal, akik Isten szolgálatába kívánják ajánlani életüket. A közösségben élő egyik család mindössze 9 éves gyermeke volt, akit a gyanú szerint behálózott az atya. Mivel a rendkívül nyájas természetű pap köztiszteletben állt a faluban, a szülők örömmel vették, hogy többet foglalkozik a gyermekükkel, még utazásaira is magával viszi” – fogalmazott a lap, amely úgy tudja, a cselekmények hosszú éveken át tartottak, ám a most már fiatal felnőtt korban lévő fiú csak néhány hónapja fakadt ki terapeutájának. Ezt követően szerzett információt az érintett egyházi közösség egyik tagja, aki jelezte ezt az egyházmegye vezetésének.

Ebből a cikkből derült ki az is, hogy egy másik, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyéhez tartozó pap, R. Gábor ügyében többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt emeltek vádat a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon. Ő az egyházmegye ifjúsági közösségi életébe kapcsolódva szabadidős csoportokat szervezett és hittant tanított, így édesgetett magához fiatal tizenéves fiúkat, akik közül négy nem töltötte be még a 14. életévét sem. Ő börtönben várja a tárgyalása szeptember végi kezdetét, és tagadja a bűncselekmény elkövetését, a felajánlott 8 éves börtönbüntetést visszautasította, így azonban akár 15 évet is kaphat. Amióta börtönben van, kétszer kísérelt meg öngyilkosságot.

Kapcsolódó
Két pedofil pap bukott le a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében
R. Gábor plébános és Róbert atya a vád szerint súlyos abúzusokat követett el.