Távozik a Pesti Srácok egyik főmunkatársa, de nem a Bese Gergő-ügy tálalása miatt

Jurák Kata, a lap egyik legrégebbi munkatársa volt.

Jurák Kata, a Pesti Srácok egyik legrégebbi munkatársa elhagyja a szerkesztőséget. A Media1.hu szerint az okokról mást mond Jurák és a Huth Gergely főszerkesztő.

Jurák Kata szombaton a Facebook-oldalán írt arról, hogy ő, mint a Pesti Srácok főmunkatársa elhatárolódik kolleganőjétől, Füssy Angélától, aki a két pedofil pap ügyét taglaló cikkben a felmentett kormánypárti sztárpappal, Bese Gergővel kapcsolatban felmerült információkat is megosztott. Jurák szerint elfogadhatatlan a homoszexualitást összemosni a pedofíliával, ezért úgy döntött, októbertől távozik a laptól.

A KESMA-lap munkatársa azt írta:

Ezúton szeretném tudatni, hogy elhatárolódom attól – és szakmailag, erkölcsileg kifogásolhatónak tartom -, hogy a két, pedofil pap ügyét taglaló cikkben Füssy Angéla kolleganőm a Bese Gergő atyával kapcsolatban felmerült vádakat is közzétette. … Bese Gergőt ezzel olyan fényben tüntette fel, mintha ő is pedofil lenne, amit még a Válaszonline sem állított. Meggyőződésem, hogy ez súlyos hiba, csakúgy, mint az, hogy a vádakról nem kérdezte meg Bese Gergőt, illetve ha mégis, arról nem számolt be.

Mint ismert, pénteken a Válasz Online írta meg, hogy a Pesti Srácokat, a Megafont és Orbán Viktor miniszterelnök Karmelitában lévő irodáját is felszentelő Bese Gergő atya homoszexuális partikon vett részt. A PestiSrácok a hírről egy pedofíliáról szóló hírben elrejtve adott hírt.

Több kormány közeli lap a hírt egyébként elhallgatta, sőt több portálon törölték a Bese Gergő atyával kapcsolatos korábbi tartalmak egy részét. Orbán Viktor miniszterelnök oldaláról is töröltek Bese Gergő atyával kapcsolatos tartalmakat.

A Media1, következtetése szerint a távozás oka, tehát a Bese-ügy kezelése körüli nézeteltérés lehetett. Erre a következtetésre juthatott Huth Gergely, a PS főszerkesztője is, aki a távozó főmunkatárs Facebook-bejegyzése alatt kommentben azt írta, ő szerkesztette Füssy Angéla kifogásolt cikk úgy, hogy abban szerepeljen Bese Gergő ügye is, vagyis abban szerepeltessék Bábel Balázs érsek közleményét a felfüggesztésről. Huth hozzátette: Jurák Kata felmondását ő már nyolc nappal korábban elfogadta, amikor Jurák bejelentette, hogy elvállalta a Vasárnap.hu főszerkesztői posztját, ahol Bese atya kiemelt szerző volt, még néhány nappal ezelőtt is.

Jurák később kiegészítette a Facebook-bejegyzést, és azt írta, hogy a távozás nem a Bese-ügy miatt történt.