Az időjárás adja az első leckét az új tanévben

A vakációnak vége, a kánikula marad.

A vakáció utolsó napján napos idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel, csapadékra csekély az esély, az északi és a nyugati tájakon lehet egy-egy helyen zápor, zivatar délután, kora este. Az északkeleti, keleti irányú szelet az Alföldön és az Északi-középhegység térségében időnként élénk lökések is kísérhetik, majd estére mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet napközben 31-36 fok között alakul, késő estére 18-28 fok közé hűl le a levegő – írja a Kiderül. A HungaroMet az ország nagy részére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki, mivel az északkeleti tájak kivételével 25 fok felett, délkeleten néhol 27 fok közelében alakulhat a napi középhőmérséklet. 

Azt írták, délután az északi, illetve a nyugati határhoz közeli területeken, esetleg a hegyvidékek (Dunántúli-középhegység, Északi-középhegység) felett kedvező feltételek lehetnek egy-egy zivatar kialakulásához. Környezetükben viharos (60-75 km/h) széllökés, lokálisan intenzív csapadék (10-20 mm), esetleg kisebb szemű jégeső is előfordulhat.

Kánikulával indul a tanév is. Hétfőn is napos időre lehet számítani, kevés gomoly- és fátyolfelhővel, csapadékra kicsi az esély, esetleg az északi és a nyugati tájakon egy-egy helyen lehet zápor vagy zivatar. Az északkeleti szél az Alföldön és az Északi-középhegység térségében megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között várható.

Az országos tisztifőorvos a meteorológiai előrejelzések alapján a korábban kiadott másodfokú hőségriasztást csütörtök éjfélig az ország egész területére meghosszabbította. Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy az iskolakezdésre is kitartott a hőség.

A szakemberek külön kiemelték, hogy a diákoknak is a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványianyag- és vitaminbevitelre lesz szükségük. Mindig legyen náluk folyadék, mert hőség idején akkor is inniuk kell, amikor nem érzik magukat szomjasnak. A melegben nem javasolt cukros, szénsavas üdítők fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége. Érdemes könnyű, világos színű, laza, jól szellőző ruhadarabokat választani nekik.

A következő napok megizzasztják az allergiásokat is, a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte nagyon magas, a keleti országrészben sokfelé extrém magas lesz. Enyhülés egyelőre nem várható. A hőség különösen kedvező a parlagfű virágporának terjedéséhez.