Tarsoly Csabáékkal együtt adta el az állami felszámoló az egykori Quaestor-vezér budai házát

Háromszor hirdette meg árverésre az egykori Quaestor-vezér, Tarsoly Csaba budai lakóházát a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., de végül nem a liciten, hanem pár nappal az eljárás lezárása után, egy külön megállapodás keretében adták el az ingatlant úgy, hogy a vevőnek kell gondoskodnia a birtokbavételről.

Két évvel a győri ETO Park elárverezése után újabb quaestoros ingatlanra írt ki licitet az állam felszámoló cége. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) tavaly év végén hirdette meg eladásra nettó 400 millió forintos kikiáltási áron a Quaestor-csoport egykori vezérének II. kerületi lakóházát.

Az ingatlan a Twins Szálloda Kft. tulajdona volt, mely valaha a Quaestor, majd személyesen Tarsoly Csaba érdekeltségeként működött, négy éve azonban felszámolásba került.

Az NRN árverési hirdetménye szerint a többszintes épület kiváló helyen, erdőhöz közel található, ráadásul szép, lépcsőzetes, lankás domborzatú a 2000 négyzetméteres telek kialakítása is. Az érdeklődők számára azonban rossz hír volt, hogy az ingatlant lakottan kívánták értékesíteni, mert

több magánszemély jogcím nélkül használja.

Mint írták, a felszámoló 2022 nyarán felmondta ugyan a szívességi használati szerződést a lakókkal, vagyis Tarsoly Csabával és feleségével, de az épület továbbra sincs az NRN birtokában, ezért a majdani vevőnek kell gondoskodnia a birtokbavételről.

Az árverés első fordulójára nem jelentkezett senki.

Szajki Bálint / 24.hu – Tarsoly Csaba az ingatlannál június 25-én.

Az NRN viszont ahelyett, hogy alacsonyabb árral próbálta volna vonzóbbá tenni a hirdetést, inkább drágított. A második és a harmadik liciten már nem 400, hanem nettó 538 millió volt a belépő, nem csoda, hogy érdeklődés hiányában a harmadik, áprilisban megtartott árverés is eredménytelenül zárult.

Egy vállalkozás azonban ekkor lépett akcióba. A nyergesújfalui Akadémia Invest Kft.-nek néhány nappal az utolsó, sikertelen forduló után meg is volt az aláírt adásvételi szerződése az NRN-nel. Kerestük az állami céget, hogy ilyenkor mi a protokoll, illetve hogy végül olcsóbban adták-e el az ingatlant a kikiáltási árnál, továbbá beszámították-e a quaestoros időkből maradt, de időközben új gazdához került tartozásokat – választ azonban nem kaptunk.

A kérdés azért is indokolt, mert a vevőnek, az Akadémia Investnek az Opten szerint egyetlen forintnyi bevétele sem volt a 2020-as alapítása óta. A cég tulajdonosa, Gimesi Sándor viszont egy másik, általa vezetett cégen keresztül megszerezte a felszámolásban lévő Twins Szálloda Kft. egykori kölcsöneinek egy részét.

Gimesi a 2000-es években nagyra törő vállalkozóként indult, Esztergomban fogott bele egy luxusszálló építésébe, ám a beruházás költségeit nem tudta fedezni, ezért félbehagyta az építkezést. Az épülettorzót hosszú ideig árulta, mígnem 2018 végén egy Hernádi Zsolt Mol-vezérhez köthető cég vette meg. A Grand Hotel Esztergom végül 2021-ben nyílt meg. Gimesi ezután kerülhetett közeli kapcsolatba a Quaestor-birodalom felszámolóival és a velük együttműködő üzleti körrel.

A 24.hu június végén írt arról, hogy a II. kerületi ház miatt Tarsoly és Gimesi között konfliktus alakult ki, miután az új tulajdonos – az NRN útmutatásának megfelelően – maga próbálta elintézni a birtokbavételt. Gimesi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ingatlanfelmérésre érkező embereivel együtt bejutott a házba, Tarsoly pedig rendőrt hívott, amikor Gimesi azzal fenyegetőzött, hogy azonnal lecserélteti a zárakat. Az egykori Quaestor-vezér, akinek a nyolc éve tartó tárgyalássorozata jövő hétfőn az elsőfokú ítélethirdetéshez ér a Fővárosi Törvényszéken, közölte: az új tulajdonosnak nem volt bírósági felhatalmazása arra, hogy az ingatlanon belül intézkedjen, és Gimesi végül el is hagyta a területet.

A ház a Quaestor-birodalom egykori ingatlanvagyonának egy kisebb, de értékes darabja volt, amit a mátraházi hotelhez hasonlóan bűnügyi zár alá vett a Nemzeti Nyomozó Iroda. A vagyonvédelmi intézkedést az épület tulajdoni lapja szerint tavaly vonták vissza.

A ház építéséhez két évtizede a quaestoros anyacég, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. (QPT) és a Quaestor Jelzálog Zrt. közösen adott kölcsön több száz millió forintot a Twins Szálloda Kft.-nek, amelyet akkoriban Tarsoly egy svájci offshore cégen keresztül tulajdonolt. A megállapodás az volt, hogy a cégvezér a fizetéséből levont részletekkel egyenlíti ki a számlát, csakhogy 2015-ben csődbe ment a cégcsoport, a pénz nagy része pedig belső adósság maradt.

Az anyacég, a QPT még a csőd évében felszámolásba került, a feladatra pedig a Kvantál Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-t jelölték ki. A cég 2020-ban sikeresen el is adta a 400 milliós, Twins-féle követelést. Az Elektronikus Értékesítési Rendszeren közzétett dokumentumok szerint a Kvantál négy másik, összességében közel egymilliárdot kitevő tétellel együtt hirdette meg a követelést, melyekért a nyertes ajánlattevőnek mindössze 46 millió forintot kellett kifizetnie.

A Quaestor Jelzálog Zrt. – az anyacéggel ellentétben – megúszta a felszámolást, és idővel átkerült a Kvantál körül kialakult hálózat kezébe. 2017 óta új néven, Belvárosi Pénzügyi Zrt.-re keresztelve működik, a fő részvényese pedig a Vin-Faktor Zrt.

Neményi Márton / 24.hu – Quaestor-károsultak tüntetnek Budapesten 2016. május 19-én.

Ezek a cégek meg is jelennek abban az árverési kiírásban, amit a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. tett közzé a lakóház ügyében. A NRN listája szerint a licit meghirdetésekor

A tulajdoni lap szerint áprilisban, amikor az Akadémia Invest megvette az egykor a Twins Szálloda Kft. tulajdonában lévő ingatlant, törölték az összes bejegyzést, így a ház tehermentessé vált.

Bár a felszámolóknak arra kell törekedniük, hogy a jogszabályi keretek között minden lehetséges módon képviseljék a hitelezők – és a Quaestor esetében a több ezer károsult – érdekeit, ez a kötelezettség az elmúlt évek során sok tranzakciónál mintha háttérbe szorult volna. A Magyar Nemzet már 2018-ban felfigyelt arra, hogy a Quaestor felszámolásából jelentős „egy olyan jól körülhatárolható, több szálon összefonódó csoport” húz hasznot, amelyben nemcsak felszámoló cégek, de ügyvédi irodák és faktorcégek is feltűnnek. A Vin-Faktor is fontos eleme ennek a körnek, amelynek hátterében két, a pénzügyi szektorban ismert figura áll: Sági Gyula, az állami Reorg-Apport Rt.-t egykori vezetője és Lenk Géza, az OTP és több nagybank egykori vezető tisztségviselője.

A Kvantál Kft. már a quaestoros felszámolás előtt is együtt mozgott Sági cégével, a Jo(g)tanácsadó Kft.-vel, a székhelyük is ugyanott volt annak ellenére, hogy többször költöztek az évek folyamán. Jelenleg a XI. kerületben, egy Keveháza utcai irodaházban található mindkét cég. Az együttműködésből egy nehezen átlátható cégháló fejlődött ki, amelyet az Economx.hu 2022-es cikke mutatott be részletesen. A Jo(g)tanácsadóból kivált a Wheelers Invest Kft., amelynek Sági két lánya lett a tulajdonosa. Ők a Vin-Faktor igazgatóságában és felügyelőbizottságában is helyet kaptak. A Magyar Nemzet idézte a Kvantál Kft. által előterjesztett egyik vagyonfelosztási javaslatot, amelyben szembetűnő, hogy az opciós hitelezőkön és a Befektető-védelmi és Kárrendezési Alapon kívül kizárólag a Vin-Faktorra és egy másik faktorcégre engedményezett követelések kifizetését javasolták.

A Vin-Faktor részvényeit 100 százalékban az R-Investment Tőkebefektető Zrt. birtokolja. E cégben szintén ott van a két Sági lány. Az R-Investmentnek korábban az a Varga János és Takács Judit volt a vezérigazgatója, akik a Quaestor-vagyon legértékesebb elemét, a lágymányosi Duna Cityt értékesítő Patik, Varga és Társaik Zrt. tulajdonosai. Az R-Investmentben 2015-ben jelentek meg új tulajdonosok, a Sági-ágon a Wheelers Invest, másfelől a Lenk Gézához és Bolevácz Éva ügyvédhez köthető Bázis Holding.

Kapcsolódó
Másfél milliárdos adósságot takarítottak el a felszámolók Mészáros és Tiborcz útjából
Egy mátrai hotel példáján keresztül mutatjuk be, milyen módszerrel lehet milliárdokat spórolva megszerezni akár olyan ingatlant is, amely elvileg a rendőrség és a bíróság kiemelt figyelmét élvezi.