Másodfokú hőségrisztással indul az ősz

Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján az e hét szombat 0.00 órától kiadott hőségriasztást jövő csütörtökig, szeptember 5. 24.00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben.

Mint írja közleményében a Katasztrófavédelem, a kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványi anyag- és vitaminbevitelre van szükség. Hőség idején akkor is fontos a folyadékbevitel, amikor nem érezzük magunkat szomjasnak (ez különösen az idősekre vonatkozik, akiknek csökken a szomjúságérzetük). A melegben nem javasolt a cukros, szénsavas üdítők vagy alkohol fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége.

A magas hőmérséklet életkortól függetlenül megviseli az egészségesek szervezetét is, de különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, a kisgyermekek, az idős emberek, a túlsúllyal élők. Az egészséges nők közül a várandós és a változókorban lévő nők vannak kitéve magasabb kockázatnak a hormonális változások miatt.

Ezzel együtt az egészséges, fiatal felnőtteknek is fokozottan kell figyelniük arra, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére sem hagyják abba az edzést. A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással van a nagy meleg. Nekik külön felhívják a figyelmüket, hogy néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. Itt teszik hozzá, hogy ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A tartós meleg nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli. A legfontosabb éppen ezért a megelőzés, azaz a megfelelő körülmények biztosítása a házi kedvencek számára. Gondoskodni kell a folyamatos ivóvízellátásukról, hűtésükről, árnyékos helyen történő elhelyezésükről, és zárt helyiségben való tartózkodásuk esetén annak szellőztetéséről.

Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki.

Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberben is kitartott a hőség. Fontos, hogy a továbbiakban is megtegyük a tartós melegben szükséges óvintézkedéseket.

Kapcsolódó
Nem tágít a hőség, két megye ezt különösen megszenvedi
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 32 és 36 fok között várható.