Óbuda letartóztatott polgármestere megválasztása előtt aláírt egy iratot, ami most válhat kínossá

Kiss László személyesen biztosított székhelyhasználatot a házában egy cégnek, amelyben feleségén kívül egy olyan személy töltötte be az ügyvezető-tulajdonosi posztot, aki egy másik cégével több milliós megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól azután, hogy Kiss Lászlót polgármesternek választották. A DK politikusát a III. kerületi korrupciós üggyel összefüggésben a múlt héten 30 napra letartóztatta a bíróság. Ennek ellenére polgármester maradhat, mandátuma akkor szűnhet meg, ha egy évig nem jár be a képviselő-testületi ülésekre.

Kiss László, Óbuda letartóztatott polgármestere 2019-es megválasztása előtt, még 2016-ban aláírt egy cégbírósági nyilatkozatot, amelyben egy III. kerületi ingatlan tulajdonosaként székhelyhasználatot biztosított a Sight-Tech Hungary Kft.-nek. Mint a kormányközeli sajtó beszámolt róla, ennek a társaságnak a Demokratikus Koalíció politikusának felesége is tulajdonosa volt (a polgármester neje 2022-ben szállt ki a cégből) egy bizonyos Fischer László Pál ügyvezető-tulajdonos mellett.

Fischer 2019-ben, pár héttel Kiss László megválasztását követően, alapított egy másik társaságot is, az RF Production Hungary Kft.-t.

Ezzel a céggel ezután úgy kötött több millió forintért szerződéseket a Kiss László vezette óbudai önkormányzat, hogy közben a polgármester felesége üzlettársi viszonyban maradt annak tulajdonosával.    

Az óbudai önkormányzat által az RF Production Hungary Kft.-vel kötött szerződéseket le is foglalta a korrupció gyanúja miatt nyomozást folytató Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Erről az önkormányzat számolt be a saját honlapján, amikor minden egyes, az ügyészség által elkért iratot nyilvánosságra hoztak. Így derült ki, hogy 2019 és 2021 között többek közt

A megállapodások között van az a 2021-ben kötött szerződés, amit három darab információs tábla legyártására és kihelyezésére kötöttek több mint 11 millió forint értékben. A III. kerületi ókori római limes aquincumi szakaszának turisztikai fejlesztésére irányuló szerződés részleteit a Kutyapárt dokumentálta látványos módon.

A polgármesterrel a főügyészség által közölt megalapozott gyanú szerint Kiss László (DK-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd) a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal

– közölte a KNYF, hozzátéve, hogy a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért.

Az önkormányzat egyébként nyolc különböző társasággal kötött szerződéseit tette közzé, amiket a KNYF is lefoglalt. Bár a cégeknek elméletileg nincs közük egymáshoz, kapcsolatok kimutathatók a cégbírósági iratok alapján.

Lefoglalták például a főtevékenységként zöldterület-kezelést végző Green Bush Team Kft. szerződéseit is. A cégadatok szerint ez a társaság Raczkó Milán ügyvezető-tulajdonos vállalkozása, ám érdekes egybeesés, hogy a székhely használatához szükséges nyilatkozatot tanúként épp a már említett – és szintén az ügyészség listáján szereplő – RF Production Hungary Kft. tulajdonosai, Deák Róbert és Fischer László Pál jegyezték ellen. Utóbbi tulajdonos volt a mára kényszertörlés alatt álló, szintén az óbudai önkormányzattal szerződött Input Consulting Kft.-ben is.

A cégek listáján szerepel a Pannon Park Forest Kft. is, amelynek korábbi tulajdonosáról áprilisban írtuk meg, hogy letartóztatták. Méghozzá azzal az üggyel összefüggésben, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelentett be még tavaly, mely során a többi között egy ritka Ferrarit és egy Lamborghini Urust foglaltak le egy „számlagyár” felgöngyölítése során. Az egyik autó csomagtartójából 1,1 millió euró került elő.

Szerepel az önkormányzat listáján a Norinno Kft. is, amelynek szintén bekérték a szerződéseit a nyomozók. Ez a cég kakukktojásnak látszik a többihez képest, az önkormányzattal szerződött további társaságokkal nem látszik, hogy kapcsolata lett volna. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a cég ügyvezető-tulajdonosa, Berki Gábor Tamás egyben egy olyan céget is vezet, aminek egyik tulajdonosa Járai Zsigmond, korábbi jegybankelnök, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere.

Ezeken kívül kapcsolat mutatható ki a listán szereplő Atlas Hill Kft. és a Key Price Kft. között is. Utóbbit az egyik szerződés alapján Patek Gábor képviselte. Róla a Magyar Nemzet azt írta (a férfiről korábban egy Anonymus-maszkot viselő ismeretlen közölt információkat), hogy 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál. Patekot Gajda Péter kispesti polgármester jobbkezeként, bizalmasaként mutatta be a lap, valamint a férfit Lackner Csaba helyi képviselő elhíresült kiszivárgott beszélgetésében úgy emlegette, mint aki mindent el tud intézni az önkormányzatnál.

Az óbudai korrupciós üggyel összefüggésben Kiss László polgármestert, egy önkormányzati vezetőt, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottját múlt pénteken 30 napra letartóztatta a Fővárosi Törvényszék. Az ügynek így már összesen tizenhat gyanúsítottja van.

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség. Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. Mint azt már korábban megírtuk, a büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott Czeglédy Gergő alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság október 20-ig hosszabbította meg.

Kiss László egyelőre polgármester maradhat

Kiss László letartóztatásának közvetlen választójogi következménye egyelőre nincsen – erről beszélt a 24.hu-nak Litresits András ügyvéd, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP által delegált tagja. Az önkormányzati törvény szabályozza, hogy egy képviselő, polgármester mandátuma többek között akkor szűnik meg, ha egy évig nem jár be a képviselő-testületi ülésekre. Czeglédy Csaba szombathelyi képviselő esetében például ez volt a helyzet.

 

A képviselői mandátum elvesztésére akkor kerülhet még sor, ha jogerősen szabadságvesztésre ítélik az illetőt, de ez elvi szinten is évekig tarthat, másrészt mindaddig az Alaptörvény szerint is megilleti az ártatlanság vélelme a terheltet, avagy ezen alapelvet megfordítva a bűnösség vélelmének tilalma – mondta Litresits. Hozzátette: az önkormányzat működésébe a kormányhivatal szólhat majd bele, elindíthatnak például egy törvényességi felügyeleti eljárást és megvizsgálhatják az óbudai önkormányzat működését.

 

Ligeti Miklós a Transparency International Magyarország jogi igazgatója is azt emelte ki, hogy attól, hogy Kiss Lászlót letartóztatták, még nem vesztette el a közügyek gyakorlásában való részvétel jogát. A kizáró ok ott kezdődik, ha szándékos bűncselekmény miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélik. Az, hogy vele szemben gyanú van, az jogi értelemben még semmit nem jelent. A választójogát csak akkor veszíti el, ha a közügyek gyakorlásából kizárják. A képviselő-testület persze bármikor feloszlathatja magát, de egyelőre Óbudán erre semmi jel nem mutat, ahogy arra sem, hogy a polgármesternek szándékában állna lemondani. (Mázsár Tamás)