Diplomáciai feszültség Lengyelország és Magyarország között Orbán tusványosi beszéde miatt

A lengyelek nem értik, miért nem köt szövetséget Orbán Putyinnal.

Diplomáciai üzengetés lett Lengyelország és Magyarország között Orbán Viktor szombati tusnádfürdői beszéde miatt. A miniszterelnök negatív kontextusban beszélt a lengyel geopolitikai törekvésekről, az Egyesült Államokhoz való viszonyukról, arról, hogy gyengíteni igyekeznek Oroszországot, „túl akarják fejlődni” Németországot. Orbán „álságosnak és szemforgatónak” nevezte a lengyel politikát, mert szerinte az oroszokkal üzletelnek, miközben morálisan kioktatnak minket.

Wladyslaw Teofil Bartoszewski külügyminiszter-helyettes szerint Orbán beszéde támadás volt Lengyelország, az USA, az Európai Unió és a NATO ellen is.

Nem üzletelük Oroszországgal, ellentétben Orbán miniszterelnökkel, aki a nemzetközi társadalom peremére szorult, mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban

– mondta Bartoszewski a lengyel Business Insidernek, amit az Index szemlézett. A miniszterhelyettes nem érti, hogy Magyarország még miért van a NATO-ban, ha Orbán Viktor szerint ennyire mostohán bánnak vele – miért nem alapít egy új szövetséget Putyinnal és néhány hasonló országgal.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a lengyeleknek „fáj az igazság”. – A lengyel-magyar testvériség megőrzésének szándékával hosszú ideig tűrtük a mostani lengyel kormány provokációit és képmutatását, mostanra azonban betelt a pohár – írta a miniszter a Facebookon. Szijjártó szerint „ha jól megnézzük az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalat vásárlóinak listáját, akkor azon bizony ott találjuk a lengyeleket is”. – Ezzel nem is lenne semmi baj, mert az energiaellátásnak végső soron fizikai alapjai vannak, viszont ha ez már így alakult, akkor nem kellene képmutatónak lenni és nem kellene másokat vádolni – fogalmazott a külügyminiszter.