Levette a pályáról a Fidesz a méhlegelők rémét – Szentkirályi Alexandra útja a NER-ben a föladott főpolgármesteri kampányáig

Szentkirályi Alexandra öt év kihagyással térhet vissza a Fővárosi Közgyűlésbe, de az már biztos, hogy nem főpolgármesterként. Akad, aki semmire nem emlékszik a képviselői múltjából, más elismerően beszél róla. Bemutatjuk az ország egyik leggazdagabb emberének feleségét, akit a Fidesz az utolsó pillanatban vont ki a főpolgármesteri versengésből Vitézy Dávid érdekében.

Pénteken reggel, két nappal a választás előtt Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy visszalép a főpolgármester-jelöltségtől Vitézy Dávid javára.

Számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért – utat adva a változásnak – elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt. Egyben arra kérem minden támogatómat, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általam vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzon!

– írta ki a Facebook-oldalára.

A bejelentés előkészítéseként a kormánymédiában péntek reggel megjelent a Századvég közvélemény-kutatása arról, hogy

Szentkirályit a válaszadók 55 százaléka elutasítja, az eredetileg az LMP által felkért Vitézy viszont egy kétszereplős versenyben legyőzheti a hivatalban lévő polgármestert.

Március közepén derült ki, hogy Szentkirályi több mint négy év után nem folytatja a kormányszóvivői munkáját, hanem ő lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Csütörtökön még nagy elánnal kampányolt, pedig az esetleges visszalépését már tavasszal elkezdték pedzegetni. Ezzel kapcsolatban áprilisban még úgy nyilatkozott: „Egyáltalán nem tartom reálisnak, hogy engem elüssön a sárga villamos.” Mégis elütötte.

Pedig Orbán Viktor is segített neki kampányolni, a miniszterelnök április végén azt mondta: „Alexandra jól halad, néztem a számokat.” A Fidesz jelöltje eztán is rendre visszautasította a visszalépéséről szóló híreket, hírlapi kacsának nevezte azokat. Hasonlóképpen Vitézy is úgy nyilatkozott, nem tartja reálisnak Szentkirályi visszalépését, aki mellett a kormánypárti sajtó kampányol, miközben ő alig kap ott felületet, és a kampánya kezdetén is tagadta, hogy ilyesmiről egyeztetett volna a Fidesszel.

A kormánysajtó, a Megafonnal együtt péntek reggelre azonban egyöntetűen beállt az ötödik Orbán-kormány közlekedési államtitkára mögé.

A közvélemény-kutatásokban sokféle eredményt láthattunk a kampány utolsó időszakában. Szentkirályi május elején egészen jól szerepelt, a Medián és a 21 Kutatóközpont közös mérése szerint ekkorra hibahatáron belül megelőzte Vitézy Dávidot. A Publicus nem sokkal később már a magabiztos Karácsony-vezetés mögött Vitézy-előnyt mért a fideszes indulóval szemben.

Szentkirályi így a Fővárosi Közgyűlésben folytathatja munkáját, hiszen ő a Fidesz listavezetője, de hogy milyen pozícióban, az az eredményektől, a pártok közötti aktuális erőviszonyoktól és a várható koalíciós tárgyalások alakulásától is függ.

De ki is valójában Szentkirályi Alexandra, honnan indult a politikai karrierje, amely most a visszalépésével a főpolgármesteri kampánya kudarcába torkollott?

Tősgyökeres budapesti, állítja magáról Szentkirályi Alexandra – és ez igaz is. A fővárosban született, a belvárosi Veres Pálné Gimnáziumban érettségizett, és nem sokkal ezután, 19 évesen már belépett az akkori legnagyobb ellenzéki párt ifjúsági szervezetébe, a Fidelitasba. 2006-ot írunk ekkor.

A politikus szerint a korai elköteleződésében több minden játszott szerepet, így a saját családi háttere is. Szentkirályiék apai ágon nagyváradiak, hegedűművész édesapja a Ceausescu-rendszer elől menekült Magyarországra, és telepedett le a ’80-as években. Erdélyi nagyszülei középiskolai tanárok voltak, de anyai ágon is értelmiségi a család: jegyző és káptalan felmenője is megtapasztalta a magyarországi szocializmus árnyoldalait, Szentkirályi szerint így családjában olyan történetek sokasága keringett, „ami élővé teszi azt, hogy az ember hova húz”, azaz az Orbán Viktor vezette jobboldalhoz. A Fidelitashoz való csatlakozásának csupán az egyik oka volt az őszödi beszéd, ekkor ugyanis több olyan esemény is történt, ami Szentkirályit arra ébresztette rá, hogy a „cselekvés oldaláról kell megfognia az embernek azt, amiben hisz.” Fordulatot azért hozott számára 2006, mert akkor „nagyon a bőrünkön tudtuk érezni azt, hogy mi az, amit nem szeretnénk. Tehát ott volt egy valóság, amiről azt éreztük, hogy mi ezzel nem tudunk azonosulni, hogy ez az én személyes értékrendemet is nagyon sok ponton sérti.”

Tarlós találta ki, majd építette fel

Ugyanebben az évben máris Tarlós István főpolgármesteri kampányában találta magát segítőként, noha nem ismerte korábbról az akkori óbudai polgármestert. Ez pedig forrásunk szerint úgy történt, hogy amikor Tarlós annál a budavári Fidelitas-csoportnál járt, ahova Szentkirályi belépett (a kerületi csoportot később Szentkirályi három évig vezette is), a látogatás alkalmával olyan szimpatikus lett neki a fiatal és ambiciózus, a Pázmány jogi karára járó egyetemista, hogy meghívta a főpolgármesteri kampánycsapatába.

A Demszky Gábortól elszenvedett 2006-os szűk vereség ellenére Szentkirályi jó viszonya megmaradt Tarlóssal, sőt városházi ügyekre rálátó forrásaink közül akadt, aki egyenesen apa-lánya kapcsolathoz hasonlította kettejük viszonyát. Az biztos, hogy Tarlós meghatározó szerepet játszott Szentkirályi politikai pályáján. Maga Tarlós fogalmazta meg egyszer ezt úgy, hogy

valamikor ő találta ki Szentkirályit.

Ezt támasztja alá az is, amit jobboldali forrásunktól hallottunk, miszerint Szentkirályi 2010-ben azért lehetett képviselő a fővárosi önkormányzatban, mert Tarlós felrakatta a Fidesz-listán egy befutó helyre a protezsáltját, noha a Fidelitas eredetileg nem benne gondolkodott. (Tarlós megkeresésünkre elutasítóan reagált, amikor Szentkirályi politikai pályájáról kérdeztük volna, és Szentkirályi Alexandrát is hiába kerestük.)

A Városházára kerülő, akkor 23 éves Szentkirályinak az első négy év – 2010 és 2014 között – a tanulásról szólt: több fővárosi cég felügyelőbizottságába is bekerült (BKK Közút Zrt., Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.). Első ciklusában még születési nevét viselte, később vette fel férje, a jelenlegi honvédelmi miniszter, korábbi üzletember, mára NER-milliárdossá és az ország egyik leggazdagabb emberévé gyarapodott Szalay-Bobrovniczky Kristóf vezetéknevét, akihez képest Szentkirályi vagyona mindenképp szerény: vagyonnyilatkozata szerint egy IX. kerületi lakása, illetve felerészben két budai ingatlanja van.

Koszticsák Szilárd / MTI – Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetője, Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere és Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a XII. kerület polgármestere beszélget a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén 2011-ben, mögöttük Szentkirályi Alexandra.

2014-ben lett minden idők legfiatalabb főpolgármester-helyettese – természetesen Tarlós István kezdeményezésére. Amikor beiktatása után megkérdezték Szentkirályitól, hogy az első négy évben miért csak egyszer szólalt fel a közgyűlésben, azt válaszolta: „Nem azt mondom, hogy nem volt bizonyos kérdésekben véleményem, de nem hiszem, hogy csak azért, hogy a hangomat hallassam, hozzá kellett volna egyes témákhoz szólnom.”

2014 és 2019 közt humán ügyekért felelős főpolgármester-helyettes volt, hozzátartoztak a kulturális, a szociális, az oktatási, de a turisztikai ügyek is. Ő javasolta például, hogy a margitszigeti szökőkút zenei repertoárjába kerüljön be Michael Bublé Feeling Good című száma és George Ezra Budapestje is. Az egyik fővárosi cég korábbi képviselője, aki 2010 után találkozott Szentkirályival, azt mondja róla a 24.hu-nak:

Én akkor őt egy kedves lánynak láttam, aki mindig Tarlóssal szavazott, de a ciklus végén már lehetett érezni, hogy előre léphet. Láthatóan jó viszony volt közte és Tarlós közt. A második ciklusban Tarlós helyettesként maga mellé vette, tudtuk, látszott, hogy benne megbízik, egyre több és több dologba avatta be, talán Tarlós benne látta a valamikori utódját is. Ennek is köszönhetően Szentkirályi már azokba a területekbe is bele akart szólni, amelyek nem hozzá tartoztak, ebből voltak konfliktusai is. Ha 2019-ben Tarlós újra győzött volna, úgy Szentkirályi még nagyobb portfóliót kap, de az ellenzéki siker ennek keresztbe tett.

Aztán a fővárosi kudarc után pár hónapra kormányszóvivőnek nevezzék ki, ezt a pozíciót 2024-ig töltötte be.

De hogy látták mások Szentkirályi Alexandrát a Városházán?

Nem kultúrharcos, de politikai katona

Az akkori ellenzéki politikusok egyáltalán nincsenek jó véleménnyel Szentkirályi 2010-es, városházi éveiről. Jobban mondva: nincs is igazi véleményük.

Tüttő Kata – aki 2010 és 2014 közt volt MSZP-s képviselő – egyenesen azt mondja, hogy „nem emlékszem róla semmire.” Szintén ekkor, az LMP színeiben volt képviselő Kaltenbach Jenő alkotmányjogász is, aki szerint Szentkirályi nem vétette észre magát,

nem hagyott bennem nyomot, nem sok vizet zavart, nagy csendben volt, ritkán szólalt meg.

Horváth Csaba, Zugló jelenlegi polgármestere: „Arra emlékszem, hogy Tarlós István nagyon kedvelte őt, de nem tudok róla felidézni semmit.” A DK-s Gy. Németh Erzsébet 2014 és 2019 közt volt fővárosi képviselő, ő azt mondja: „Nem emlékszem, hogy bármihez is hozzászólt volna. Egy mondatát nem tudom felidézni. Nekem sokat elmond róla, hogy ennyiszer váltott nevet. Komoly politikus nem cserélgeti a nevét annyiszor, mint ő.” (Szentkirályi kormányszóvivőként vette vissza a leánykori nevét 2020-ban.)

Máshonnan közelít egy másik városházi forrásunk. Szerinte látványos, hogy Szentkirályi – kultúráért felelős helyettesként – 2014 és 2019 közt nem a kormányzati kultúrharcot képviselte, sőt sikerült megtalálnia a hangot a fővárosi, liberálisnak titulált szereplőkkel, vezetőkkel is az „élni és élni hagyni” elvnek megfelelően. Szentkirályi saját bevallása szerint a Jurányi Házat, a budapesti független társulatok egyik bázisát kifejezetten szerette, számos színházba járt előadásokra, egyik forrásunk szerint a férjét is elvitte egy Pintér Béla-produkcióra. „Érezhető változást jelentett az előző, kultúráért felelős fideszes főpolgármester-helyetteshez, Csomós Miklóshoz képest” – mondja egy színházi forrásunk, aki éveken át kapcsolatban volt Szentkirályival szakmai ügyekben.

Nem tudok rá haragudni vagy rosszat mondani, de azért világos volt végig, hogy ő egy politikai katona. Teszi a dolgát, és amit mondanak, ő végrehajtja. Közben kulturált és civilizált, de amit el kell mondani, azt elmondja, ráadásul úgy, hogy közben a szeme sem rebben. Jól adja el azt, amit muszáj.

A 24.hu-nak adott korábbi interjújában pozitívan beszélt róla Máté Gábor is. A Katona József Színház igazgatója szerint tény, hogy „Szalay-Bobrovniczky Alexandra kiválóan végzi a dolgát. Rendszeres látogatója a színházaknak, és sokat tesz azért, hogy jól is működjenek. A rendszerváltozás óta eltelt időben ő az, aki a legkarakteresebben állást foglal a színházak ügyében.” Máté 2018-ban arról is beszélt, hogy ő akkor keresi „a főpolgármester-helyettest, amikor valami helyzet van. És nem csak segíteni szokott, de már az is szokatlan, hogy egyáltalán visszahív.” Példát is mondott arra, amikor segítséget kapott tőle: „Például amikor a Katona raktárhelyiségét visszavette a XIV. kerület, és kellett nekünk egy helyiség, ahol díszleteket tudunk tárolni, normális áron, akkor ő segített.”

Kínos ügyek is voltak Tarlós mellett

Több kellemtelen pillanata is volt ennek a ciklusnak Szentkirályi számára.

Ő adta át például főpolgármester-helyettesként V. Jánosnak, a bicskei gyerekotthon igazgatójának a Bárczy István-díjat azután, hogy a férfi ellen már nyomoztak szexuális zaklatás gyanújával, és később pedofil bűncselekményekért nyolc év fegyházra ítéltek. Idén erről, a kegyelmi botrány kirobbanása után Szentkirályi azt mondta: ő csak „technikai díjátadó” volt.

Kellemetlenséget okozott a Scarlett Johansson-ügy is, amit épp a 24.hu helyezett anno más megvilágításba. A világhírű színésznő 2019-ben épp Budapesten forgatott, ekkor jelent meg a választási kampányban egy fotó róla Tarlós és Szentkirályi társaságában. A találkozó után több kormánypárti médiatermék is azt írta, hogy a Johansson elismerően nyilatkozott arról, hogy a 30 éve a városvezetői pályán dolgozó Tarlós kerületi polgármesterként 16 évig irányította Óbudát, kilenc éve pedig a fővárost, most pedig újabb ötéves ciklusért indul. Johansson azonban a 24.hu-nak nyilatkozva jelezte: ez egyszerűen nem igaz, nem fejezte ki támogatását Tarlós Istvánnak a közelgő választásokra.

A Magyar Narancs szerint a Johansson-féle találkozót és fotót Szentkirályi szervezte, sőt a kormányközeli sajtóhoz is ő juttatta el a később meghazudtolt nyilatkozatot, hogy aztán a kommunikációs tűzoltás is rámaradjon.

Főpolgármesteri kampány Megafon-stílusban

A Fidesz tavasszal sokáig nem jelentette be, kit indít a főpolgármester-választáson, a hivatalos döntés csak áprilisban, bő két hónappal a szavazás előtt született meg, miután számos név keringett, mérték egyebek között Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének népszerűségét, sőt azt is, hogy mi lenne, ha Vitézy lenne a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt.

Szentkirályi kampánya – nyilvánvalóan a központi kampánystáb és a Karmelita szándékai szerint – egy rugóra járt, és a roppant egyszerű, Megafon-szintű vizuális anyagokra épült.

Pár központi üzenet, rövid videók, a valódi viták és interjúhelyzetek kerülése. És brutálisan sok gyurcsányozás, még a programbemutatóján is.

A 24.hu hiába kért interjút, nem tudtuk őt kérdezni. Így, ha valaki arra lenne kíváncsi, hogy Szentkirályi Alexandrának milyen mélyebb elképzelései vannak a budapesti tömegközlekedésről, mely pontokon fejlesztené azt, vagy hogy mit képvisel lakhatási kérdésekben, mit gondol a külső kerületekről, vagy az agglomeráció, illetve a belvárosi részek legfőbb problémáiról, mit képvisel a zöld területek kapcsán, de egyáltalán mit képvisel szakmailag a fővárosi önkormányzat által érintett ügyek jelentős részében, akkor hiába is nézné végig az összes Szentkirályi-videót, mert ezekről a témákról alig derült ki valami.

Az viszont folyton elhangzott, hogy

Szentkirályi Alexandra lekaszált egy méhlegelőt fehér szkafanderben, és ő leplezte le egy erzsébetvárosi társasház „semmibe vezető” liftjét is, amely ugyan még el sem készült, ráadásul nincs a DK-s vezetésű önkormányzat többségi tulajdonában.

Máthé Zoltán / MTI – Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje kaszál a X. kerületi Kerepesi úton 2024. április 29-én.

Amikor a Mandiner megkérdezte, hogy a hétpontos programja nem rövid-e Tarlós István korábbi, 130 oldalas programjához képest, Szentkirályi azt válaszolta: „Ez nem programméregető verseny. A választás két dologról szól: a bizalomról és a hitelességről.” Ugyanitt ígért új P+R parkolókat, rendészeti eszközökkel kezelt hajléktalanságot, városgondnoki rendszert, több kukát, ingyen wifit és biztonságos biciklisávot is. Általánosságban pedig kijelentette, hogy „a közterek nem vécék, a villamos nem hajléktalanszálló, az utca nem kocsma.”

Szentkirályit ismerő forrásunk szerint kettőség jellemzi a főpolgármester-jelöltet. „Okosabb annál, amit elsőre gondolna róla az ember a mostani videói alapján. Alexandra gyorsan átlátja a helyzeteket, a valóság érzékelése pedig túlnyúlik a fideszes buborékon. Ugyanakkor mint egykori fidelitasost, őt már arra szocializálták, hogy a paneleket el kell mondani, még akkor is, ha nem azonosulsz velük. Ez nála alap. És az is, hogy a személyiség, illetve a politikusi szerep két különböző dolog, és ő ezt a két dolgot tökéletesen képes kettéválasztani. Pontosan tudja, hogy, ami látszik róla, az egy politikai termék.

Ha azt mondják neki, hogy nonstop gyurcsányozni kell, akkor ő gyurcsányozik is. Háromféle politikus van a Fideszben. Az egyik, aki ilyen kampányt nem vállal be, mert azt mondja, ehhez nem adja a nevét. Van, aki viszont elvállalja, és végigcsinálja, de közben van valamennyi önreflexiója. És végül van, aki teljesen azonosul ezzel, mindenféle távolságtartás és gátlás nélkül. Alexandra a középső kategória.

Akinek, ha azt mondják – tesszük hozzá mi –, hogy vissza kell lépni, akkor visszalép első szóra. És még mosolyog is hozzá.

Varga Jennifer / 24.hu

Teljes sorcsere a fővárosi Fideszben

Bár a főpolgármester-jelöltségtől Szentkirályi Alexandra visszalépett, továbbra is ő vezeti a fővárosi Fidesz-listát, amely alapvető változásokat hozott, hiszen lényegében teljes sorcserét jelent a mostani közgyűlési frakcióhoz képest. Például a jelenlegi frakcióvezető, Wintermantel Zsolt csak a 22. helyet kapta meg, ami nyilvánvalóan nem futó. A listán Szentkirályit Sára Botond és Böröcz László követi (előbbi a VIII., utóbbi az I. kerületben lenne polgármester), utánuk azonban a szélesebb nyilvánosság számára ismeretlen politikusok következnek. A teljesség igénye nélkül: érkezik kerületi politikus Újbudáról, Kőbányáról, Pesterzsébetről, de jön Soroksár független alpolgármestere, valamint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megyei elnöke is. A korábbi választási rendszerhez képest a kerületi polgármesterek nem kerülnek be automatikusan a 33 tagú közgyűlésbe, hanem – az arányosságra hivatkozva – visszahozták a listás szavazást, ahol 5 százalékot kell elérni a bejutáshoz. Sokáig úgy tűnt, ez a rendszer a Mi Hazánknak kedvez majd (hiszen a radikálisok aligha szereznek polgármesteri széket Budapest kerületeiben, viszont az 5 százalékot elérhetik), aztán Vitézy Dávid is bejelentette az indulását, aki az LMP-vel összefogva hozna létre frakciót a közgyűlésben, majd a Tisza Párt is állított saját fővárosi listát. László Róbert, a Political Capital választási szakértője akkor arról írt lapunkban: a két törvénymódosításból kettő Vitézynek kedvez, így vannak arra utaló jelek, hogy a kormányoldalnak is ő a favoritja.