Belföld csatatér 2024

Visszalépett Szentkirályi Alexandra

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért utat adva a változásnak elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt

jelentette be Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje péntek reggel. A posztban hozzátette: arra kéri minden támogatóját, hogy a polgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általa vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzon.

Szentkirályi bejelentését az előzte meg, hogy péntek reggel publikálta legfrissebb közvélemény-kutatását a Századvég, melyben azt írták: Vitézy a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, vasárnap legyőzné Karácsony Gergelyt. Mérték Szentkirályi visszalépését is, a felmérés szerint a fideszes jelölt visszalépése esetén Vitézy a politikai szempontból aktív budapestiek 48 százalékára számíthatna.

Visszalépésével három induló maradt Budapesten: Karácsony Gergely regnáló főpolgármester, az eredetileg az LMP által támogatott Vitézy Dávid, illetve a Mi Hazánk Mozgalom színeiben induló Grundtner András.

Március közepén derült ki, hogy Szentkirályi Alexandra több mint négy év után nem folytatja a kormányszóvivői munkát, hanem ő lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje. A visszalépését megelőző napon is még nagy elánnal kampányolt, egyik utolsó közzétett videójában is a „Karácsony-Gyurcsány korszak” lezárására buzdított.

Hírlapi kacsa

Esetleges visszalépését már tavasszal elkezdték pedzegetni, ezzel kapcsolatban áprilisban még úgy nyilatkozott: „Egyáltalán nem tartom reálisnak, hogy engem elüssön a sárga villamos”. Nem sokkal ezt követően Orbán Viktor is segített neki kampányolni, a miniszterelnök ekkor azt mondta: „Alexandra jól halad, néztem a számokat.” A Fidesz jelöltje pedig ezt követően is rendre visszautasította a visszalépéséről szóló híreket, hírlapi kacsának nevezte őket. Hasonlóképpen Vitézy Dávid is úgy nyilatkozott, nem tartja reálisnak Szentkirályi visszalépését, aki mellett a kormánypárti sajtó kampányol, miközben ő alig kap ott felületet, és a kampánya kezdetén is tagadta, hogy ilyesmiről egyeztetett volna a Fidesszel.

Szentkirályi kampánya leginkább Gyurcsány Ferenc személye köré épült, habár egy interjúban – amelyben több mint két tucatszor hangzott el a DK-elnök neve – a minap azt állította, nem az ő ötlete volt a „bébi Gyurcsány kalandjai” koncepció, amivel a kormánypropaganda a főpolgármestert igyekszik lejáratni. A kampány ikonikus pillanatai közül mindenképpen kiemelkedett az is, amikor lekaszált egy vadvirágos területet.

A közvélemény-kutatásokban sokféle eredményt láthattunk a kampány utolsó időszakában. Szentkirályi május elején egészen jól szerepelt, a Medián és a 21 Kutatóközpont közös mérése szerint ekkorra hibahatáron belül megelőzte Vitézy Dávidot. A Publicus nem sokkal később már a magabiztos Karácsony vezetés mögött Vitézy-előnyt mért a fideszes indulóval szemben.

A Republikon Intézet május végén újra második helyen mérte Szentkirályit, ám ekkoriban kezdte el egy, a Fidesznek fontos témákat szondázó kutatócég mérni, hogy miként változnának Karácsony Gergely esélyei a június 9-i választáson, ha a főpolgármester-jelöltek mezőnyéből visszalépne Szentkirályi vagy Vitézy. A Medián mindeközben még május végén is 2 százalékos előnyt mért Szentkirályinak Vitézy előtt (26, illetve 24 százalék).

Milyenek Karácsony és Vitézy esélyei most?

Szentkirályi visszalépése esetén a Medián kutatása – amely a főváros szavazókorú lakosságának 1000 fős mintáján készült – szerint Karácsony mindössze egy százalékponttal, de nyerne Vitézy előtt: a jelenlegi főpolgármesterre 41, kihívójára 40 százalék szavazna, ez azonban a hibahatáron belüli különbség.

Török Gábor politikai elemző szerdán a Partizánnak beszélt arról, hogy amellett, hogy nem tartja kizártnak Szentkirályi visszalépését, és egyébként sem tartja teljesen lefutottnak a főpolgármester-választást, „még vannak kombinációk, még van játéktér”, vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik