Belföld

Szentkirályi Alexandra: Nem én találtam ki a bébi Gyurcsány kalandjai-kampányt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Indexnek adott interjút Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje napokkal az önkormányzati választások előtt. Az egykori kormányszóvivő a többi között beszélt arról, hogy miért nem vett részt a főpolgármester-jelölti vitán Vitézy Dáviddal és Karácsony Gergellyel; hogy érzékeli-e azt, hogy a kormány elengedte Budapestet és az ottani kampányt; vagy hogy mi a véleménye fővárosi gigaberuházásokról. És Gyurcsány Ferencről.

Az interjú elején szembesítették Szentkirályit azzal, hogy a Fidesz kampánya túlnyomórészt az EP-választásról szól, Orbán Viktor is ezt emeli ki a megszólalásaiban, ahogy tette azt például a szombati békemeneten is. Azon a meneten, ahol a Fidesz-KDNP EP-listavezetője, Deutsch Tamás vele ellentétben az első sorban vonult. Szentkirályi Alexandra szerint az idei választásokat a háború vagy béke kérdése foglalja keretbe, ami a fővárosra is ugyanúgy kiterjed, mert szerinte Karácsony Gergely személyében olyan főpolgármestere van ma a budapestieknek, aki a „háborús pszichózist testesíti meg”. Ezért sem gondolja azt, hogy a kormánypártok elengedték volna a fővárost. Éppen ellenkezőleg, úgy tapasztalja, hogy a háta mögött tudhatja Magyarország legnagyobb, legerősebb politikai közösségét, miközben egyébként nagyon szoros a verseny.

A közvélemény-kutatások eredményeivel (amelyek leginkább Karácsony magabiztos fölényéről árulkodnak) óvatosan bánna, mert nem lehet őket készpénznek venni és az sem mindegy, hogy ki rendeli őket. És mint mondta, „Hosszú Katinka sem nyert volna olimpiai aranyakat, ha a medencében mindig csak azt nézi, hogy ki úszik mellette és milyen tempóban”.

Állítja, nem az ő ötlete volt a bébi Gyurcsány kalandjai féle koncepció, amivel a kormánypropaganda a főpolgármestert igyekszik lejáratni, de a tartalma szerinte nem áll távol a valóságtól, mert a főpolgármester úgy viselkedik „mint egy hisztis kisgyerek”. Szerinte a fővárosiak is azt várják tőle, hogy véget vessen a Gyurcsány-shownak. Arra a kérdésre, hogy nem kontraproduktív-e ez a tömégy gyurcsányozás, Szentkirályi azt mondta, Karácsony Gergely az, aki valójában gyurcsányozik, amikor a DK elnökének utasítására kampányol, az ő embereit ülteti pozícióba, vagy Dobrev Klára („Gyurcsányné”) mellett szerepel a plakátokon. Elmondása szerint a főpolgármester-jelölti vitán is azért nem vett részt, mert nem azzal vitatkozott volna, aki Budapest igazi ura.

Merthogy az nem Karácsony Gergely, hanem teljesen egyértelműen Gyurcsány Ferenc. Ha én Karácsony Gergellyel vitatkoznék Gyurcsány Ferenc helyett, az körülbelül olyan lenne, mintha egy kakaós csigával vitatkoznék a pék helyett egy elszenesedett péksüteményről

– húzta alá, azt ugyanakkor kijelentette, ha alkalom adódna, akkor Gyurcsánnyal igen is kiállna egy vitára. A Fideszben szerinte egyébként sem félnek a vitától, amire bizonyíték, hogy nemrég Deutsch Tamás képviselte a kormányt a közmédiában az ellenzéki pártok EP-listavezetőivel szemben. Arról nem mondott véleményt, hogy Orbán Viktor hosszú évek óta nem áll ki vitára senkivel.

Budapest jövőjével kapcsolatban felvetődött az Egyesült Arab Emírségekkel megálmodott mini-Dubaj és a vasútfejlesztés is, ahol a kínaiaknak lehet érdekeltsége. Előbbi kapcsán azt mondta,

itt is a tipikus Karácsony Gergely-féle hergelés figyelhető meg. A tény az, hogy van egy másfél margitszigetnyi tájseb Budapesten, ahol az elmúlt években semmi nem történt (…) Egy főpolgármesternek szerintem az a dolga, hogy egy ilyen beruházásban a lehetőséget lássa – én azt látok –, de közben álljon ki a budapestiek érdekei mellett, és megfelelő garanciákat kérjen.

Utóbbi kapcsán pedig azt, hogy támogatja, hogy gyorsvasút épüljön a belváros és a reptér között. Nem ragaszkodik ahhoz, hogy Kína építse, de nem is zárná ki őket, ő arra szavaz, aki a legjobb, a leggyorsab és a legolcsóbb.

Végül kérdésre, hogy mit üzenne azoknak, akik jelen állás szerint Karácsonyra vagy Vitézyre szavaznának a választáson, azt mondta, amerre csak jár, azt látja, hogy az emberek azt érzékelik, hogy Karácsony becspata őket, de  nem fog így tenni. Ezért szerinte a választás tétje az, hogy olyan ember kerüljön a főváros élére, aki tényleg Budapestért akar dolgozni „nem pedig Gyurcsány Ferencért”.

Kapcsolódó
A következő x – Pető Péter: Elképzelhető, hogy Szentkirályi Alexandra visszalép? 
Csak Szentkirályi Alexandra visszalépése nyithatna ki új politikai téteket Budapesten, ám a Fidesznél sokkal több érv szól ez ellen, mint mellette. Mi Karácsony érdeke? Mi Vitézyék érdeke és stratégiája? Milyen pozícióban van a Fidesz?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik