Belföld

Hivatalos: megvette az állam a budapesti repteret

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően csütörtökön aláírták a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződését, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezzel a tranzakció lezárult, így közel 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér.

A Budapest Airport Zrt. visszavásárlása a rendszerváltás utáni időszak legösszetettebb és legnagyobb értékű gazdasági tranzakciója az NGM szerint.

A tárgyalások a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a Vinci Airports részéről két körben zajlottak. Az üzletkötés ugyanis egy nemzetközi eladói körrel történt, amelyet az AviAlliance, a GIC és a CDPQ alkottak. Másfelől a tranzakció zárásához a repteret finanszírozó nemzetközi hitelezői körrel is megállapodást sikerült kötni. Az adásvételi tranzakció közép-európai viszonylatban is rekord méretet képvisel. A visszavásárlás rendkívül bonyolult feladat volt, hiszen míg a repteret eladni könnyű, addig visszavásárolni nehéz

– közölték.

A megállapodásnak köszönhetően vételárarányosan a magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető Vinci pedig 20 százalékot, írja a közlemény. A vételár 3,1 milliárd euró, vagyis több mint 1200 milliárd forint, a hitelezői konzorciummal történt sikeres megállapodással pedig a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitel került meghosszabbításra.

A magyar állam tavaly szeptemberben tett vételi ajánlatot a Budapest Airport megvásárlására, de akkor még csak az 51 százalékát szerették volna megvenni. Orbán Viktor decemberben arról beszélt, hogy bármelyik nap megtörténhet a megállapodás, csak technikai részletek vannak hátra. Ehhez végül fél év kellett.

Cikkünk a vásárlás hátteréről és arról, hogy mitől lett ilyen drága a Budapest Airport, itt olvasható.

Kapcsolódó
Mitől lett ilyen drága a Budapest Airport, amit bármi áron meg akar venni a kormány?
Majdnem az egész évre tervezett hiányt összehozta a költségvetés mindössze három hónap alatt, a Budapest Airport Zrt. megvásárlásától azonban nem tágít a kormány. Miért?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik