Élet-Stílus

„Eláraszthatsz, én itt leszek” – így látják magyar fotósok a víz és az ember kapcsolatát

Zoltai András
Kép az „Eláraszthatsz, én itt leszek” című sorozatból.

„Eláraszthatsz, én itt leszek” – így látják magyar fotósok a víz és az ember kapcsolatát

A dokumentarista fotográfia egyik fontos témája az ember és a víz törékeny kapcsolata, az a kötelék, mely örök és elválaszthatatlan. A Hullámtörés című kiállítás olyan anyagokat mutat be hat magyar fotográfustól, amelyeknek központi eleme a víz – vagy éppen annak a hiánya. A sorozatok felhívják a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás fontosságára, legyen szó akár egy lokális probléma bemutatásáról, akár globális kérdésfelvetésekről.

A víz sokféle formát ölthet a környezetünkben –

  • lehet az idilli táj egyik eleme,
  • jelentheti a harmóniát ember és természet között,
  • mítoszok, hiedelmek és rítusok kötődhetnek hozzá.

De lehet korlátok közé szorított, betonmederbe terelt vékonyan csordogáló erecske, szögesdrótok övezte zöld sáv, örvénylő, piszkos víztömeg, megközelíthetetlen és élet nélküli holt víz, megfigyelt és szigorúan őrzött határzóna, fegyveres konfliktusok és az elsivatagosodás terepe vagy az életért folytatott küzdelem metaforája is.

A fotóesszék a vízhez való kapcsolódásunk jelenét mutatják be, de általuk megismerhetjük a bemutatott területek múltját, de magunk elé képzelhetjük a kirajzolódó jövőképüket is. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kedden megnyíló, Hullámtörés című kiállításán tőlünk távol eső vidékeket járhatunk be: Nicaraguát, Majuli szigetét, Brazíliát, Törökországot és Európa más országait, de a szűkebb környezetünk is fókuszba kerül – a szomszédos Kárpátalja és Magyarország tájai, vizei.

A sorozatok olyan témákat villantanak fel, mint

  • az erózió elleni védekezés,
  • az őshonos növények termesztéséhez kapcsolódó vízigény,
  • a vízhasználat ökológiai lábnyoma,
  • a fenntarthatatlan bányaművelés következményei,
  • a természetes vízfelületek kiszáradásának környezetre gyakorolt hatásai
  • vagy a folyószabályozás beláthatatlan okozatai.

De a problémaközpontú témafelvetéseken túl minden képanyag arról is szól, hogy az ember a természet része, kölcsönhatásba lép vele, belesimul vagy éppen ellenszegül neki, élvezi a lehetőségeit vagy elszenvedi az adottságait.

Galéria
Balázs Zsolt
Halászok a hortobágyi halastavaknál, 2022. november 11-én.
Olvasói sztorik