Belföld

Magyar György a siralmas saláta-törvénykezésről

Ivándi-Szabó Balázs / hu
Ivándi-Szabó Balázs / hu
Az ügyvéd szerint ennél nagyobb szégyen nagyon ritkán adódik.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tuzson Bence igazságügyi miniszter jegyzi Az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról címmel nyújtott be klasszikus salátatörvényt. A javaslat egyrészt lehetővé tenné, hogy cégük eladására kötelezze a tulajdonosakat a GVH, másrészt az ügyészségről szóló törvényt úgy módosítaná, hogy az igazságügyi miniszter belső ügyészségi iratokat is megismerhessen.

A legfőbb ügyész az igazságügyért felelős miniszter megkeresésére a jogalkotás előkészítése, továbbá a jogszabályok hatályosulásának vizsgálata céljából személyazonosításra alkalmatlanná tett formában az igazságügyért felelős miniszter rendelkezésére bocsájtja a megkeresésben meghatározott tárgykörben hozott, további jogorvoslattal nem támadható ügyészségi határozatokat, valamint mindazon ügyészségi és más hatósági vagy egyéb szerv által hozott határozatot, amelyet a további jogorvoslattal nem támadható ügyészségi határozattal felülbíráltak vagy felülvizsgáltak, továbbá más ügyészségi döntést tartalmazó ügyiratokat.

Magyar György ügyvéd szerint ez siralmas, a hatalom kapkod, jogszabályokat barkácsol.

Ennél nagyobb szégyen nagyon ritkán adódik, hogy egy 74 oldalas salátatörvénybe belecsempészik a 27. oldalt, amely nem szól másról, mint hogy az igazságügyi miniszter megtekinti az ügyészség határozatait

– mondta a Klubrádióban. Szerinte arról nincs szó, hogy a jövőben belenyúlhatnának az ügyészségi iratokba, ezt nem merik megtenni. (Korábban a Schadl–Völner-ügyben került elő ez,  miután Magyar Péter nyilvánosságra hozta hangfelvételét.) Magyar György azt tartja nagyon  aggályosnak, hogy a kormánypárt joggyakorlata ellene megy az uniós normáknak, felszámolja az igazságszolgáltatás kontrolljait.

Borzasztországot csinálnak, elfelejtve és elfeledtetni próbálva az állampolgárokkal azt, hogy az ügyészég független, semmi köze a kormányhoz. Az Országgyűlés alá tartozik az ügyészség.

Frissítünk!

HVG: K. Endréhez is elég volt

Az iratbetekintés ugyan csak anonimizált módon történhet majd, ám a HVG emlékeztet rá, hogy ez a kegyelmi botránynál is elég volt K. Endre beazonosításához. Adott ügy körülményeiből sokszor könnyű  kideríteni az érintettek személyazonosságát, ami hatványozottan igaz, ha nem egy viszonylag rövid bírósági döntésbe, hanem egy minden részletre kiterjedő nyomozati iratanyagba tekinthet be valaki, írja a hetilap, amely szerint egy korrupciós ügynél a lehetséges elkövetők köre is nagyságrendekkel kisebb.

Az ügyvéd a blogján korábban azt írta, a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel felveti a bűnpártolás és a hivatali visszaélés gyanúját, amit kötelező kivizsgálni. Csakhogy erre az ügyészség jogosult, ami felvetheti az elfogultság esetét, hiszen saját tevékenységét kellene górcső alá vonni. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) azt egyébként nem árulta el, miért zárták le a Völner–Schadl-ügy nyomozását 2022-ben, amikor annak egyes elkülönített mellékszálaiban – például a Tóniról, Barbaráról és Ádámról szólóban még tart az eljárás. A Telex egyebek mellett azt kérdezte, mi indokolta a nyomozás ilyen gyors lezárását, arról a KNYF vagy a Legfőbb Ügyészség döntött-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik