Belföld

Tuzson–Semjén-javaslat: cégeladásra is kötelezhetné a tulajdonosakat a GVH

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Megjelent az Országgyűlés honlapján a kormány előterjesztése.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tuzson Bence igazságügyi miniszter jegyzi Az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról címmel benyújtott klasszikus salátatörvényt. A javaslat egyebek mellett módosítaná a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt, bevezetné  az alapvető jelentőségű vállalkozások fogalmát. Az a cég számítana ennek, amely

a verseny és a fogyasztók szempontjából piacokon átívelő alapvető jelentőséggel rendelkezik.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásban döntene erről egyebek mellett a vállalkozás piaci részesedése, pénzügyi ereje, más erőforrásokhoz való hozzáférése alapján. Szempont lenne, hogy a cég szolgáltatása, terméke a gazdaság szempontjából alapvető legyen.

A jövőben az alapvető jelentőségűnek minősített vállalkozásnak megtilthatják, hogy saját ajánlatát kedvezőbben kezelje üzletfelei ajánlatánál, tájékoztatási kötelezettséget állapíthatnak meg saját teljesítményéről. Amennyiben a cég olyan helyzetbe kerül, amely azzal fenyeget, hogy nem tud eleget tenni kötelezettségeinek, akkor a fokozatosság elvének figyelembevételével, a hatóság

  • kötelezheti a tulajdonosokat az alapvető jelentőségű vállalkozás részben vagy egészben történő értékesítésre,
  • kötelezheti a céget a folyamatos és biztonságos szolgáltatáshoz, kereskedelemhez, gyártáshoz szükséges eszközök kijelölt szolgáltatónak költségalapú díj melletti üzemeltetésre átadásra, a tevékenység gyakorlásához szükséges nyilvántartások, adatokat rendelkezésre bocsátására,
  • kezdeményezheti az alapvető jelentőségű vállalkozás irányítási jogkörrel rendelkező vezető testületében más vezető állású személy megválasztását, kinevezését,
  • felfüggesztheti a tagsági részesedéshez kapcsolódó szavazati jogokat,
  • kötelezheti a tagsági részesedések más tulajdonosok részére történő átruházását,
  • kötelezheti az igazgatóságot a közgyűlés összehívására, továbbá meghatározott napirendi pontok megtárgyalására és meghatározott döntések meghozatalának szükségességére hívhatja fel e testület figyelmét.

A törvényjavaslat indoklása szerint a törvénymódosításra a tisztességes gazdasági verseny, az egészséges piacszerkezet, a fogyasztói jogok hatékonyabb védelme miatt van szükség. A Gazdasági Versenyhivatal új hatáskörének pedig az az oka, hogy be tudjon avatkozni, ha egy alapvető jelentőségű vállalkozás olyan piaci helyzetbe kerülne, hogy az pl. az ellátásbiztonságot veszélyeztetné.

Frissítünk!

GVH: Európai és hazai szinten sem példa nélküli

A GVH szerint az alapvető jelentőségű vállalkozásra vonatkozó rendelkezés német mintán alapul. A német versenytörvény (Gesetz gegen Wettbewerbsbeschränkungen – GWB) alapján a német versenyhatóság jogosult kijelölni a vállalkozásokat, amelyek piacokon átívelő kiemelkedő jelentőséggel rendelkeznek. A kijelölt vállalkozás számára kiszabható kötelezettségek is nagymértékben megegyeznek.

Hasonló, a tulajdonosi jogokat érintő jogosítványok találhatóak a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény, amely alapján a hatásköröket a Magyar Nemzeti Bank gyakorolja. A GVH közleménye idézi elnökét, aki szerint a törvényjavaslatban a jogalkotó messzemenőkig szem előtt tartotta a jogállamisági szempontokat a tisztességes piaci verseny és a magyar fogyasztók védelme érdekében.

Rigó Csaba Balázs közölte:

az új hatáskör vonatkozásában is maradéktalanul érvényesülnek a garanciális biztosítékok, hiszen az alkalmazás feltételei kizárólag versenyfelügyeleti eljárásban dőlhetnek el, továbbá a kijelölő és kötelezettséget meghatározó független versenytanácsi határozattal szemben közigazgatási per indítható.

 

Lázár János építési és közlekedési miniszter a minap arról beszélt, hogy a kormány nem tűri a Spar fenyegetéseit, ő pedig fel is vetette, hogy vegyék meg „szőröstül-bőröstül”. Azt mondta, rá kell szorítani a külföldi multikat, hogy „tiszteljék az itteni embereket, fogyasztókat, a kormányt, az országot, ahol óriási extraprofitot termelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik