Belföld

„Elnöki kegyelem? Egy ilyen ocsmány, undorító ügyben?” – Facebook-oldalt indított a kegyelmi döntést leleplező ügyvéd

Sándor-palota
Sándor-palota
Első posztjában hosszan ír arról, hogyan bukkant rá a Kúria határozatára, és mit érzett, amikor meglátta, hogy Novák Katalin kegyelmet adott.

„Hogyan és miért robbantottam ki a kegyelmi botrányt?” – ezzel a felütéssel indul a posztja annak az ügyvédnek, aki elküldte független hírportáloknak azt a kúriai döntést,  amelyből kiderült, Novák Katalin kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki fedezni próbálta a 2016-ban pedofília vádjával elítélt igazgatót. A kegyelmi ügyet a 444.hu dolgozta fel és írta meg február 2-án. A kirobbant botrány következtében nyolc nappal később Novák Katalin és Varga Judit is lemondott, majd a kegyelmi döntést támogató Balog Zoltán távozott a református zsinat lelkészi elnökségi pozíciójából.

Az ügyvéd szerdán Vidéki prókátor néven indított oldalt, és első posztjában azt írja, a botrány kirobbanása óta gyötri a kérdés, hogy kiálljon-e a nyilvánosság elé.

Kezdettől fogva úgy gondoltam, hogy a személyem – mivel nem vagyok közszereplő és a mai magyar közéletben való részvételhez, szemben a 90-es, vagy a 2000-es évek közéletével, egyelőre nem is igazán érzek kedvet – egyáltalán nem lényeges. Abból indultam ki, hogy csak akkor és csak olyan módon érdemes megszólalnom, ha és amilyen módon annak valamilyen szempontból értelme és haszna van. A hírnév, az ismertség, a médiában való szereplés lehetősége nem vonz, vonz viszont a dolgos, nyugodt, tartalmas, vagyis boldog élet, amit nem szeretnék értelmetlenül feláldozni. Meg aztán azt, amit tettem – bár a társadalmi és politikai következményei kétségkívül nagyon jelentősek és messze ágazók -, nem is tartom olyan szellemi teljesítménynek amire különösebben büszkének kellene lennem.

-írja az ügyvéd, aki ezután hosszasan fejtegeti, hogyan bukkant rá a Kúriai határozatok között a kegyelmi döntésre.

Undorral és elborzadva olvastam a határozat első 23 pontját, melyekben a Kúria leírta az első- és a másodfokon eljárt bíróságok határozatait, valamint az azokban megállapított és a felülvizsgálati eljárásban már nem támadható tényállást. Amikor azonban ahhoz az ominózus 24. ponthoz értem, a kávéscsésze kis híján kiesett a kezemből és majdnem leszédültem a székemről: a Kúria ebben a pontban rögzítette, mégpedig egy bírósági határozathoz méltó hideg, precíz tárgyilagossággal Novák Katalin kegyelmi döntésének tényét és pontos tartalmát. Többször is átolvastam a szöveget, mert nem hittem a szememnek. Elnöki kegyelem? Egy ilyen – még büntetőügyekhez szokott ügyvéd szemével nézve is – ocsmány, undorító ügyben, melyben szexuálisan abuzált, ráadásul érzelmileg, lelkileg és egzisztenciálisan teljesen kiszolgáltatott, gyermekotthonban nevelkedő kiskorúak a sértettek?

– írja az ügyvéd.

A bejegyzés teljes szövege itt érhető el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik