Belföld

Ügyvédkör elnöke: Völner Pált akár fel is menthetik

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Magyar Péter hangfelvétele egyelőre nem befolyásolja a tárgyalást.

Az Ügyvédkör elnöke szerint a Völner–Schadl-ügy büntetőperében a Fővárosi Törvényszéken folyó jelenlegi eljárást a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel „nem fogja befolyásolni, mert egyelőre a vád adott”. Az Indexnek Horváth Lóránt azt mondta, szerinte nem is a Schadl–Völner-üggyel kapcsolatban hallgathatta ki a volt igazságügyi minisztert az ügyészség, hiszen feljelentés elmulasztása volt a gyanú.

Nagy valószínűséggel a Diákhitel Központ túlárazott szerződéseivel kapcsolatban hallgatták ki. Tudniillik, kedden történt a Magyar Péter bizonyíték szolgáltatása és szerdán hallgatták meg Varga Juditot, és nehezen tudom elképzelni, hogy egy nap alatt beidézték tanúnak a hangfelvételen elhangzottak miatt, erre várhatóan később kerül sor.

Az ügyvéd szerint a Völner–Schadl-ügy vádirata akkor változhat, ha a hangfelvétel miatt  nyomozást rendelnek el, és az ügyek egyesítésével a Magyar Péter-ügy becsatlakozna a jelenlegi eljárásba. Horváth Lóránt szerint Völner Pál ellen közvetett bizonyítékok vannak, így a volt államtitkár „felmentésével kapcsolatos bizakodása nem alaptalan”, Schadl Györgynek, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnökének pedig kisebb lehet a büntetése, mint amit a közvélemény gondol. (Az Ügyvédkör elnökségi tagja Bárándy Péter volt szocialista igazságügyi miniszter, Magyar Péter egyik jogi képviselője.)

Völner Pál korábban a Blikknek azt mondta, nem követett el bűncselekményt, a tények nem támasztják alá az ellene a vádiratban foglaltakat. Védőjével kezdeményezik Varga Judit és további személyek meghallgatását, és más, az üggyel összefüggő események feltárására is javaslatokat tesznek. Szerinte a fő felelősök ismerik saját szerepüket, tudják, mit, miért tettek, de nem az ő feladata, elszámoltatni őket.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nem árulta el, miért zárták le a Völner–Schadl-ügy nyomozását 2022-ben, amikor annak egyes elkülönített mellékszálaiban – például a Tóniról, Barbaráról és Ádámról szólóban még tart az eljárás. A Telex egyebek mellett azt kérdezte, mi indokolta a nyomozás ilyen gyors lezárását, arról a KNYF vagy a Legfőbb Ügyészség döntött-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik