Belföld

Megújul két átmeneti otthon Gyöngyösön: az ott élő családok és gyermekek tavasztól élhetőbb környezetben tölthetik mindennapjaikat ideiglenes otthonukban

Ebben a hideg, komor, téli időben hazatérni és megpihenni maga a megnyugvás. Otthonunk kényelmes, biztonságot nyújtó melegében fájó belegondolni, milyen lehet azoknak, akiknek mindez nem adatik meg. Értük fogott össze nemrég Gyöngyös városa, az ottani átmeneti otthonokat működtető intézmény és a Procter & Gamble vállalat, hogy szebbé és könnyebbé tegyék a rászorulók mindennapjait.

A nehéz gazdasági helyzetben rengeteg család került olyan körülmények közé, ahol létbizonytalanság fenyeget. Különösen veszélyeztetettek az ország szegényebb régióiban élők, alacsony végzettséggel rendelkezők, illetve az egyszülős családok, ahol egy hirtelen jött betegség, a munkahely egyik napról másikra bekövetkező elvesztése vagy egyéb ok a család lakhatását és így akár az együtt maradását is veszélyezteti. Ilyenkor olyan kétségbeejtő kérdésekre kell választ találni, mint a „Hova mehetünk?” vagy „Mi lesz így velünk?”.

Hivatalos adatok alapján ma Magyarországon a családok átmeneti otthonaiban 4500 férőhely áll rendelkezésre, továbbá gyermekek számára csaknem 400 férőhely biztosított. Bár sajnálatos módon ennek többszörösére is szükség lenne, mégis naponta közel 5000 embertársunknak nyújtanak ezek az intézmények biztonságot a bizonytalanságban országszerte.

Aki időt nyer, életet nyer” tartja a mondás, ami ugyan közhelyesen hangzik, mégis tökéletesen igaznak bizonyul. Az átmeneti otthonokban meghatározott ideig lakhatnak a rászorulók, ami alatt szociális munkások segítségével készülhetnek fel az intézmény elhagyását követő önálló és önfenntartó életükre. Sajnos az átmeneti otthonok a férőhely-hiány miatt folyamatosan teljes telítettséggel és várólistával működnek, valamint a fejlesztésekhez szükséges forrásokban sem bővelkednek, ami megnehezíti egy-egy intézmény komfortosabbá tételét. Ha azonban a szándék adott, akkor a lehetőség is megmutatkozik.

Egy ilyen különleges összefogás született most Gyöngyösön, ahol a városi önkormányzat, az átmeneti otthonokat működtető intézmény és a Procter & Gamble együttműködésének keretén belül felújításra kerül a Gyöngyösi Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona.

A Gyöngyösi Családok Átmeneti Otthona 25 fős férőhellyel rendelkezik, míg a gyermekek számára fenntartott intézmény 12 fő befogadására képes. Ezen intézmények fenntartását Gyöngyös városa, valamint a térségben elhelyezkedő további 25 település önkormányzata látja el.

Régóta jelen vagyunk Gyöngyösön, ismerjük az itteni emberek és a térség nehézségeit. Szerettünk volna a globális társadalmi felelősségvállalási programunk részeként helyben segíteni, valami olyasmit tenni, ami a közösség javát szolgálja” – emelte ki Krubl Yvette, a vállalat kommunikációs vezetője.

Ennek a hármas összefogásának hála most bruttó 50 millió forint értékű beruházás valósulhat meg, amelyhez a Procter and Gamble vállalat több mint 30 millió forintos támogatást nyújt az idén induló Élhető Otthon programjának keretein belül. Az átmeneti otthon épületének fejlesztése során a fürdőszobák, konyhák és közösségi helyiségek felújítása és korszerűsítése kezdődik meg februárban. A felújítás alatt az intézmények továbbra is teljes kapacitással működnek, az átadás a tervek szerint tavasz végén történik meg.

Önerőből hasonló mértékű beruházást a fenntartók nem tudtak volna megvalósítani, noha régóta szándékukban állt az intézmények komfortszintjének fejlesztése. Gyöngyös város nevében Hiesz György polgármester köszönetét fejezte ki partnerüknek támogatásáért. „Nagyszerű érzés és nem mindennapi az a hozzáállás, amelyet a Procter & Gamble vállalat részéről megtapasztalhattunk.”

A lakhatás kellemes körülményei nagyban hozzájárulhatnak az itt lakók lelki nyugalmának, önbizalmának megerősödéséhez, ami fontos alapot jelent a kikerülésük utáni időszakhoz. Sokan ugyanis magukat okolják, amiért ilyen nehéz helyzetbe kerültek. Számukra egy kevésbé harmonikus és élhető környezet fel is erősítheti az értéktelenség érzetét, ezáltal gátolva a fejlődésüket, míg egy barátságos, meghitt, komfortos otthon az önbecsülésük épülését is szolgálja, így az ilyen jellegű támogatás nemcsak anyagi, de mentális segítséget is jelent.

Az intézményekben eltölthető maximálisan 18 hónap reményeink szerint egy olyan áthidaló időszakot jelent a rászorulók életében, ahol kellő támogatást kapnak a későbbi önálló életükhöz és amelyre jó szívvel gondolnak majd vissza.” – tette hozzá Maka Piroska, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója.

A sikeres egymásra találás és együttműködés kapcsán valamennyi érintett reményét fejezte ki, hogy a példájukat látván talán máshol is hasonló összefogások születhetnek. Miért is ne? Hiszen együtt mindig könnyebb, ahogy azt Gyöngyös példája is mutatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik