Élő Belföld

Gulyás Gergely: Ha fontos a svédeknek a NATO-tagság, nyilván eljönnek Budapestre

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

Okoznak-e nehézséget a költségvetésnek a vagyonkezelő alapítványok?

Okoznak-e nehézséget a költségvetésnek, hogy a leggazdagabb magyarok októbertől kezdve nagy számban döntöttek úgy: a vagyonukat vagyonkezelő alapítványokba helyezik? Nem egy újabb eszköze-ez az adóelkerülésnek?

Gulyás szerint nincs erről szó. Adóelkerülésre szerinte azért nem alkalmas a vagyonkezelő alapítvány, mert a vagyont évekre át kell adni, és ahhoz nem lehet hozzáférni.

A Fidesznek saját főpolgármester-jelöltje lesz

Kizárható-e, hogy Vitézy Dávidból Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt legyen? – kérdezte kollégánk. A miniszter erre egyenesen nem válaszolt, így fogalmazott: a Fidesznek saját jelöltje lesz Budapesten. Ezt ismételte meg arra a kérdésünkre is, hogy lehet-e ez a saját jelölt Vitézy.

Bayer Zsolt cikke „egészen kiváló írás”

Ungváry Krisztián történész hétfőn cikket közölt Bayer Zsolt nagyapjáról, amelyből kiderült, hogy a publicista éveken át valótlanságokat állított a nagyapjáról, aki előbb nyilas volt, majd az államszocialista rendszer besúgója. Válaszul Bayer szintén cikket írt az ügyről.

Bayer Zsolt cikke egészen kiváló írás

– mondta Gulyás hozzátéve: mindenben egyetért azzal, amit a fideszes vezérpublicista a cikkében leírt.

Gulyás nem árulta el, mi a svéd NATO-csatlakozás magyar ratifikálásának feltétele

Mit vár a svéd miniszterelnöktől a magyar kormány a svéd NATO-csatlakozásért cserébe? Feltétel-e a budapesti látogatás – kérdezte munkatársunk.

Gulyás szerint a NATO-tagság bizalmi kérdés, ha Svédország megteszi a lépéseket a bizalom helyreállítása érdekében, akkor a parlament a ratifikációt megszavazza. Gulyás szerint a svédek akarnak csatlakozni a NATO-hoz, nem Magyarország, tehát meg fogják találni a módját, ha akarják.

Az, hogy a két ország közötti kapcsolat szövetségesi legyen

– válaszolta a miniszter a feltételeket firtató kérdésre. Részleteket nem közölt.

Meg lehet-e akadályozni, hogy a tavalyi, kitörés napi balhé megismétlődjön?

Tíz nap múlva lesz a kitörés napja vagy más néven a becsület napja elnevezésű rendezvény.

Meghallgatták a belügyminisztert és az igazságügyi minisztert a kérdésben, és amennyiben a határellenőrzés hiányában van lehetőség megakadályozni, hogy szélsőjobboldali vagy antifasiszta bűnözők jöjjenek Magyarországra, akkor azt meg fogják tenni – mondta Gulyás.

Nem merült fel, hogy az idén fizetésemelést kapnának a miniszterek

2023-ban hány alkalommal emelkedett a miniszterek fizetése? – hangzott el a kérdés, miután megírtuk, hogy tavaly fű alatt emelhették a kormánytagok illetményét. Gulyás erre nem válaszolt. Azt mondta, a miniszterek fizetése nyilvános – valójában viszont csak Pintér Sándor tette közzé a sajátját – így derült ki utólag az emelés, amire Gulyás azt mondta, valószínűleg általános volt. A kormány általános elvet érvényesített: a miniszteri fizetés jellemzően a kétszerese a képviselői illetménynek – mondta.

Eddig nem került szóba, hogy az idén emelik-e a miniszteri fizetéseket.

Orbán teljes körűen tájékoztatta Melonit az olasz antifasiszta vádlottról

Szerda este beszélt telefonon Orbán Viktor Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel. A kérdés az, szó volt-e az olasz antifasiszta tanárnőről, akit Budapesten tartanak fogva. A kormányfő teljes körű tájékoztatást adott az ügyről olasz hivatali partnerének – közölte Gulyás újságírói kérdésre.

Egy kifejezetten erőszakos, alantas bűnözőről van szó

– jellemezte Gulyás a vádlottat.

Nem várható a gyermekvédelmi törvény szigorítása

Simicskó István tavaly nyáron jelentette be, hogy szigorítani fogják a gyermekvédelminek nevezett törvényt. A szigorítást őszre jósolták.

Gulyás ez ügyben csak a személyes véleményét tudja megosztani, szerinte a gyermekvédelmi törvény elég szigorú. Igaz, szerinte minden emberi alkotás tökéletlen, ha valakinek van javaslata a törvény javítására, azt örömmel várják.

A bérnővéri rendszer kivezetése fennakadásokat okoz az egészségügyi ellátásban

Az utóbbi hetekben egyre gyakrabban érkeznek olyan hírek, miszerint egy-egy kórházból bizonyos ellátási formákat máshová helyeznek. Ezeket a döntéseket kijelölésnek nevezik. Gulyás Gergely azt mondta, 38 ilyen kijelölés volt januárban, de két hónapnál hosszabb kijelölés összesen csak három akadt.

Ezek a döntések nagyrészt abból következnek, hogy megtiltották a bérnővérek alkalmazását. Ez Gulyás szerint átmenetileg okozhat nehézséget, ami miatt néhány órára vagy néhány napra egy-egy helyen más ellátási helyet kellett kijelölni.

Gulyás nem tudja megígérni, hogy még olcsóbb legyen a tömegközlekedés

Gulyás szerint örülni kell annak, hogy ha csökken a tömegközlekedés ára, hogy hogy alakulnak a bevétele, az másodlagos.

A miniszter ezt arra a felvetésre válaszolta, hogy ha a vármegyebérlet ára csökkenne, akkor jobban megérné mindenkinek azt venni, hiszen azzal Budapesten belül is közlekedhetnek majd március 1-től.

Gulyás szerint árban mindig lehet lejjebb menni, de azt nem tudja megígérni, hogy még olcsóbb legyen, mert 1000 milliárd forintjába kerül így is évente az államnak.

Magyar katonai misszióvezető Boszniában

Komoly diplomáciai siker, hogy magyar katonai misszióvezető lehet Boszniában. A magyar katonai szerepvállalás elismertségét mutatja, hogy az erről döntő államok többsége ezt helyesnek tartotta.

A Balkánnal kapcsolatban Magyarország érdeke, hogy stabilitás legyen ott.

Jöhet a katari cseppfolyósított gáz?

Amíg megállapodás nincs, nehéz a részleteket tisztázni, mondta Gulyás azzal összefüggésben, hogy Szijjártó Péter tegnap bejelentette, Katarból érkezhet LNG Magyarországra.

Gulyás szerint a cseppfolyósított gáz egyébként drágább. A kormány szándéka viszont mindig is az volt, hogy diverzifikáció valósuljon meg, ez biztosítja az, hogyha az egyik vagy másik szállítási útvonal ellehetetlenül, akkor az ország gázellátása biztosított legyen.

Szentkirályi Alexandra érti a találgatásokat a főpolgármester-jelöltségéről

Míg a főpolgármester-jelöltről nem dönt a Fidesz elnöksége, addig mindenki versenyben van, aki a józan ész szerint tudná irányítani a fővárost.

Lapunk a napokban írta meg, hogy Győrfi Pált és Vitézy Dávidot is méri a Fidesz.

Szentkirályi Alexandra azt mondta, nem kapott felkérést. Érti a találgatásokat, de ő kormányszóvivőként dolgozik, nagy örömmel folytatja ezt a munkát. A jelöltállítási folyamat pedig nem zárult le a Fideszben.

„Ha fontos ez a svédeknek, nyilván eljönnek Budapestre”

Meghívtuk a svéd miniszterelnököt Budapestre, várjuk őt

– mondta Gulyás azt követően, hogy kijelentette, bizalomépítésre van szükség, mielőtt szavaznak a parlamentben a svéd NATO-csatlakozásról.

Ha komolyan veszik a NATO alapokmányát, és szövetségesek akarnak lenni, az miért kérdés, hogy az egyik meghívja a másikat.

„Ha fontos ez a svédeknek, nyilván eljönnek Budapestre, vagy tesznek olyan lépéseket, hogy jó szívvel tudja megszavazni egy magyar országgyűlési képviselő a svédek belépését a NATO-ba” – közölte.

Nem tippelget Gulyás

Nem akar tippelgetni Gulyás, hogy lesz-e megállapodás az uniós csúcson.

Csekély esélyt lát viszont arra, hogy Orbán Viktor kimegy kávézni a döntésnél a teremből, mint ahogyan azt a legutóbbi csúcson tette.

Az emelésnél a nyugdíjak között nem lehet különbséget tenni

Biztosítási elven működik a magyar nyugdíjrendszer, és épp az Orbán-kormány volt az első, amely differenciált nyugdíjemelést hajtott végre és a legalacsonyabb mértékű nyugdíjakat 25 százalékkal emelte meg, és a jelentősebb nyugdíjjal rendelkezők kisebb emelést kaptak.

Az Alkotmánybíróság ezt akkor azzal hagyta jóvá, hogy a jövőben nem engedhető meg. A nyugdíjak között ebben a formában különbséget nem lehet tenni.

Azzal, hogy a 13. havi nyugdíjat visszaadták, talán a kisnyugdíjasoknak is könnyebb lett

– mondta.

Olvasói sztorik