Belföld

Fű alatt emelhették tavaly a miniszteri és államtitkári fizetéseket

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A Belügyminisztérium közzétette Pintér Sándor és államtitkárai fizetését, így derült ki, hogy mégis volt tavaly illetményemelés.

Tavaly márciusban 17,5 százalékos illetményemelésben részesült Pintér Sándor belügyminiszter és a Belügyminisztérium összes államtitkára – derült ki a kormány honlapjára feltöltött adatlapokból. A többi tárca részéről hasonló adatszolgáltatás 2022 nyara óta nem történt, az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre pedig egyelőre nem válaszoltak, így nem tudhatjuk, hogy máshol is emelkedtek-e a miniszteri és államtitkári fizetések.

Mindez azért érdekes, mert a Miniszterelnöki Kormányiroda körmönfont válasza után tavaly szeptemberben ezek szerint

tévesen írtuk meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2023-ban nem adott fizetésemelést a minisztereinek és az államtitkárainak.

Egy 2022. júniusi jogszabály-módosítás után az összes politikai vezető illetményét a kormányfő határozza meg, és ezzel élve ötödik kormányának megalakulása után Orbán emelte is a miniszterek fizetését, jellemzően 33 százalékkal, azaz havi 650 ezer forinttal. Akkortájt Gulyás Gergely azt mondta, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kulturális és innovációs miniszter bruttó 5–5 millió forintot keres, a többi miniszter pedig az előző évi átlagbér hatszorosát kapja, nagyjából 2,6 millió forintot.

Marjai János / 24.hu Pintér Sándor és Csák János a parlament ülésén.

„Az adatigénylésében jelzett 2023. július 1-jei dátummal a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok és a miniszterelnöki megbízottak vonatkozásában illetményváltozás nem történt” – írta kérdésünkre tavaly a Miniszterelnöki Kormányiroda a júliusi illetményekre rákérdező adatigénylésünkre válaszul. Hiába érdeklődtünk a kormányzati kommunikációs feladatokat ellátó Miniszterelnöki Kabinetirodánál, jól értjük-e, hogy a kormánytagok nem kaptak fizetésemelést, erre nem reagáltak. Arra pedig nem tért ki a válasz, hogy Orbán Viktor már három hónappal korábban felemelte a kormánytagok fizetését.

A vonatkozó jogszabály szerint a miniszterelnök minden év július 1-jével határozza meg a személyi illetményeket a következő év június 30-áig, de egy tavaly májusban elfogadott salátatörvény ezt kiegészítette azzal, hogy a díjazást első alkalommal 2024. július 1. napjával kell így megállapítani – ezért fordulhatott elő, hogy tavaly nem júliusban (hanem ezek szerint korábban, márciusban) volt emelés.

Az ötödik Orbán-kormány megalakulása óta homályba vész a miniszteri, államtitkári fizetések mértéke: mivel jogszabály helyett a miniszterelnök állapítja meg ezeket, és már a politikusi vagyonnyilatkozatokban sem kell feltüntetni a pontos számot (a jövedelmeknél elég értékhatárokat megadni, így legfeljebb annyi derülhet ki, hogy 1 és 5 millió forint közötti összegről van szó). A tisztánlátás érdekében írtunk a Miniszterelnöki Kormányirodának, hogy a többi tárcánál is történt-e 17,5 százalékos vagy bármilyen mértékű illetményemelés tavaly, de megkeresésünkre nem válaszoltak. Adatigénylésünkkel pedig az összes minisztériumot megkerestük, hogy árulják el a tárca vezetőjének illetményét – amint megérkeznek a válaszok, beszámolunk róluk.

A 17,5 százalékos illetményemelés, amelyben Pintér Sándor biztosan részesült, megegyezik a parlamenti képviselők fizetésemelésével, ami a Központi Statisztikai Hivatal által mért bruttó átlagkereset-növekedés mértékének felel meg. A rendészeti ügyek mellett az oktatásért és az egészségügyért is felelős BM államtitkárai ez alapján 346 ezer forintos béremelést kaptak tavaly márciusban, így havi 2 millió 321 ezer forintra nőtt az illetményük. Pintér fizetése pedig 462 ezer forinttal emelkedett, így havonta

3 millió 95 ezer forintot kap miniszterként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik