Belföld

Ungváry: Bayer Zsolt nagyapja gettóorvosként maga tanította be a hüvelyi motozást

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Bayer Zsolt élethazugságai címmel tett közzé egy videót vasárnap reggel Ungváry Krisztián történész – erről a Telex adott hírt, amely azt ígéri, hogy hétfőn publikálja majd Ungváry nagy cikkét Bayer Zsolt nagyapjáról és a kormánypárti publicista hiányos múltfeldolgozásáról.

„Ez a történet Bayer Zsoltról szól, Bayer Zsolt élethazugságairól, de hogy konstruktív legyek, inkább arról, hogy megértsük Bayer Zsoltot” – így fogalmaz Ungváry a friss videójában.

A történész levéltári dokumentumokkal alátámasztva vezeti le, hogy Bayer nagyapja, Gyimes Károly már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön, a holokauszt idején pedig gettóorvosként testüregi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó személyzetét, majd a háború után önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt. Ungváry értékelése szerint ehhez képest Bayer Zsolt a különböző írásaiban inkább idillikus képet fest a nagyapjáról. Azt ugyan elismeri, hogy gettóorvos volt, de Bayer szerint ebben a minőségében embereket mentett, ennek ellenére meghurcolta az ÁVH, végül négy hálás zsidó mentette meg az Andrássy út 60.-ból. Ungváry szerint ez a kép nem valós.

A történész azt állítja, azért van szükség Bayer családi múltjának feltárására, mert abból sokat megérthetünk, miért viselkedik ma úgy Bayer Zsolt úgy, ahogy. „Miért is van, az, amit olyan sokszor látunk nála és eszmetársainál, hogy most mi jövünk, és nekünk dolgok járnak, budai ingatlan, ez az, amaz. (…) Ez az elementáris belső sértettség magyarázható ezekkel a társadalmi traumákkal, amelyeken ezek a családok tettesként korábban keresztülmentek, és a lelkiismeretük valahogy nem adott nekik soha feloldozást.”

Ungváry szerint a nagypapa valós életeseményeinek feltárásával Bayer óriási lehetőséget kapott, hogy szembenézzen a múlttal.

Ha szembenéz, talán képes lesz arra is, hogy ezt az állandó sértettségérzését megszüntesse. (…) De ha csak annyit tesz, hogy nem hazudik saját nagyapjáról, hanem hallgat róla, akkor is egy centivel előre tudtunk lépni.

Ungváry az általa összegyűjtött, Gyimes Károlyra nézve terhelő vallomások alapján azt állítja: „tudjuk, hogy ő volt az, aki a hüvelyi motozást betanította ott a helyszínen serénykedő személyzetnek.”  Gyimes emellett nem 5 pengőért vizsgálta meg a gettóba zárt zsidókat, ahogy Bayer korábban állította, egy vallomás szerint előfordult olyan is, hogy 500 pengőt fogadott el segítségnyújtásért, majd nem csinált semmit – mondja Ungváry, aki szerint abban, hogy Gyimest a háború után mégis felmentette a népbíróság, közrejátszhatott az is, hogy Gyimes ’45 után antifasiszta ellenállói legendákat kreált magáról, és „ezzel próbálta elkábítani a népbíróságot”, emellett a terhelő vallomások egy része hiányzik is az ügyészségi aktából. Az ’50-es években aztán Gyimes önként jelentkezett besúgónak.

„Állambiztonsági karrierje feltehetően több évtizeden keresztül folytatódott” – mondja Ungváry. Gyimes besúgói karrierjének még az sem ártott, hogy 1961-ben egy bűnügybe keveredett. Több orvost ítéltek el abban az évben különböző jogcímeken, Gyimes például kétrendbeli magzatelhajtásért és erre való felbujtásért, 1 év felfüggesztett börtönt és 5000 forint pénzbírságot kapott a történész szerint.

Bayer Zsolt egy kicsit megértőbb lehetne abban a diskurzusban, amit jelenleg az abortusz kapcsán folytat, hogyha a saját nagypapája tevékenységére gondol

– teszi hozzá Ungváry Krisztián.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik