Belföld

Lázár János megkeresésére törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel tokaji földjeiről

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Helyesbítés

Cikkünkben eredetileg tévesen értelmeztük és pontatlanul idéztük a közigazgatási tárca közleményét, a világörökségi ügyekért ugyanis nem Csák János kulturális, hanem Lázár János építési miniszter felel a kormányban, vagyis ő kezdeményezte az állami elővásárlási jog törlését.

Közleményt adott ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium a tokaj-hegyaljai földekre vonatkozó állami elővásárlási jogokról, miután egy decemberi cikkünk nyomán beadott DK-s képviselői kérdést hétfőn Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelt, így azt a nyomozó hatóságokhoz továbbította. Cikkünkben arról számoltunk be, hogy Orbán Ráhel több, frissen vásárolt tokaj-hegyaljai ingatlanának tulajdoni lapjáról törölték világörökségi terület címen a magyar állam számára bejegyzett elővásárlási jogot.

A Navracsics Tibor vezette tárca közleménye nem említi meg a miniszterelnök lányának nevét, de közli, hogy a világörökségi ügyekért is felelős miniszter megkeresésére törölte a földhivatal az ingatlanok tulajdoni lapjáról az állami elővásárlási jogot.

A törvény egyértelműen rögzíti, hogy a világörökségi területen lévő ingatlanokon az államot – a lakhatás céljára szolgáló épületet (lakás, lakóház), valamint a földet kivéve – más jogosultakat megelőzően elővásárlási jog illeti meg. Mivel az érintett mezőgazdasági ingatlanokra a törvény szerint nem vonatkozik világörökségi státusz miatti állami elővásárlási jog, ezért a földhivatal a világörökségért felelős miniszter megkeresésére törölte azt a tulajdoni lapokról

– írta a minisztérium, hangsúlyozva, hogy a kormányhivatal jogszerűen járt el.

Ebből viszont az következik, hogy 2018-ban tömeges hibát követett el a kormányzat, amikor egy kormányrendelet mellékletében felsorolt 80 ezer világörökségi ingatlan tulajdoni lapjára feljegyezték a magyar állam részére járó, mindenki mást megelőző elővásárlási jogot, ami Tokaj-Hegyalján akkor vihart is kavart. A közigazgatási tárca érveit tovább árnyalja, hogy Orbán Ráhel tokaji földjeinek jó részére nem is jegyeztek be elővásárlási jogot. Amelyekre viszont bejegyezték (és a tulajdonosváltással együtt törölték), ott a szőlő mellett volt gazdasági épület, udvar, sőt „kivett kopárságot” és vízmosást is feltüntettek.

Navracsicsék arra is felhívták a figyelmet, hogy az érintett földterületek vonatkozásában az államnak továbbra is fennáll az elővásárlási joga, ahogy valamennyi mezőgazdasági terület esetében. Itt bizonyára a földforgalmi törvényben meghatározott elővásárlási jogra gondolnak, azonban ez gyengébb jogosítványokat jelent. Egyrészt van egy sor kivétel, amikor nem áll fenn az elővásárlási jog, másrészt ebben az esetben csak a kifüggesztésből értesülhetnek az eladó ingatlanról, világörökségi ingatlan esetén pedig az illetékes miniszternek kell elküldeni az adásvételi szerződést, hogy 30 napon döntsön arról, hogy él-e a magyar állam nevében az elővásárlási jogával.

Kapcsolódó
Rejtély, hogyan és miért törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel világörökségi ingatlanjain
Pár évvel korábban a közérdekre hivatkozva jegyezték be az állami elővásárlási jogot a tokaji földekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik