Belföld

Állami célkeresztben a magántulajdon

Az állam elővásárlási jogot jegyeztethetett be 80 147 ingatlanra.

A Népszavában Bárdos Péter ügyvéd megrendítőnek nevezi, hogy az Orbán-rezsim, az állami források gátlástalan lenyúlása után, már az Alkotmány által védett magántulajdont is célba vette. A jogász azért fakadt ki, mert az állam az érdekeltségében lévő garázsokra is  „szemet vetett”.

Az államot a világörökségi helyszínen található ingatlanoknál – a lakhatásra szolgáló lakást, lakóházat és bizonyos besorolású földeket kivéve – elővásárlási jog illeti meg.

Az ügyvéd szerint ennek eddig nem volt jelentősége, mert korábban nem határozták meg, melyek a világörökségi helyszínek. A „hiányt” egy kormányrendelettel azonban pótolták, mellékletében tételesen, helyrajzi szám feltüntetésével felsorolták az érintett ingatlanokat, országosan összesen 80 ezer 147-et.

A felsorolás riadalmat keltett Tokaj-hegyalján.

tokaji-szolo(430x286)(1).jpg (tokaji, szőlő, )
Újabb tokaji borcsaták
Tokaj-Hegyalján az értékes aszúszőlőt sem veszik át a kisebb gazdáktól, sokan tönkremehetnek.

A lapnak korábban  pincetulajdonosok úgy értelmezték az elővásárlási jogot bejegyző határozatot, hogy „megkezdődött a rekvirálás”. Latorcai Csaba a Miniszterelnökség akkori helyettes államtitkára ezt követően azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy az intézkedés pusztán a világörökségi területek összképének megőrzésére szolgál, és nem titkolt célja, hogy a külföldiek ingatlanszerzését megakadályozza.

A Budapest frekventált részének számító I. kerületben az elmúlt hónapokban kapták meg a tárolóhelyiségekre, garázsokra, üzlethelyiségekre bejegyzett elővásárlási jogról szóló határozatot.

Fellebbeztek, de a kormányhivatal azt elutasította. Bárdos Péter szerint csak ebben a kerületben 11847 ingatlant érint az intézkedés, ami ellen már csak perelni lehet, hogy a bíróság törölje el az állami „szignót” a tulajdoni lapokról.

Az ügyvéd azért beszél

a magántulajdon elleni támadásról,

mert kihasználva a homályos megfogalmazást, minden, nem lakásként telekkönyvezett ingatlanra elővásárlási jogot jegyeztetnek be, noha erősen kérdéses, hogy egy garázs, üzlethelyiség mennyiben kiemelkedő érték világörökségi szempontból, miközben akadálya  lehet egy-egy adásvételnek.

Nem vesznek szívesen „terhelt” ingatlant, mivel a garázsokat pedig általában lakással együtt értékesítik, az elővásárlási jog a lakással való szabad rendelkezést is akadályozza. Azt, hogy az állam milyen ingatlanoknál élt eddig az elővásárlási joggal, nem tudni pontosan.

Eddig két nagy értékű épület kapcsán derült ki, hogy megtette ezt. A G7 gazdasági portál szerint az állam bejelentkezett a volt Malév-székházra, néhány napja pedig a kormánypárti Magyar Idők írta meg, hogy az állam az Andrássy út 70. alatti irodaház, a korábbi Lukács cukrászda épülete esetében élt elővásárlási jogával.

A világörökségi területen lévő lakásokra nem akar az állam elővásárlási jogot
A Miniszterelnökség azt állítja, olyan ingatlanokra kértek elővásárlási jogot, amelyeknél nem volt egyértelműen eldönthető a lakhatási cél, ezért kaphattak értesítést a lakástulajdonosok.

Forrás: Google Street View

Ajánlott videó

Olvasói sztorik