Belföld

Orbán Ráhel tokaji földügyéből feljelentés lett

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Vadai Ágnes kérdését értékelte így a legfőbb ügyész.

Ön szerint Tokaj-Hegyalján nem gond az állami elővásárlási jog törlése?

Erről kérdezte a Demokratikus Koalíció képviselője Polt Pétert, miután lapunk elsőként megírta, hogy miután Orbán Ráhel nevében eljárva Tiborcz István aláírta a tokaj-hegyaljai földbirtokok átruházásáról szóló adásvételi szerződéseket, rejtélyes módon törölték a világörökséghez tartozó ingatlanok tulajdoni lapjairól az állami elővásárlási jogot tartalmazó bejegyzéseket.

Orbán Ráhel tavaly április 18-án két adásvételi szerződést kötött összesen 94 hektárnyi földterületre a tokaji borvidéken. A földhivatal bejegyezte a tulajdonjogot, senki sem élt elővásárlási jogával, az állam sem, noha azt két ciklussal korábban még Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előterjesztésére jegyeztették be a világörökségi területeken fekvő ingatlanokra.

Egy örökségvédelemmel is foglalkozó építési jogász szerint jogszerűen nem lehet törölni az állam elővásárlási jogát a világörökségi területeken fekvő ingatlanok tulajdoni lapjáról. Vadai Ágnes kérdésére a legfőbb ügyész mindenesetre ezúttal is csak annyit válaszolt, hogy a kérdését feljelentésként értékelte, azt elbírálásra továbbította a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz.

Kapcsolódó
Rejtély, hogyan és miért törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel világörökségi ingatlanjain
Pár évvel korábban a közérdekre hivatkozva jegyezték be az állami elővásárlási jogot a tokaji földekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik