Belföld

A Kutya Párt elnöke annyira bizalmatlan a párttagokkal szemben, hogy decemberig ők sem tudhatják meg, kik lesznek az EP-jelöltek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöksége a múlt héten lefújta a párttagság november 11-ére meghirdetett gyűlését, ahol a párt európai parlamenti választási jelöltállítása lett volna a téma, mert attól tartott, hogy a jelöltek neve idő előtt nyilvánosságra kerül. Kovács Gergely a döntést azzal indokolta, hogy ebből a szempontból

nem bízik a tagságban.

A 24.hu információja szerint az egyik listavezető pozíció várományosa jelezte, hogy munkahelyén gondot okozna, ha december előtt kitudódna, hogy kutyapártosként indul az EP-választáson. Az elnökség ezért Kovács javaslatára december 17-ére halasztotta a taggyűlést.

Úgy tudjuk, hogy az elnökség a halasztásról szóló körlevélben is utalt arra, hogy a kiszivárogtatás veszélye miatt törölték a novemberi rendezvényt. Azt írták, hogy a sok résztvevő esetében gyakorlatilag lehetetlen lenne megakadályozni a nevek kikerülését. Ám miután ezt a feltételezést többen sérelmezték, a pártelnök konkrétabban is kifejtette, hogy ő az, aki nem bízik annyira a tagságban, hogy az érintettnek meg merje ígérni a diszkréciót. Kovács szerint már eddig is „számtalan eset” bizonyította, hogy a belső körnek szánt információkról párton kívüliek is tudomást szereztek.

A 24.hu megkereste Kovács Gergelyt, hogy valóban ez áll-e a taggyűlés elhalasztása mögött. Az MKKP elnöke azt mondta, nem tudja sem megerősíteni, sem cáfolni az értesülésünket.

A szivárogtatással az előző országgyűlési választás előtt valóban meggyűlt a baja a pártnak. A 2022-es voksolás előtt egy ismeretlen jelentős mennyiségű pártdokumentumot – gazdálkodási és személyes adatot – tett elérhetővé az interneten. A szivárogtató állítólag arra akart rámutatni az akciójával, hogy milyen felelőtlen és könnyelmű az adatkezelés a pártnál.

A Kutya Párt 2022-ben végül 185 ezer szavazattal 3,27 százalékot szerzett. Jövő júniusban a brüsszeli mandátum megszerzéshez elegendő lenne az a támogatottság, mint amekkorát az idén tavasszal mértek a pártnak, amely akkor először lépett rá a parlamentbe jutás ötszázalékos küszöbére. Azóta vannak felmérések, amelyek ennél is nagyobb támogatottságot jeleznek előre a Kutya Pártnak, igaz, a ZRI Závecz Research legfrissebb, novemberi kutatása alapján nem szereznének EP-mandátumot.

A viccpárt négy éve, a 2019-es EP-választási programjában kiemelt helyen foglakozott a ki- és bevándorlás kérdésével, és arra tett javaslatot, hogy a kerítés helyett az ország nyugati része fölé egy gyalogos felüljárót építsenek, mert Magyarországra úgy sem akar jönni senki, ha kellően alacsonyan maradnak a bérek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik