Belföld

Závecz: Vidéken erősödött, Budapesten tovább gyengült a Fidesz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A hosszú ideje tartó csökkenő tendencia megállt, sőt enyhe emelkedés látható a Fidesz támogatottságában – írja legfrissebb, november elején az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végzett felmérésében a ZRI Závecz Research Intézet.

  • Két hónapja a választókorú népesség 30 százaléka volt a kormánypárt híve, most 32 százalék (2,6 millió fő).
  • A második legerősebb párt továbbra is a Demokratikus Koalíció, amely szeptemberben 13, most 14 százalékot ért el (1,1 millió fő).
  • Stabil a Mi Hazánk harmadik helyezése is, a legutóbb 7 százalék, ezúttal 6 százalék (500 ezer választópolgár) sorakozott fel mögé.
  • A Momentum maradt 5 százalékon, 400 ezres a tábora.
  • A Jobbik és az MSZP javított 1–1 százalékpontot, 4 százalékon állnak (300–350 ezer támogatóval.)
  • Az LMP-nek 2-ről 3 százalékra bővült,
  • a Kétfarkú Kutya Pártnak 4-ről 3 százalékra szűkült a tábora, így jelenleg mindkét pártnak 250 ezer támogatója van.
  • A Párbeszéd továbbra is 1 százalékos, valamivel 100 ezer fő alatti táborral.
  • A parlamenten kívüli pártok sorából ebben a hónapban – ahogy korábban is – a Mindenki Magyarországa Néppárt érte el az 1 százalékot, és most ugyanez sikerült a Nép Pártján nevű, Jakab Péter vezetésével nemrég alakult politikai erőnek is.

A részvételüket ígérő, biztos pártválasztók 48 százaléka szavazna a Fideszre.

Az aktív választópolgárok körében a DK tábora 19 százalékos. A Mi Hazánk ebben az elkötelezett szavazói csoportban 8, a Momentum 6 százalékos. Az MSZP és a Jobbik a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók 4–4 százalékára számíthatna. Az LMP az aktív választók csoportjában 3, a Párbeszéd 2, a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Nép Pártján 1-1 százalékos.

Az MSZP, a Jobbik és az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt a teljes népességben és a biztos pártválasztók körében ugyanazt a százalékot éri el, aminek az az oka, hogy mindegyik párt támogatóinak aktivitási szintje az átlag alatt marad, viszonylag alacsony. E pártok táborának 42–45 százaléka menne el voksolni, míg ez az arány a Fidesz hívei körében 64, a DK-soknál 62, a Mi Hazánk támogatóinál 59, a Momentumosoknál 50 százalék.

A Fidesz tábora vidéken gyarapodott az elmúlt két hónapban, a megyeszékhelyeken 5, a kis- és közepes városokban, valamint a falvakban 3-3 százalékpontot.

Budapesten viszont 4 százalékponttal csökkent a kormánypárt támogatottsága szeptember óta, és bár 24 százalékos eredményével a fővárosban is a legerősebb párt, az ellenzéknek összességében itt sokkal több szavazója van, mint a Fidesznek: a DK 18, a Momentum 13, az MSZP 6, az LMP 5, a Párbeszéd 3 százalékos.

A Jobbik, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága Budapesten 4–4 százalékos.

A vidéken történt erősödése még markánsabbá tette a Fidesz ottani előnyét. A megyeszékhelyek kategóriájában 33 százalékon áll, a többi vidéki városban 34, a falvakban 35 százalékon. Mindhárom települési típusban a DK a második: sorrendben 16, 14 és 9 százalékkal.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2023. október 29. – november 8. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb +/- 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban. Minden alkalommal más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az úgynevezett kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik