Belföld

Gyarmati Andrea: Jön a baba – de mi legyen a kutyával meg a macskával?

Berkó Pál / Fortepan
Berkó Pál / Fortepan
És mi mindent fontoljunk meg, amikor már a gyerek kér háziállatot?

A minap is elhangzott a rendelőben az az állandóan visszatérő kérdés: ha gyermek születik a családban, mi legyen a házi kedvenccel, a kutyával és a cicával.

És mi van akkor, ha a gyerek háziállatot kér?

S akkor mi van, ha a szülő érzi úgy, hogy a(z esetleg egyke) gyermekében azzal növelné a felelősségtudatot, hogy annak minden örömével és nyűgével rábíz egy háziállatot?

Jómagam már egészen fiatalon vágytam egy kutyára, és ez a mai napig vágy maradt.

Gyerekkoromban már az eleve kizárta a sikert, hogy anyu félt a kutyáktól.

Ráadásul sose éltem, éltünk úgy, hogy lehetőségem nyílt volna a felelős kutyatartásra: a sport időigényes elfoglaltság, az orvosi munka szintén, így legföljebb szobafogságot tudtam volna biztosítani egy kutyusnak – márpedig a jószág-gazda kapcsolat is akkor jó, ha minden szereplőnek örömet biztosít.

Az meg, hogy a kutyám egész nap rám vár egyedül egy lakásban, hát, inkább állatkínzás, mint a szeretetem jele.

A lényeg, hogy így egy csomó élményről lemaradtam.

Urbán Tamás / Fortepan

Egyetlen rövid kivétel, hogy egy időben a fiam kutyája (vagy ahogy tréfálkozva emlegettem: a „szőrös unokám”) nálam lakott, de hát az mégis más, mintha én lettem volna a gazda. De így is sok jót kaptam Borisztól, amiért hálás vagyok.

Szóval sok érv szól az állattartás mellett és természetesen számos, ami ellene – döntés előtt érdemes ezeket átgondolni, megfontolni.

Déry Tibor szerint kutya nélkül lehet élni, de minek.

Plagizált átköltésem szerint gyerek nélkül is lehet élni, de pláne minek.

Kínálkozik tehát a tökéletes megoldás: legyen gyerekünk (gyerekeink) és kutyánk (vagy bármi más állatunk) – együtt és egyszerre.

De sajnos a tökéletes ritkán valósítható meg tökéletesen.

Vizsgáljuk meg először egészségügyi szempontból a kérdést.

Vannak az állattartást egyértelműen kizáró betegségek, melyek az állattól függetlenül alapbetegségként szerepelnek, de a kutya, a cica vagy bármi más, otthon is tartható állat ronthatja a beteg állapotát.

Másfelől léteznek kórképek, betegségek, melyeket nemcsak gyerek, hanem felnőtt is elkaphat állatoktól, vagyis az állat egészséges családtagokat is megbetegíthet.

Amit tán mindenki tud: szőrös állat tartása erősen ellenjavallt asztmás, allergiás gyerek mellett, pláne, ha kutya-macskaszőrre is érzékeny az illető.

Amit tán kevesebben tudnak:

  • bizonyos bőrbetegségek (például foltos kopaszodás) esetén a baj forrása lehet az állattartás maga,
  • és vannak kifejezetten az állatok által okozott kórságok, mint például egy bizonyos egysejtű által okozott toxoplazma, valamint a macskakarmolási betegség.

És ne feledkezzünk meg a kérdés szociális vetületeiről sem: ha egy kis lakásban sok felnőtt él, ott szűkös lesz a hely még egy-két négylábúnak is, különösen, ha amúgy meg egész nap egyedül lenne otthon az állat. Ilyen esetben inkább akváriumot, terráriumot, esetleg kalitkában tartható madarat javaslok.

Lényeges szempont: vegyük számításba, hogyha van kutyánk, macskánk, akkor nem utazhatunk el hosszabb időre anélkül, hogy az állatról megbízhatóan ne gondoskodnánk.

Umann Kornél / Fortepan

Ráadásul az is ellene szól a vásárlásnak, ha bármely családtag fél, netán viszolyog az állatoktól.

De hogy mondjak pozitív dolgot is: az állat nem csupán igényli a törődést, az odafigyelést, a szeretetet, hanem adja is. Sőt: tud társ lenni magányos felnőtt és elmagányosodó gyerekek mellett.

A felnőttek zöme „fut” a megélhetésért, és törvényszerű, hogy a gyerek olykor magára marad, nos, ilyen esetben az állattal járó kötelezettségek segítenek megóvni őt a ballépésektől.

Ahogy föntebb már említettem: szintén kikerülhetetlen kérdés, hogy mi legyen, ha előbb volt állatunk, mint gyermekünk.

A válaszom legfontosabb mondata így szól: a baba féléves koráig érdemes egy barátnál, családtagnál elhelyezni a kutyust, a cicust. Amire persze általában nincs sem lehetőség, sem indíttatás. Vagyis marad az, hogy megismertetjük kedvencükkel az új családtagot: az állat a gazdi jelenlétében megnézi, megszagolja a kisbabát, de aztán bizonyos helyiségekből, főleg a baba közvetlen közeléből tiltsuk ki a kutyát, a cicát, de még a kalitkát, a terráriumot és az akváriumot se ott tartsuk, ahol a napjait tölti a baba.

És persze ebben a kérdésben is érvényes a legfőbb szabály: az eszünk mellett hallgassunk a szívünkre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik