Élő Belföld

Orbán: Nem akarunk mini Gázákat Budapesten

Fischer Zoltán / MTI
Fischer Zoltán / MTI

Orbán Viktor miniszterelnök a közrádiónak adott reggeli interjújában elmondta,

  • az új magyar titkosszolgálati jelentés megerősíti, hogy a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár. Orbán szerint nem szabad engedni, hogy a jövő generációi „bűnözéssel, terrorizmussal és Gázai minigettókkal” teli országot örököljenek tőlünk.
  • A kormányfő szerint az előttünk álló hónapok legnagyobb küzdelme, valamint az EP-választások egyik tétje, hogy a rossz migrációs politikát leváltsák, ám, ha az emberek a nemzeti konzultáción bizalmat szavaznak a kormánynak, akkor Orbán azt mondta, ki tudnak tartani.
  • Orbán szerint a brüsszeli vezetés egy „globalista elit megbízását teljesíti”.
  • Orbán szerint új idegenrendészeti törvény kell, különben ellakják előlünk az országot. Az új, korábbinál szigorúbb törvénynek világosan meg kell határoznia, hogy ki, milyen jogcímen tartózkodhat Magyarországon.
  • Elmondta azt is, hogy az ukrán uniós tagságról szóló tárgyalásokat nem szabad megkezdeni, ahogy azt sem szabad engedni, hogy az ügyet összekapcsolják a befagyasztott magyar forrásokkal.
  • A 24-es évre Orbán a gazdasági növekedés visszaépítését vállalja. Kifejtette, Brüsszel eközben az extraprofitadó, a rezsitámogatás és a kamatstop eltörlését ajánlja, mert fogalmuk sincs a magyarok életéről.

Orbán szerint Magyarország számára barátibb vezetésre van szükség Brüsszelben

– 2023-ban három dolgot vállaltunk a gazdaságban, mind a hármat teljesítettük – mondta Orbán, utalva arra, hogy megvédték a nyugdíjak reálértékét, a munkahelyeket és egyszámjegyűre csökkentették az inflációt.

A 24-es évre Orbán a gazdasági növekedés visszaépítését vállalja. A gazdasági növekedés jó hír: béremelést, életszínvonal-emelkedést hoz. Orbán azt mondta, a minimálbér-emelés, a szakmunkások bérének az emelése és a CSOK plusz már a 2024-es évre vonatkozó ügyek.

Brüsszel kezében van egy eszköz. Ilyen bonyolult eurokrata nyelvű, kimondhatatlan neve van. De ha úgy látják, hogy bizonyos gazdasági mutatók nem jól alakulnak, leginkább az államadósság és az államháztartási hiány, akkor bizonyos intézkedésekre javaslatokat tehetnek, és kikényszeríthetik őket

– mondta Orbán, aki szerint a brüsszeliek olyan messze vannak innen, hogy fogalmuk sincs a magyar életről. Most az extraprofitadó, a rezsitámogatás és a kamatstop eltörlését ajánlják, ennek ellen kell állni, tette hozzá. A kormányfő szerint ezekről már egy következő, Magyarországgal szemben barátibb vezetéssel kell tárgyalni.

Orbán: Ukrajna olyan messze van az EU-tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől 

Orbán szerint jól kell befejeznünk a 2023-as évet. A magyar politika számára ez nehéz másfél hónap lesz, mivel Brüsszelből támadások érkeznek, amiket ki kell védeni. A magyar emberek számára talán nem, hiszen szeptember óta reálbér növekedés van.

Ilyen támadás az ukrán tagság kérdése. Az erről folyó tárgyalásokat Orbán szerint nem szabad megkezdeni.

Ukrajna olyan messze van az EU-tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől

– mondta Orbán.

Szeretném nagyon világossá tenni, hogy az ukrán tárgyalások megkezdése nem üzlet tárgya. Amivel tartoznak, azt ide kell adni

– jelentette ki a kormányfő, aki szerint a magyar pénzek feloldásával ez az ügy nem kapcsolható össze.

Orbán az orosz-ukrán háborúról: Globalizálódik a konfliktus

Szóba került Ukrajna támogatása. Orbán szerint amióta az amerikaiak beléptek ebbe a konfliktusba, nem az elszigetelés, hanem a kiterjesztés logikáját követik – Globalizálódik a konfliktus, ez nem érdeke Magyarországnak – jelentette ki a kormányfő.

Az, amit most csinálunk, fenntarthatatlan. Nem szabad folytatni

– mondta Orbán, hozzátéve, hogy fegyvereket nem, de humanitárius segélyt szívesen adunk Ukrajnának.

Orbán szerint új idegenrendészeti törvény kell, különben ellakják előlünk az országot

Szóba került a nemzeti konzultáció. Orbán azt mondja, az egyik harc, hogy meg kell védeni délen az országhatárt, Brüsszelben pedig a magyar álláspontot. A másik, hogy a magyar jogszabályokat is folyamatosan meg kell vizsgálnunk. Ahogy erősödik a migrációs nyomás, alkalmazkodni kell: ilyenkor szigorítani kell.

Idegenrendészeti szigorításra van szükség. Kell egy új törvényt alkotnunk, amely szigorúbb a korábbinál, világosan meghatározza, hogy ki milyen jogcímen tartózkodhat Magyarországon, és egy erőteljes idegenrendészeti kikényszerítő erőt is e mögé helyez

– mondta Orbán, aki szerint az intézkedések célja, hogy mindenkiről lehessen tudni, milyen jogcímen, meddig tartózkodik Magyarországon, mert különben ellakják előlünk az országot.

A nemzeti konzultációra az egység kialakítása miatt van szükség.

Ez nem a pályát tévesztett filozófusok félórája. Ezért nem akarok filozófiai fejtegetésekbe bocsátkozni, de a hatalom meg egy állam közösségi életének a lényege, az a közös cselekvés képessége

– jelentette ki Orbán.

Ma háború és békétlenség van Európában, ráadásul a világ nagy gazdasági blokkjainak versenyfutásában lemaradunk. – Nem ezért hoztuk létre az Európai Uniót – mondta Orbán, aki szerint rendre rossz döntések születnek, akár Ukrajna uniós tagságáról, akár a háborúhoz való viszonyról van szó.

Az a vezetés, amelyik ma Brüsszelben van, az egy globalista elit megbízását teljesíti. Ők nem a mi embereink

– mondta a kormányfő.

Orbán: Nem akarunk Mini-Gázákat Budapest kerületeiben

Orbán úgy fogalmaz, hál istennek nem egy olyan országban kell gondolkoznia a migrációról, ahol a lakosság 10-20 százaléka bevándorló. Azt nem tudja, nyugaton mi a megoldás, de nem is a mi dolgunk.

Az igazai feneség nem az, hogy mi jól csináltuk, ők meg a rosszul. Az a feneség ebben, hogy azt, amit rosszul csináltak, ránk akarják erőltetni

– mondta Orbán, aki arra kéri a németeket, franciákat és brüsszelitákat, hogy tolerálják a magyar álláspontot.

Nem akarunk olyanná válni, mint ti. Nem akarunk Mini-Gázákat Budapest kerületeiben, nem akarunk bandaháborúkat, meg mindazt, amit látunk Nyugat-Európában

– jelentette ki a kormányfő.

Orbán szerint az előttünk álló hónapok legnagyobb küzdelme, valamint az EP-választások egyik tétje, hogy a rossz migrációs politikát leváltsák. Ám, ha az emberek a nemzeti konzultáción bizalmat szavaznak a kormánynak, akkor Orbán szerint ki tudnak tartani.

Minden politikai eszközt bevetnek, hogy rákényszerítsék azokat az országokat, Lengyelországot, Magyarországot  a rossz migrációs politikai elfogadására

– tette hozzá.

Orbán: Én hajlíthatatlan vagyok migráció ügyben

Migrációval kezdünk. Orbán Viktor szerint a magyar titkosszolgálat jelentése felrajzol egy félelemhorizontot: megerősítésként kell értékelni, hogy azt csinálja a kormány, amit eddig.

A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár, ezt erősíti meg a mostani jelentés. A migránsok egyre agresszívebbek egymással és a határőrökkel, és egyre erőszakosabb eszközökkel próbálnak átjutni. Ez nem véletlen: kiképzett emberek alakítják, fűtik a feszültségeket.

Akinek van gyereke, és azért mi vagyunk többen azt hiszem, arra gondolunk, hogy milyen országot hagyunk a gyerekeinkre

– mondta a migráció kapcsán Orbán.

Én hajlíthatatlan vagyok migráció ügyben. Én hatvan éves vagyok, nem az a kérdés, hogy a következő húsz-harminc évben belebotolok-e migránsokba Budapesten. Hanem az a helyzet, hogy ha egyszer beengedjük őket, többet nem lehet kitenni

– magyarázta a kormányfő, aki szerint az unkáink világa „bűnözéssel, terrorizmussal és Gázai minigettókkal” lehet tele, ha beengedjük a migránsokat.

A magyarországi baloldalt ezért nem érti: a politikusai nem gondolnak arra, hogy milyen országban fognak élni az ő gyerekeik is.

Olvasói sztorik