Sport

Élsportolók és hírességek mutatták be a magyar olimpiai csapat párizsi formaruháit

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a magyar olimpiai és paralimpiai csapat formaruháit.

„Mindig a csúcsra törekszünk, nincs ez másképp a megjelenésünket illetően sem” – mondta az eseményen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. Hozzátette: bár egyelőre csak a kollekció egy részletét látta, de számára már így is a magyar sportolók a legszebbek.

Törőcsik Marit idézte, aki azt mondta, hogy a ruházat nem minden, a magatartás és a viselkedés is lényeges. Mivel a Párizsban szereplő sportolók tízmillió magyarnak és egy tizenötmilliós nemzetnek lesznek a képviselői, ezért arra kérte őket, viselkedjenek úgy, hogy példaképek legyenek a fiatalok számára.

Őt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke követte, aki elárulta,

Párizsban a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnok, olimpiai bronzérmes Telegdy-Kapás Boglárka lesz a magyar sportolói küldöttség két csapatkapitánya.

„Párizs a sport, a kultúra és az elegancia városa, a magyar olimpiai csapat ruházatának összeállításakor igyekeztünk ezeket a szempontokat szem előtt tartani, és elnézve a sportolókat, talán mondhatom, hogy sikerült is” – tette hozzá Gyulay.

A MOB elnöke elmondta, hogy a ruházatban is próbáltak előrelépni, ezért a versenyzőknek biztosítanak egy kényelmes ruhát a megnyitóra, egy elegánsat, melyet az ünnepi alkalmakkor viselnek majd és természetesen sportruházatot, melyet mint 1968 óta mindig, ezúttal is az adidas biztosít.

Varga Jennifer / 24.hu Tóth Krisztián cselgáncsozó és Gubik Petra színésznő a hivatalos ünnepi öltözetben

Gyulay megemlítette, hogy jelen állás szerint 16 sportágban 153 kvótával rendelkeznek a magyarok, és a végén szeretnék elérni a 180-190 fős versenyzői létszámot. Így a magyar delegáció összlétszáma 300 fő felett lesz, a paralimpikonokkal együtt pedig mintegy 400 fő.

Amint elhangzott, a magyar sportolók a 80, illetve 110 nap múlva esedékes párizsi megnyitón egyformán a Heavy Tools kényelmes kollekcióit viselik majd, ebben a nemzeti színek mellett helyet kap a házigazda franciák zászlajában szereplő sötétkék, illetve megfigyelhető lesz a rájuk jellemző sikkes stílus.

A hivatalos ünnepi öltözetet az olimpikonoknak a Roland Divatház, míg a parasportolóknak a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. biztosítja. A magyar paralimpikonok sportruházatát a Tisza gyártja és szállítja.

Varga Jennifer / 24.hu Losonczi Dávid világbajnok birkózó és Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó a felvonulóruhában, amit a megnyitón viselnek majd sportolóink.

A kollekciókat többek között olyan neves ép és parasportolók mutatták be, mint Telegdy-Kapás Boglárka, a férje, Telegdy Ádám, Márton Richárd, Tóth Krisztián, Özbas Szofi, Debreczeni-Klivinyi Kinga, illetve Illés Fanni, Pap Bianka, Osváth Richárd. A kifutón ismert színészek is feltűntek, köztük Udvaros Dorottya, Gubik Petra, Berettyán Nándor, Fehér Tibor és Mosolygó Sára, valamint T. Danny rapper, Soltész Rezső énekes, az M4 Sport műsorvezetője, Berkesi Judit mellett.

Varga Jennifer / 24.hu Telegdy Ádám és Udvaros Dorottya a kifutón az olimpiára tervezett melegítőben.

A Magyar Nemzeti Bank a párizsi játékok alkalmából a Magyar Sport Napján 15 000 forintos címletű ezüst, illetve 3000 forintos színesfém emlékérmét bocsátott ki, ezek egyben törvényes fizetőeszköznek is számítanak.

Az Endrődy Zoltán iparművész által tervezett érméken olyan sportágak – kalapácsvetés, úszás, kenu és paraasztalitenisz – jelenetei szerepelnek, amelyekben vannak magyar éremesélyesek. Ezzel párhuzamosan a Magyar Posta Zrt. a hétfői nappal olyan bélyegkollekciót bocsátott ki, amely a vízilabda, a kajak-kenu, a vívás és a birkózás motívumait ábrázolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik