Gazdaság

Ebbe az ingatlanba költözhet Tiborcz István és Orbán Ráhel

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A hegyvidéki ingatlan nagyobbik felén Tiborcz cége, a BDPST Group közlése szerint egy „fenntartható, energiahatékony irodaház” épül, ám ez sok fa kivágásával jár együtt, és más környezetvédelmi aggályokat is felvet – írja a HVG.

Ősparkok, kúriák, villaépületekben megbújó szanatóriumok – így festett a fogaskerekű mellett a budai Svábhegy az évezred elején. A környék most merőben más arculatot kap, miután több értékes ingatlan a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a köréhez került. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2019-ben két csomagban értékesítette a svábhegyi egészségügyi intézmények épületeit és telkeit, összekötve más vidéki és fővárosi ingatlanokkal.

A Béla király úti gyermek-tüdőszanatóriumot is tartalmazó együttes így került a Central European Ingatlanalapba (CEI), amelynek az Equilor-csoport a kezelője. Ez utóbbi Szécsényi Bálint érdekeltsége, aki sűrűn üzletel Tiborczcal – olvasható a portálon.

Az egykori svábhegyi gyermekkórház csomagja pedig a Middle-Europe Convergence Ingatlanalapba érkezett, amelyet Jellinek Dániel Indotek Groupja irányít. 2023-ban ez utóbbiból Jellinek átadta a Mártonhegyi úti volt gyermekkórházat és az Eötvös úti létesítményeket a CEI-nek. Szövevényes adásvételek után az idén a Mártonhegyi úti ingatlan hivatalosan is Tiborcz kezébe került, amikor a BDPST Capital Zrt. felvásárolta a bontási munkálatokat végző Montmartinus Ingatlanfejlesztő Kft.-t.

Hogy mire fel ez a nagy felhajtás, azt a Mártonhegyi úton álló 2,6 hektáros telek gyorsan megmagyarázza. Bár az ingatlanra a – mostanra szinte teljesen elbontott – gyermekkórházként szokás hivatkozni, annak másik végében a Dreher-villa áll. Ez utóbbit felújították, és a tervrajzok tanúsága szerint egy telekmegosztással le is választják. Erre azért lehet szükség, mert a HVG információi szerint

az impozáns épület Tiborczék családi fészke lesz.

Az épület telepítési tanulmánytervét eredetileg a XII. kerületi önkormányzat honlapján is közzétették, amire a Kutyapárt kerületi szervezete hívta fel a figyelmet. Az oldalt azonban az önkormányzat váratlanul jelszóval védte le. Ez nem is csoda, hiszen a zöldként reklámozott irodaház tervein a telken álló fák harmadától gond nélkül megválnának, másik harmaduk is csak „lehetőség szerint megtartandó” besorolást kapott. Védelmet elsősorban a két telekrész közötti fasor élvez, eltakarva a kíváncsi irodisták szeme elől a villát.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt által közzétett tervek:

További részletek a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik