Belföld

Újabb autókat, hajót és repülőt is talált az ügyészség Schadl Györgynél

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
  • Ismét a koronatanú lépett színre az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós büntetőperében, ami a nyári ítélkezési szünet után kezdődött újra. Kiderült, gyengék az idegei, és az általa vélelmezett korrupcióról tudott beszélni.
  • Schadl György volt végrehajtó kari elnököt továbbra is fogva tartják, ismét bilincsben vezették elő. Völner Pál volt fideszes államtitkár viszont szabadlábon védekezik, egyedül ő engedélyezte, hogy fotó készüljön róla.
  • Kedden kiderült, hogy újabb nagy értékű járműveket talált az ügyészség Schadl Györgynél, és ezek lefoglalását kérték.
  • Völner védője Vízkelety Mariann volt államtitkár tanúmeghallgatását sürgette, „nehogy túl késő legyen” a betegséggel küzdő volt politikus kikérdezése.

A nyári ítélkezési szünet után a Fővárosi Törvényszéken folytatódott az elmúlt évek egyik legsúlyosabb, politikai szálakban bővelkedő korrupciós büntetőpere Schadl György, a végrehajtói kar volt elnöke és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár főszereplésével. A keddi tárgyaláson az ügyészség legfontosabb tanújának – nyár végén elkezdett – meghallgatását folytatták, aki tíz éven át dolgozott bizalmi emberként a végrehajtók volt elnöke mellett. F. Vivient ezúttal is védett módon, távmeghallgatás útján hallgatták meg.

Ő hivatalosan végrehajtójelölt volt, ám valójában pénzügyesként tevékenykedett. Mint a 24.hu a vádirat alapján megírta, az ügyészség megállapodást kötött a nővel, aki ezért nem lett vádlottja az ügynek, hanem tanúként szerepel az eljárásban. Még a koronatanú meghallgatása előtt

a keddi tárgyalás elején kiderült, hogy az ügyészség talált még néhány autót, egy hajót és egy légi járművet Schadl György tulajdonában. Ezek lefoglalását kérték.

Egyben Völner Pál védője jelezte, hogy a bűnjelek között szerepel Schadl György naplója is – melynek tartalmáról több cikkben is beszámoltunk –, amiben több találkozó szerepel Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel. Erre hivatkozva Papp Gábor ismét kérte az időközben a kormányból távozó volt miniszter tanúkénti meghallgatását. Továbbá az ügyvéd Vízkelety Mariann volt államtitkár tanúmeghallgatását sürgette, „nehogy túl késő legyen” a betegséggel küzdő volt politikus kikérdezése, az ő tudása az ügyben ugyanis a jogász szerint kulcsfontosságú lehet. Ugyanakkor Tóth Erzsébet bíró jelezte, a volt államtitkár novemberi meghallgatása egyelőre kétséges.

Ezek után került sor F. Vivien meghallgatására. Őt június végén egyszer már meghallgatták, akkor az derült ki, hogy

  • 2011 óta dolgozott Schadl mellett. Elsősorban a végrehajtási ügyekkel kapcsolatos pénzügyi feladatok ellátását végezte. Később pedig főnöke privát ügyeit és pénzügyeit is intézte.
  • Maga is találkozott Völner Pállal, aki néhányszor – legalább egy-két alkalommal – bent járt Schadl budaörsi végrehajtói irodájában.
  • Schadl az osztaléka felét kérte el az egyik végrehajtótól, a nő szerint amikor erről kérdezte főnökét, közölte vele, hogy abból még fizetnie kell Völner Pálnak, akit „barátként” is emlegetett Schadl.
  • Több alkalommal kérte a kar elnöke, hogy F. Vivien készítsen össze pénzt, és elmondta, hogy Völnernek viszi azt.
  • Ha nem emlékezett Schadl, hogy mikor vitt pénzt utoljára Völnernek, akkor a papír alapú naptárát lapozták vissza, és keresték meg azokat a bejegyzéseket, amelyekhez annyi volt írva, hogy Völner.
  • Előfordult, hogy Schadl Paliként emlegette Völnert, ilyenkor a koronatanú visszakérdezett, hogy Völnerről van-e szó, nem egy „akármilyen paliról”.

A pingvines pendrive

Kedden a bíróság bemutatta, hogy F. Vivientől  lefoglaltak egy pingvin figurát, ami az az adathordozó volt, amelyen a Schadl pénzeinek útját dokumentáltak. Ezután a bírónő ismertette a koronatanú korábbi vallomásait. Ezek közt a nő Schadl György pénzügyeinek könyveléséről is beszélt. A költségek közt említett egy 42 millió forintos kiadást, ami egy Porsche vételára volt. Feltehetően feltehetően ez az a sportautó, amivel Schadl telefonon is büszkélkedett, miszerint meglepte magát egy „miami blue” színű Porschéval. Vallomásait F. Vivien fenntartotta.

A pingvines pendrive tartalmazta azt a nyilvántartást is – „Egyenlegmoncsi” elnevezéssel –, ami a vádak szerint a Völner Pálnak juttatott kenőpénzeket is dokumentálta.  

Adrián Zoltán / 24.hu

A keddi tárgyaláson továbbá bemutatta a bíróság Schadl György már említett naplóit. Mint kiderült, a 2019-es naptárba többen is beleírtak, három különböző írás is volt benne. Schadl szerint ő és a sofőrje, a szintén vádlott M. Viktor is írt a naptárakba. Az egyik védő rögtön kezdeményezte írásszakértő kirendelését a naptárak vizsgálatára vonatkozóan. Erről vita alakult ki, ugyanis az ügyészség szerint erre nincs szükség, mivel bár szerepel benne többek közt Völner Pál neve, ez mégis csak az egyéb bizonyítások során válhat relevánssá. Schadl szavait F. Vivien is megerősítette.

A naptárakban többek közt feltűnik Rogán Antal miniszter kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak neve, akinek a nyomozati anyagok szerint egyetemi vizsgákat intézhetett Schadl, valamint – ahogy megírtuk – akinek Schadl sofőrje egy alkalommal egy autót vitt el. Trócsányi László volt igazságügyi miniszter és ügyvédi irodája is megjelenik a feljegyzések közt. Ezek kapcsán azt próbálta meg kideríteni a bíróság, hogy az kinek a kézírásával került a naplókba.

A feljegyzések közt ezenkívül megjelent Varju László neve is, azonban az nem derült ki biztosan, hogy a naplóbejegyzés a DK-s országgyűlési képviselőt jelöli-e.

Frissítünk!

Telefonon utolértük a DK-s képviselőt, aki elismerte, hogy egyszer találkozott Schadl Györggyel. Mint mondta, a DK a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tao-költéseire lett volna kíváncsi, a bíróság jogerősen meg is ítélte, hogy ki kell adnia az alapítványnak a számlákat. Varju elmondta, hogy az ügyben Schadlt jelölték ki végrehajtónak, ám nem sikerült megismerniük a számlákat, az ellenzéki politikus szerint ugyanis a végrehajtók akkori elnöke időhúzásra játszott.

A koronatanú „idegei gyengék”

F. Viviennek Völner Pál védője meglehetősen konkrét kérdéseket tett fel. A tanú válaszaiból többek közt az derült ki, hogy

  • konkrét ismerete nincsen arról, hogy Völner Pál korrupciós pénzt kapott. Az államtitkárról mit sem tudott.
  • Arról sincs, hogy mi volt az államtitkár pontos hatásköre, feladata a minisztériumban.
  • Nem tud arról sem, hogy szabályt szegett volna Völner Pál.
  • Továbbá sem a vádiratban szereplő, úgynevezett vízzel működő autó pályázata, sem a szintén a vád tárgyát képező iskola engedélyeztetése ügyében nem tud konkrét információkat arról, hogy Völner Pálnak volt-e bármi szerepe.

Ugyanakkor Papp Gábor ügyvéd rámutatott, hogy a tanú és az ügyészség közt létrejött egyezség szerint az iskola engedélyeztetéséről és a vízzel működő autó ügyében is szolgál információkkal. Valamint, hogy tudott arról, hogy Völner Pál és Schadl György közt korrupciós kapcsolat volt.

F. Vivien közölte, Völner és Schadl közt az általa „vélelmezett” korrupciós kapcsolatról adott információkat.Elmondta, nem olvasta el a megállapodás szövegét, ami az ügyészséggel született. Egyebekben elmondta az üggyel kapcsolatos dokumentumokat képtelen olvasni, mert gyengék az idegei. De a jogi képviselője elolvasta a megállapodást.

A vád szerint Schadl majdnem egymilliárd forint illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén. Az összeget az ő kérésére kinevezett önálló bírósági végrehajtóktól kapta vissza, miközben jogtalan előnyként, lényegében fizetésként – legalább 83 millió forintot – adott át a befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorló volt fideszes államtitkárnak.

Mint már említettük a koronatanú szerepe azért fontos, mert e pénzek útját dokumentálta, ugyanis az ügyészség szerint a Schadl irodájában található páncélszekrényben tartott készpénz kezelésével, illetve az onnan kivett és betett összegek dokumentálásával volt megbízva. Schadl bizalmasa a vád szerint teljes mértékig tisztában volt azzal, hogy a végrehajtók volt elnöke legális bevételei mellett rendszeresen jut törvénytelen, korrupciós cselekményekből származó pénzekhez, illetve maga is fizet hivatalos személyeknek nagyobb összegű kenőpénzt.

Schadl nincs könnyű helyzetben, ugyanis a szintén megvádolt hét végrehajtó közül hatan beismerték bűnösségüket, így azt, hogy kenőpénzt fizettek a végrehajtói kar elnökének a kinevezésükért cserébe. Schadl és Völner ugyanakkor tagadják a vádakat. A végrehajtók volt elnöke szerint nem fizette le a Fidesz volt államtitkárát, csupán jó kapcsolata volt vele, és közös érdeklődési köreik vannak. Ilyen a hajózás, a vasút, és a gasztronómia szeretete. Völner pedig azt mondta, szerinte csak segítőkész volt, és ezt próbálják most a terhére róni.

Adrián Zoltán / 24.hu

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

A büntetőpert októberben és novemberben is több napon át tárgyalja majd a bíróság, amely során több volt és jelenlegi politikust is meghallgat majd a Fővárosi Törvényszék. Völner Pál e körben kérte, hogy korábbi főnökét, az igazságügyi miniszteri székből nemrég távozott Varga Juditot is meghallgassák, ám erről még nem döntött a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik