Belföld

Koronatanú: Schadl György azért kért pénzt az egyik végrehajtótól, hogy abból fizessen Völner Pálnak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Bíróság elé állt az ügyészség legfontosabb tanúja, aki a végrehajtók volt elnöke mellett tíz éven át dolgozott bizalmi emberként. F. Vivient védett módon, távmeghallgatás keretében hallgatták meg. Elmondta, Schadl György az ő ismerősétől, Sz. Balázs végrehajtótól az osztaléka felét kérte vissza, hogy „abból fizessen Völner Pálnak”. A nő vádalkut kötött, így lett az ügy koronatanúja. Beszélt arról is, csodálta Schadl tevékenységét, nagyon határozott és céltudatos volt, és sok mindenkivel – közült vele is – el tudta hitetni, hogy érinthetetlen.

A vádlottak után az ügyészség egyik legfontosabb tanújának meghallgatásával folytatódott kedden a Schadl György egykori végrehajtói kari elnök és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár főszereplésével zajló büntetőper.

A Fővárosi Törvényszéken Schadl egyik legközelebbi bizalmasa kapott szót, akit a vádirat szerint a többi közt a pénzmozgások – köztük a kenőpénz-kifizetések – dokumentálásával bízott meg a végrehajtók nemrég lemondott elnöke. Az bűnügy kulcsszereplője tíz éven át dolgozott Schadl mellett, hivatalosan végrehajtójelölt volt, ám valójában pénzügyesként tevékenykedett. Mint a 24.hu a vádirat alapján megírta, az ügyészség megállapodást kötött a nővel, aki ezért nem lett vádlottja az ügynek, hanem tanúként szerepel az eljárásban.

A koronatanút a bíróság távmeghallgatás keretében – védett módon –, videón keresztül hallgatja meg. 

F. Vivien elmondta, 2010-től a budaörsi végrehajtói irodában dolgozott, ahova 2011-ben Schadl Györgyöt nevezték ki, aki az összes alkalmazottat átvette, így őt is. Elsősorban a végrehajtási ügyekkel kapcsolatos pénzügyi feladatok ellátását végezte. Később pedig főnöke privát ügyeit és pénzügyeit is intézte. Állítása szerint ez számára kényelmetlen volt, jelezte is, hogy ezt nem szeretné csinálni. Úgy tudja, egyebek mellett ezért vette fel Schadl a negyedrendű vádlottat, aki sofőrként és titkárként dolgozott, és aki aztán szintén Schadl György bizalmas, privát ügyeit intézte. Mint mondta, Schadl egyébként koránkelő típus volt, reggel hétkor már rendszeresen bent volt a végrehajtói irodában.

A koronatanú a vádlottak közül a legtöbbeket ismerte, köztük azokat a végrehajtókat is, akik beismerték a bűnösségüket. A koronatanú elmondta, ő maga is találkozott Völner Pállal néhányszor, de ezt nem nevezné ismeretségnek.

Mint mondta, Völner többször is bent járt – legalább egy-két alkalommal – Schadl budaörsi végrehajtói irodájában.

Adrián Zoltán / 24.hu Völner Pál a Fővárosi Törvényszéken 2023. június 1-én.

Ugyanakkor nem tudja, hogy miről lehetett szó, mert négyszemközt tárgyaltak. Egyébként Schadl rendszeresen tárgyalt az Igazságügyi Minisztériumban, miután kinevezték a végrehajtói kar elnökének, részt vett a jogszabályokkal kapcsolatos egyeztetéseken.

Tóth Erzsébet bíró megkérdezte, hogy a bizonyítékok fontos részét képező Excel-táblázatokat, így a Házipénztár elnevezésű nyilvántartást mikortól vezette. Ezt pontosan nem tudta megmondani a tanú, de elmondta, hogy tudomása szerint már azelőtt tárolt saját pénzeket Schadl a végrehajtói iroda páncélszekrényében, hogy ő vezette volna a nyilvántartást. Úgy tudja, aki korában vezette, az papíralapú nyilvántartást vitt.

F. Vivien szerint eleinte csak céges dokumentumokat tartottak a páncélszekrényben, valamint Schadl kinevezési papírjai és bizonyítványai voltak benne. Igaz, volt pénzkazetta a személyes ügyfélfogadásra, valamint váltópénz. Később Schadl György privát ügyeit is innen intézték, ezért olykor szólni kellett a főnöknek, hogy elfogyott a készpénz. Később ékszereket, valutát is tartott ott Schadl. A koronatanú szerint rajta kívül két munkatársnak volt még hozzáférése a páncélszekrényhez, valamint az ő számítógépén tárolt nyilvántartáshoz, amit körülbelül 2016 óta vezetett, és amelyben az összes kimenő, bejövő pénzt könyvelte. A negyedrendű vádlott és egy másik munkatárs fért hozzá ezekhez – mondta.

A tanú szerint, ahogy telt az idő, egyre több volt a pénzmozgás, több tízmillió forint került be, amiből Schadl például azt az építési vállalkozót is fizette, aki a szabálytalanul felhúzott balatoni nyaralóját is építette.

Schadl szokása volt, hogy kölcsönad

F. Vivien arról is beszélt, hogy Schadl Györgynek szokása volt kölcsönt nyújtani, több esetben erről még papír sem készült.

Szerinte a kölcsönadás mögötti cél az volt, hogy Schadl lekötelezetté tegye azt, akinek hitelez.

Mohos Márton / 24.hu Schadl György a Fővárosi Törvényszéken 2023. május 25-én.

Erről szólva példaként említette azt a végrehajtót is, aki nem ismerte be a bűnösségét, hanem azt állítja, hogy kölcsönt kapott a végrehajtói kar elnökétől, és amikor fizetett neki, az nem kenőpénz volt, hanem a hitel törlesztése. A koronatanú közölte, hogy 21 millió forint körüli összeget adott Schadl a megvádolt végrehajtónak, hogy beindíthassa az irodáját. De további részleteket erről nem tudott.

Cs. Éva a vádirat szerint ugyanakkor csaknem 60 millió forintot juttatott Schadl Györgynek, tehát majdnem háromszor annyit, mint amekkora kölcsönt a koronatanú említett. Ráadásul a koronatanú szerint az érintett végrehajtó egy összegben kapta meg a kölcsönt, amit egy összegben is fizetett vissza. Ehhez képest Cs. Éva több pénzátadást is elismert.

„Balázs pályázzon csak, rendben lesz”

F. Vivien beszámolt arról is, hogy régi ismerőse, Sz. Balázs hogyan lett végrehajtó. Elmondta, hogy Schadl érdeklődött, tud-e olyan megbízható emberről, aki esetleg végrehajtó akar lenni, erre ő ajánlotta Sz. Balázst. Kitért rá, hogy szerinte Schadl Györgynek volt olyan kapcsolatrendszere, amit ténylegesen fel tudott használni a kinevezések érdekében. Állítása szerint Schadl mégis úgy fogalmazott „Sz. Balázs pályázzon csak, rendben lesz.”

Rendben is volt, mert valóban kinevezték. F. Vivien szerint ezután négyszemközt, széles mosollyal jelezte neki Schadl, hogy az osztalékból fizetnie kell Sz. Balázsnak, de így is meg fogja neki érni. Majd Schadl budaörsi irodájában megkérte a koronatanút, hogy vezessen nyilvántartást, és ebbe vezesse be azt is, hogy Sz. Balázs az osztalékának a harmadát fizeti neki.

Mint mondta, az osztalék harmadát azért kellett fizetni, mert abból havi egymilliót fog adni Schadl annak, aki segített, ezt később meg is nevezte a végrehajtók elnöke. Egy alkalommal ugyanis, amikor készpénzre volt szüksége, Schadl már az osztalék felét kérte a koronatanú végrehajtóvá kinevezett ismerősétől. Emiatt F. Vivien kérdőre is vonta a főnökét, aki állítása szerint

felemelte a hangját, és közölte: abból fizetnie kell Völner Pálnak.

A nő elismerte azt is, ő is részesült az osztalékból, amit Schadl javasolt neki – összesen 40 millió forintot kapott.

Sz. Balázs végrehajtón kívül a többi megvádolt végrehajtóról is szó volt, illetve arról, hogy az osztalékukból fizettek Schadl Györgynek, amit hatan be is ismertek a hét megvádolt személy közül. Figyelemre méltó, hogy F. Miklós végrehajtó esetében Schadl sofőrje már a banki ügyintézéshez is oda volt rendelve, és vagy a Schadl végrehajtói irodájában lévő páncélszekrénybe, vagy az otthonába került a tőle kapott osztalék. F. Vivien elmondta azt is, hogy ezeknek az összegeknek többnyire nyoma van az általa és két munkatársa által vezetett nyilvántartásban. Beszélt arról is, hogy az osztalékért cserébe fizetést kaptak a végrehajtók, és hogy több végrehajtónak biztosított autót Schadl.

Érdekes az esete N. Gábor végrehajtónak is – aki szintén beismerést tett –, F. Vivien szerint ugyanis forintra pontosan a teljes osztalékát kifizette Schadlnak, de ez csak az eljárás során lett világos számára. Elmondta azt is, hogy V. Levente végrehajtó irodája egy olyan ceglédi családi házban volt, ami Schadl György és szintén vádlott felesége tulajdonában áll. Ő egyébként szintén szerepel a táblázatban, mint olyan végrehajtó, aki tulajdonképpen fizetést kap Schadl Györgytől.

A nő azt a korábban már szóba került információt is megerősítette, hogy Schadl „barátként” emlegette Völner Pált. Beszélt arról is, hogy csodálta Schadl tevékenységét, nagyon határozott és céltudatos volt, és sok mindenkivel – közült vele is – el tudta hitetni, hogy érinthetetlen.

Több körülményből is tudta, hogy Schadl Völnernek visz pénzt:

  • Az Sz. Balázs végrehajtótól elkért 50 százaléknyi osztalék esetében elhangzott Schadl részéről, hogy Völner Pálnak kell fizetnie.
  • Több alkalommal kérte Schadl, hogy F. Vivien készítsen össze pénzt, és nevén nevezte, hogy Völnernek viszi azt.
  • Ha nem emlékezett Schadl, hogy mikor vitt pénzt utoljára Völnernek, akkor a papír alapú naptárát lapozták vissza, és keresték meg azokat a bejegyzéseket, amelyekhez annyi volt írva, hogy Völner.
  • Előfordult olyan, hogy Paliként emlegette Völnert Schadl, ilyenkor a koronatanú visszakérdezett, hogy Völnerről van-e szó, nem egy „akármilyen paliról”.

A kenőpénzek útja

A vádak szerint Schadl majdnem egymilliárd forint illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén. Az összeget az ő kérésére kinevezett önálló bírósági végrehajtóktól kapta vissza, miközben jogtalan előnyként, lényegében fizetésként – legalább 83 millió forintot – adott át a befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorló volt fideszes államtitkárnak.

A koronatanú szerepe azért fontos, mert e pénzek útját dokumentálta, ugyanis az ügyészség szerint a Schadl irodájában található páncélszekrényben tartott készpénz kezelésével, illetve az onnan kivett és betett összegek dokumentálásával volt megbízva. Schadl bizalmasa a vád szerint teljes mértékig tisztában volt azzal, hogy a végrehajtók volt elnöke legális bevételei mellett rendszeresen jut törvénytelen, korrupciós cselekményekből származó pénzekhez, illetve maga is fizet hivatalos személyeknek nagyobb összegű kenőpénzt.

Szajki Bálint / 24.hu Schadl Görgy és társai pere a Fővárosi Törvényszéken zajlik.

Ez számára a főnökétől kapott utasításokból is egyértelmű volt, ugyanis a nyomozati vallomásában úgy fogalmazott:

Gyuri többször mondta, hogy készítsek össze pénzt, mert viszi Völner Pálnak, azaz a barátnak.

A vád szerint ezeket a pénzeket vagy személyesen Schadl, vagy a sofőrje vitte el a megadott helyre, miközben a pénzmozgásokat a pénzügyes munkatárs könyvelte. Az összegeket pedig két helyen, a Házipénztár és az EgyenlegMoncsi elnevezésű Excel-táblázatban is nyilvántartották. Ezekről még nem beszélt részletesen a koronatanú.

Schadl György nincs könnyű helyzetben, ugyanis a szintén megvádolt hét végrehajtó közül hatan beismerték bűnösségüket, így azt, hogy kenőpénzt fizettek a végrehajtói kar elnökének a kinevezésükért cserébe.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. De mindketten tagadják az ellenük fölhozott vádakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik