Csóti Rebeka / 24.hu
Belföld

Schadl György találkozott az alkotmánybíróval, akinek végrehajtó lánya Völner Pál fiának cégétől bérelte irodáját

A végrehajtók elnöke a NER-elit egyik kedvenc étteremébe beszélt meg találkozót Czine Ágnes alkotmánybíróval, akinek mindkét gyereke végrehajtó. Egyikük Völner Pál fiának cégétől bérelt irodát Esztergomban, éppen ott, ahol a politikus irodája is működött. A Fiedler testvérek végrehajtói irodái több mint 120 millió forint profitot termeltek 2021-ben. Bár az alkotmánybíró fiát és lányát is név szerint említik a Völner–Schadl-ügy nyomozati anyagában, a jelek szerint tanúként sem hallgatták ki őket.

Trócsányi László volt igazságügyi miniszter után újabb fontos közjogi tisztviselő nevére bukkantunk Schadl György naplójában. A végrehajtók elnökének Czine Ágnes alkotmánybíróval volt megbeszélt találkozója a Várkert Bazárnál működő Felix étteremben 2021 szeptemberében. Mindez a Schadlt és Völner Pál volt államtitkárt érintő büntetőügy nyomozati irataiból derült ki. A 24.hu által megismert dokumentumok szerint a nyomozók részletesen elemezték a végrehajtók elnökének naplóját, amit a sofőrjeként és személyi asszisztenseként dolgozó bizalmasa vezetett, Schadl utasításai alapján.

Kovács Tamás / MTI Czine Ágnes

A naplóbejegyzések szerint Schadl György gyakran megfordult a kormánypárti körökben közkedvelt Felix étteremben, ám az nem derült ki, hogy pontosan milyen célból beszélt meg találkozót oda Czine Ágnessel. Kérdésünkre az alkotmánybíró sem adott érdemi magyarázatot erre, de nem tagadta, hogy találkozott a végrehajtók elnökével. Czine a megkeresésünkre azt írta:

Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként képviselte a végrehajtói kart a jogászi hivatásrendek részére rendezett számos szakmai rendezvényen, konferencián is, ahol többször én is jelen voltam, és több alkalommal találkoztam vele. Azonban határozottan visszautasítok minden olyan feltételezést, amely azt látszatot kelti vagy keltheti, hogy a folyamatban lévő büntető üggyel kapcsolatban bármiféle érintettségem merülhetne fel.

Mivel Schadl György naplóbejegyzése nem arra utal, hogy a jogászi hivatásrendek részére rendezett szakmai rendezvényről vagy konferenciáról lett volna szó, sokkal inkább személyes találkozót sejtet, visszakérdeztünk az alkotmánybírónál a 2021. szeptemberi megbeszélés részleteire, de további kérdéseinket már figyelmen kívül hagyta. Arra sem érkezett válasz, hogy a találkozónak volt-e köze ahhoz, hogy Czine Ágnes fia, Fiedler Bálint is önálló bírósági végrehajtó lett. Vele a naplóbejegyzések alapján egyébként korábban szintén a Felixben találkozott Schadl. De nem csak ott, a végrehajtók elnöke és Fiedler már jóval utóbbi kinevezése előtt több találkozót bonyolított.

Fiedler Bálint neve a nyomozati iratokban is előkerült, a 2020-ban alapított – előbb Zalaegerszegen, majd Szolnokon működő – végrehajtói irodájának adatait lekérték a nyomozók a cégadatbázisból, hasonlóan azon végrehajtókéhoz, akiket később megvádoltak. Azonban a nyomozati anyagokban nem találtunk arra vonatkozó feljegyzést, hogy Fiedlert akár csak tanúként meghallgatták volna.

Czine Ágnesnek nem csupán a fia, de a lánya is önálló bírósági végrehajtó. Fiedler Laurát 2018-ban nevezték ki végrehajtónak Esztergomba, oda, ahol a vád szerint a Schadl Györggyel korrupciós kapcsolatot kiépítő igazságügyi államtitkár, Völner Pál a Fidesz színeiben országgyűlési képviselő volt 2022-ig.

Völner képviselői irodája ráadásul ugyanabban az ingatlanban volt Esztergomban, mint Fiedler Laura végrehajtó irodája. A Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlan Völner Pál fia cégének tulajdona.

Mohos Márton / 24.hu A Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlan Esztergomban.

Fiedler Laura végrehajtói irodája csaknem egy évig, 2018. augusztus és 2019. július között működött a 2015 óta a Tagba Kft. tulajdonában álló ingatlanban. Ez a cég 2020 óta Völner Marcell kizárólagos tulajdona, de a politikus fiának akkor már évek óta komoly befolyása volt a kft.-ben, amit a Völner Pál ellen indult büntetőügy keretében aztán lefoglalt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala.

19 évesen szállt be az üzletbe

Völner Marcell 2016-ban, 19 évesen, a társaság alapítása után nem sokkal munkavállalója lett a Tagba Kft.-nek, ám rögtön együttes aláírási jogot kapott, így az ügyvezető csak vele egyetértésben hozhatott döntéseket.

 

2019-ben az ifjabb Völner résztulajdonos lett, majd 2020-ban száz százalékban az övé lett a cég, amelynek az ügyvezetését is átvette 2019 novemberében. A másik tulajdonos akkor szállt ki a társaságból, amikor annak tőkéje már csaknem 800 millió forintra duzzadt, amiből 350 millió forint pénzeszköz volt.

Próbáltuk telefonon utolérni Fiedler Laurát, hogy megkérdezzük tőle, miként esett a választása éppen erre az ingatlanra, de nem értük el.

A Fiedler testvérekről egyébként egy tisztázatlan eredetű feljegyzés is készült, amit szintén tartalmaz a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyaga. E szerint Fiedler Laura szoros barátságban van Schadl szintén megvádolt feleségével, akivel együtt végeztek a Károli Gáspár Református Egyetemen, és „sülve-főve” együtt voltak a végrehajtói kar rendezvényein, így az esztergomi végrehajtó közvetlenül értesülhetett a kar ügyeiről. (A feljegyzés szerint Fiedler az első esztergomi irodáját Völner Páltól bérelte – de mint említettük, valójában az államtitkár fiának a cégétől.) A nyomozati feljegyzés alapján Fiedler Bálint is „láthatóan kiváló kapcsolatot ápolt” Schadl Györggyel.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen kapcsolat a végrehajtói kar vezetése és Fiedlerék között: Fiedler Laura szoros kapcsolatban áll a testület alelnökével. Tavaly óta Fiedler társtulajdonos Lukács Tamás pécsi végrehajtói irodájában, a kar alelnöke pedig szintén társtulajdonos lett az esztergomi végrehajtó irodájában. A társaságok mérlegei szerint Fiedler Laura csinált jobb üzletet, ugyanis Lukács végrehajtói irodája az elmúlt öt évben 436 millió forint profitot termelt.

Lukácsról nem rég az rtl.hu írta meg, hogy egy szakvizsgáztatás alkalmával személyesen „kardoskodott” egy olyan vizsgázóért, aki Schadl György listáján szerepelt. Később kiderült, Lukács hiába követett el mindent, nem sikerült átsegíteni a vizsgán a jelöltet, mivel alapvető kérdésekre sem tudott válaszolni. Ennek ellenére a nyomozati anyagok nem tartalmaznak utalást arra, hogy Lukács Tamást meghallgatták-e a nyomozás során.

Százmillió feletti profit a Fiedler testvéreknél

Fiedler Bálint 2020-ban alapította meg a végrehajtói irodáját, és már a második évben megnégyszerezte a bevételét: míg 2020-ban alig több mint 50 millió forint bevételt produkált az iroda, 2021-ben már a 200 millió forintot súrolta az árbevétel. Ennek megfelelően a 2020-ban elért alig 20 millió forintos profit több mint 80 millióra duzzadt.

 

Testvére, Fiedler Laura ennél szerényebb számokat produkált. Irodája a legjobb évét zárta 2021-ben 137 milliós bevétellel, a profit pedig 44 millió forint volt. Ketten együtt tehát 120 millió forint feletti profitot hoztak össze 2021-ben.

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének tárgyalása februárban kezdődött el. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Az előkészítő ülésen mindketten tagadták bűnösségüket.

A fő vádpont lényege szerint Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Mint megírtuk, egy kivétellel mindegyik megvádolt végrehajtó beismerte bűnösségét, ami igencsak megnehezíti Völner és Schadl védekezését.

Szajki Bálint / 24.hu Völner Pál a büntetőügy előkészítő ülésén a Fővárosi Törvényszéken 2023. február 23-án.

Emlékeztetőül, a vádiratot ismertető cikksorozatunkból olyan tényekre derült fény, mint hogy

Kapcsolódó
Rogán Antal kabinetfőnökéhez vezet Schadl György bizalmasának naplója
A végrehajtói kar elnökének a Karmelita kolostorba és a Rogán Antal vezette minisztériumba is bejárása volt, míg bizalmasa Nagy Ádámnak, Rogán kabinetfőnökének vitt el egy autót a nyomozati anyagok szerint. A vádiratba ez már nem került be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!