Élet-Stílus

Pénzszórás: nálunk profi marketinghúzás, máshol börtön jár érte

Appian Way / Sikelia Productions / Collection Christophel / AFP
Leonardo DiCaprio A Wall Street farkasa című filmben.
Appian Way / Sikelia Productions / Collection Christophel / AFP
Leonardo DiCaprio A Wall Street farkasa című filmben.
Április 13-án kétmillió forintot szórtak szét a budapesti Deák téren. Nem mindenki jön ki olyan jól a pénzszórásból, mint az ügy mögött álló mobilfoxos srácok. Az esetek többségében nem ússzák meg a letartóztatást a dobálók, viszont a budapesti esettel ellentétben a sérülés sem jellemző. Az amerikai rapperek között nagyítóval kell keresni azokat, akik még soha nem árasztottak el bankjegyekkel a környezetüket.

Jordan Belfort a markába szorította az éves fizetését, majd dolláronként elkezdte szórni a nagyvilágba. A Leonardo DiCaprio által játszott bróker csak néhány bankjegyet eresztett szélnek, és csak két ember sétált alatta, ez a rongyrázás mégis a pénzszórás illusztrációjává vált. A Wall Street farkasa című film ominózus jelenetében a főszereplő konfettinek nevezi a pénzt, és nem azért, mert úgy hullik, hanem azért, mert annyit jelent neki. Bár rengeteg filmjelenetben látványosabb a pénzeső, DiCaprio mozdulataiból mémek és gifek garmadája született, amelyek tökéletesen használhatóak akkor, ha valaki a világ tudtára akarja adni, hogy mennyire tehetős. Ez viszont csak egy a pénzszórás mögött álló okok közül, és a való életben ennél szinte csak erősebb indokok vannak. Ami közös az ismert esetekben: hogy néhány kivételtől eltekintve balesetveszélyesek voltak és rendőri intézkedésbe torkollottak.

A nagy magyar pénzszórás

Április 13-án kétmillió forintot szórt a budapesti Deák téren összegyűlt fiatalokra Szépréthy Roland, a Mobilfox influenszere a cég irodájának tetejéről. Az ügy előzménye, hogy a cég alapító-vezetője, Diller Kevin korábban azzal vádolta meg Szépréthyt, hogy ellopta tőle a Mobilfox TikTok-fiókját. Az influenszert állítólag kirúgták, ami után ő a cég tulajdonrészének negyedét vagy 100 millió forintot követelt. Azt mondta, ha teljesül a kérése, szétszór kétmillió forintot. Szépréthy végül megegyezett a Mobilfoxszal, és szombaton több száz fiatal várhatta az égből hulló ezreseket.

Előre lehetett tehát tudni, hogy ki fogják szórni a pénzt, ennek ellenére nem készültek fel rá, a résztvevők egymást taposták, egy lány rosszul is lett. És még a virágágyást is letaposták. Az eset sokak szerint mégis jól előkészített és kivitelezett, kreatív marketingtevékenységként csapódott le, ami illeszkedik a Mobilfox rendhagyó promóciói közé. Ilyen végkimenetel nem nagyon történhetne meg máshol.

Egy teljesen különböző kultúrájú és berendezkedésű társadalomban börtön jár ugyanezért: április 12-én hat hónap börtönbüntetésre ítéltek egy nigériai transznemű nőt, mert pénzt dobott a levegőbe. Okuneye Idris Olanrewaju, ismertebb nevén Bobrisky egy összejövetelen szórt pénzt, az ilyen tett pedig illegális az országban, mivel a szétdobált bankjegyek a földre eshetnek és így könnyen ráléphet valaki, ami Nigériában hatalmas sértésnek számít. Az influenszert az eset után elítélték.

A nagy pénzrablás nélkül minden más lenne

A magyar pénzeső olyan volt, mintha a spanyol A nagy pénzrablás egyik jelenete zajlott volna a szemünk előtt. A Netflixen bemutatott sorozat harmadik évadának első részében a lopott pénzből 140 millió eurót szórnak a madridiak közé egy Zeppelinről, a jelenetben közlekedési káosz alakul ki.

A sorozatot egyébként a 2022-es országgyűlési választások előtt Gattyán György és pártja, a Megoldás Mozgalom is megidézte, bár akkor csak ruha volt és maszk, pénzszórás és hús-vér emberek nem.

2020-ban Brazíliában egyfajta A nagy pénzrablás-bemutatót tartottak Criciuma városában. December elsején körülbelül 30 férfi érkezett a városba 10 járművel, megtámadta a helyi bankot, túszul ejtettek több embert, és tüzet nyitottak a rendőrségre. A fegyveresek úgy próbáltak elmenekülni, hogy a pénz egy részét az emberek közé dobták, az emiatt kialakult káoszban eltűntek a rendőrök szeme elől.

Az embereknek annyira kellett a pénz, hogy egyáltalán nem törődtek az esetleges veszélyekkel, a fegyveresek ellenére mindenhonnan a helyszínre rohantak, hogy felszedjék a pénzt. Criciuma polgármestere, Clesio Salvaro később felszólította a település polgárait, hogy maradjanak otthon.

Professzorék követőket neveltek

A sorozat inspirálta azt a férfit, aki 2023. október negyedikén egy Suzukin állva dobált 20 rúpiás bankjegyeket az emberek közé az indiai Dzsaipurban. A férfi A nagy pénzrablást idéző piros ruhában és Dalí-maszkban szórta szét a bankjegyeket. A pénzosztás közlekedési káoszt okozott, a férfit letartóztatták, az autóját pedig lefoglalták.


A rendőrség közlése szerint a férfi így próbált hírnevet szerezni magának. Ez nemigen sikerült, hisz a tudósításokból nem derült ki, hogy ki az elkövető.

Márciusban a szintén indiai Gurugrámban ajándékozták meg a népet, annyi különbséggel, hogy ott hamis pénzt dobtak az emberek közé. Itt nem A nagy pénzrablás, hanem a Farzi című indiai sorozat volt a motiváció, amelyben autóból engedték útjára a bankjegyeket.

A két férfit egyébként szintén letartóztatták, a rendőröknek vallották be, hogy az indiai film jelenetét akarták reprodukálni.


A Farzi hatása jelentős, idén februárban is egy autóból szórtak pénzt az indiai Noidában, az eset után az elkövetőnek 21 rúpiát (kb. 93 ezer forint) büntetést kellett fizetnie.

Előfordul olyan pénzszórás is, amikor a puszta jó szándék vezérli az embert. Az Egyesült Államokban, Oregonban nagyjából 200 ezer dollárt (közel 74 millió forint) vitt a szél az egyik autópályán. A 38 éves Colin Davis McCarthy családja bankszámláján lévő pénzt eresztette szélnek Eugene városától nem messze.

A katonák előállították a férfit, aki azt mondta, semmi baja, nagyon is jól van, csak meg akarta osztani az ajándékot másokkal is. A rendőrség az eset után figyelmeztette a lakosságot, hogy ne üldözzék a kósza bankjegyeket az autópályán, mert az balesetveszélyes.

Senki nem tud úgy pénzt szórni, mint a rapperek

2021-ben is egy szép gondolat vezetett a pénzszóráshoz, áprilisban egy férfi a New York-i Times Square-en kezdett pénzt dobálni, hogy így emlékezzen barátjára, a meggyilkolt Joe Kush-ra.

A rapper korábban maga is rendszeresen pénzt dobált a rajongói közé, még „pénzfürdő” turnét is szervezett, barátja ezért nem is adózhatott másként az emléke előtt. Bár Kusht letartóztatták korábban a pénzszórások miatt, barátját nem állították elő.

Szintén a jó cél vezérelte Metro Marrsot, aki 2021-ben 10 ezer dollárt szórt a frissen érettségizettek közé South Fultonban. A rapper nem felvágni akart, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy sok iskola fizetős, így egyesek számára nem hozzáférhető. Marrsot akkor letartóztatták, de egyáltalán nem bánta meg a tettét: már akkor jelezte, hogy folytatni fogja az akciót, de megemelt téttel: 20 ezer dollárt szórt szét testvére érettségi buliján.

A pénzszórást az amerikai rapperek művelik a legprofibb módon: stílusteremtők, irányadók, és -követők egyben, többnyire kattan is a bilincs, az azonban csak elvétve fordul elő, hogy valaki önzetlenül, esetleg egy társadalmi problémára reagálva nyúl ehhez az eszközhöz, a többség a Jordan Belfort-vonalat követi.

6ix9ine tavaly okozott felháborodást Kubában. A rapper rajongói megneszelték, hogy kedvencük a Grand Packard Iberostarban száll meg, egy kisebb tömeg össze is gyűlt a szálloda előtt, hátha elkaphatja a Daniel Hernandezként anyakönyvezett rappert. Egy ponton dollárok kezdtek hullani az égből, ami miatt kisebb káosz alakult ki, még az internetszolgáltatás is akadozott, igaz, az nem bizonyított, hogy köze lett volna az embersereghez. A rappert akkor rengetegen kritizálták, amiért a nehéz anyagi helyzetben lévő kubaiakat megalázta. A zenész mentségére legyen szólva, korábban rendszeresen osztott pénz hátrányos helyzetű dél-amerikaiaknak.

Fatty Wap is könnyen elengedte a pénzt, egy nyolc éve készült videóban is látható, ahogy a rapper több mint kétezer dollárt szór szét egy plázában, nem kis káoszt okozva. Fatty Wap lemeze egy héttel később debütált, tehát itt is marketingszempontok érvényesültek. A rapper egy ideig nem tud pénzt osztani, legalábbis személyesen, ugyanis jelenleg hatéves börtönbüntetését tölti, amit kábítószer-kereskedelem miatt szabtak ki rá.

Kodak Black két éve egyszerűen csak az óceánba dobott több ezer dollárt. A rapper korábbi kiadóbéli társának, Jackboynak üzent, akivel korábban jó volt a viszonyuk, Black szerint több millió dollárt keresett miatta, főleg a beef videóknak köszönhetően. A két rapper viszonya annyira megromlott, hogy még lövöldözős balhéjuk is volt.

A pénzszórást nem érdemes amatőr szinten űzni, főleg, ha igazi profikkal találja szembe magát az ember. Megtanulta ezt az a rajongó is, aki néhány dollárral provokálta Rick Ross rappert egy koncerten, amire válaszul kapott a fejére egy nagy köteg bankjeggyel.

Bár a rapperek előszeretettel szórják a pénzt, nem sokszor veszik észre, hogy ezzel akár meg is alázhatják a rajongóikat. Ross reakciója is azt mutatta, a rapper nem hagyhatta szó nélkül, hogy némi aprópénzért kell produkálnia magát.

Most akkor számít a pénz vagy sem?

A pénzszórásnak erős üzenete van, de olykor nem azt mutatja, hogy mennyire tehetős valaki, hanem hogy mennyire nem számít a pénz. 2019-ben Venezuelában 9585,5 százalékos volt az infláció, a bolivár tehát nem sokat ért ekkor, sokan pedig tiltakozásul az utcára szórták az elértéktelenedett pénzüket.


A különbség az volt a fentebb említett pénzszórásokhoz képest, hogy itt az emberek nem szedték fel a földről a pénzt. Az utcát beborító bankók képe bejárta a sajtót – aztán néhány évvel később ismét, egy fake news illusztrációjaként. 2020-ban, a koronavírus-járvány csúcsán kezdtek (újra) terjedni a képek a közösségi médiában, de már azzal a szöveggel, hogy Olaszországban hajították ki az emberek a pénzüket, hogy így árazzák be az egészségügyet a sok haláleset után. Később kiderült, hogy a venezuelai képeket használták fel.

Venezuelában és természetesen Olaszországban sem volt következménye a pénzszórásnak, de ahogy a fentiekből kiderül, ritka, hogy a rendőrök nem viszik el az elkövetőt. A hatóságok többnyire a balesetveszélyre hivatkoznak, még akkor is, ha nem úgy zajlik a reptetés, mint 2022-ben Comptonban, ahol showelem gyanánt dobálták a pénzt, és az emberek a száguldozó autók gyűrűjében próbálták megkaparintani a bankjegyeket.

Bármennyire is riasztóak a comptoni felvételek, a közösségépítés szempontjából eredményes volt a pénzosztás. A Mobilfox akciójának is ez volt a célja, legalábbis, ahogy az érintettek elmesélték. Ráadásul még azt is megígérték, hogy saját kezűleg fogják visszaültetni a virágokat. Ennek ellenére – az összeállításunkban szereplők többségéhez hasonlóan – nem valószínű, hogy még egyszer belevágnak egy ilyen akcióba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik