Élő Belföld

Orbán Viktor: Brüsszel igyekszik megbuktatni a lengyel kormányt

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Interjút adott a Kossuth Rádiónak Orbán Viktor.

A miniszterelnök a közrádió stúdiójában elmondta:

  • A nyugdíjemelést nem engedhetjük meg magunknak, de meg kell tennünk. Mint mondta, a mostani emelést, amely 190 milliárd forinttal fogja terhelni a költségvetést, nem csak novemberben adjuk oda, hanem beépül majd a nyugdíjakba.
  • Az infláció letörésébe a jegybanknak beletört a bicskája. Ám ez Orbán szerint nem az ő hibájuk: az infláció fává nőtt, ezért fejszére volt szükség. Fejszéje pedig csak a kormánynak van, mondta Orbán, utalva arra, hogy hagyományos jegybanki eszközökkel nem lehetett megfékezni az áremelkedést. Szerinte 2023 az infláció letörésének az éve lesz, 2024 pedig a gazdasági növekedés visszaépítéséről fog szólni. A kormányfő elmondása szerint látott gazdasági előrejelzéseket, melyek azt mutatták, hogy jövőre Magyarországon lehet a legnagyobb a gazdasági növekedés.
  • Ukrajna uniós tagságával kapcsolatban elmondta: Ukrajna területi háborúban van, így nem tudjuk, mekkora a területe, mekkora a népessége. Ráadásul elnézve a magyar parlamentet, nem valószínű, hogy a következő két évben megszavaznák Ukrajna csatlakozását.
  • Az uniós források ügyében a lengyel választások után jöhet fordulat. Orbán szerint Brüsszel igyekszik megbuktatni a lengyel kormányt. Ha ez sikerül nekik, akkor folytathatják Magyarország csuklóztatását, ám ha marad a konzervatív kormány, akkor tudni fogják, hogy a lengyelek és a magyarok továbbra is együttműködnek. Orbán szerint 3 milliárd euróval tartoznak Magyarországnak, amely minden feltételt teljesített. A vita szerinte abszurddá vált: olyan kérdéseket kapnak, hogy van-e elég irodahelyisége a bíróknak.
  • Szóba került a migráció. Orbán ennek kapcsán elmondta: sajnálja, hogy Szlovákia „átállt”, hiszen idáig mindig kitartott a magyar és lengyel álláspont mellett.

Orbán: Németország a második világháború óta egy korlátozott önállósággal rendelkező ország

Az EU nem a történelem horizontján szemléli a migráció kérdését. Ez egy hiba, mert a migráció rossz dolog. Invázióvá vált: a napi tapasztalat része a bűnözés, az együttélési konfliktusok. Magyarország eddig meg tudta védeni magát ettől: részben a magyar kormány miatt. Hazánkban politikai színtéren nincs egyetértés a kérdésben.

A baloldal migrációpárti. Olyan döntésekhez járulnak hozzá az Európai Parlamentben, amelyekkel a migrációt serkentik

– mondta Orbán, aki elmondása szerint olvasta a migrációval kapcsolatos szakirodalmat, nincsenek olyan érvek, melyekkel idáig nem találkozott. A migráció a kormányfő szerint egy egyszerű ügy: ha meg akarod védeni magad a migrációtól, akkor nem szabad beengedni a migránsokat.

Nem a bajt kéne idehívni, a segítséget kéne odavinni

– tette hozzá. Mint mondta, a Száhel-övezetben van a legnagyobb baj: Magyarország készen áll az ottani helyzet stabilizálásban, erről zajlanak tárgyalások. Mi meg akarjuk oldani a migrációs problémát, de nem úgy, hogy beengedjük őket.

A legfájdalmasabb nem a németek átállása. Németország a második világháború óta egy korlátozott önállósággal rendelkező ország. Ha háborút vesztesz, ez így szokott lenni. Ami meglepett, hogy a szlovákok átálltak. Szlovákia mindig kitartott a magyar és lengyel álláspont mellett. A csehek már lefalcoltak korábban. De a szlovákok a szomszédjaink. Az egy józan nép. A szlovákok migráció ügyben mindig a lengyel-magyar közös álláspont részei voltak

– panaszolta a miniszterelnök.

Orbán: Brüsszel igyekszik megbuktatni a lengyel kormányt

– Ami az ukránoknak járó pénzt illeti, egyszerűen elfogytunk. Nem csak Magyarországnak, hanem az uniónak is elfogyott a pénze – mondta Orbán, aki szerint ahhoz, hogy Ukrajnának több pénzt tudjunk adni, többet kell befizetni.

A dolog az úgy fest, ha pénzt adunk Ukrajnának, nem tudunk adni pénzt a kevésbé fejlett országoknak. Mindenre pénz: nincs

– hangsúlyozta a miniszterelnök. Az unió azt mondja vegyünk fel hitelt, de Orbán úgy fogalmaz, ő a kommunizmusban nőtt fel, tudja, hogy ennek mi a vége. Még az unokáink sem fogják tudni visszafizetni. Ezt nem javasolja.

Miért nem kapjuk meg a pénzt? Orbán szerint lehet, hogy annak a pénznek egy része már Ukrajnában van. Ezt nem tudjuk, mert Brüsszel nem beszél világosan.

Mi befizetjük, amit be kell fizetni. De amit nekik ide kellene adni, az nem jön

– mondta Orbán, aki úgy fogalmaz, jelentős summa hiányzik.

Az egész vita most már abszurd. Mindenki érzi, hogy Magyarország mindent tejesített

– vélekedett Orbán, aki szerint a lengyel választás után dőlhet el a források sorsa.

Orbán szerint Brüsszel igyekszik megbuktatni a lengyel kormányt. Nem tudni, sikerrel járnak-e, ki fog derülni. Ha marad a konzervatív kormány, akkor a magyarok és a lengyelek továbbra is segíteni fogják egymást.

Orbán: A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz. Sajnos a háborúval kapcsolatban is igazunk lett

Magyarország másként látta ezt a háborút, mint a nyugati világ többi része. Mi azt mondtuk, hogy ez nem a mi háborúnk. Ez egy szláv testvérháború

– mondta Orbán, aki szerint a cél az, hogy a konfliktust elszeparáljuk. A nyugati világ viszont azt mondta: globalizáljuk a konfliktust. Mi már az elején mondtuk, hogy ez egy téves hozzáállás.

A nyugati világ messze van: nem végezték el a józan mérlegeléseket.

A háborút illetően a legrosszabb érzéseim vannak továbbra is. A front nem mozdul

– vélekedett a kormányfő. Eközben egyre modernebb fegyvereket vetnek be, melyek elérhetnek minket is.

A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz. Sajnos a háborúval kapcsolatban is igazunk lett

– mondta Orbán.

Ukrajna uniós tagságával kapcsolatban Orbán azt mondta: ehhez minden uniós tagállamnak hozzá kell járulnia. Elnézve a magyar parlamentet, a következő két évben erre nincs sok esély. Ami érthető, hiszen azt a kérdést nem fogjuk tudni elkerülni, hogy szabad-e komolyan gondolkodni egy olyan ország tagságáról, amely háborúban van, méghozzá területi háborúban van.

Nem tudjuk, hogy ennek az országnak mekkora a területe

– mondta Orbán, aki szerint példátlan lenne úgy felvenni egy országot, melynek nem ismerjük a paramétereit, egyebek mellett a lakosságszámot sem.

Orbán: A jegybanknak csak bicskája van, de az infláció fává nőtt

– Sokat tanul az ember, amikor nehéz kihívások elé állítja az élet – mondja Orbán. Egy darabig a tankönyvi módszerekkel igyekezték kezelni az inflációt. Nagy tudás a jegybanki tudás – sok mindent kell összenézni. A legjobban fizetett állami alkalmazottak jellemzően ott vannak. Mi is ezt csináltuk, de be kellett látni, hogy ez nem fog menni:

a jegybanknak beletört a küzdelembe a bicskája. Az infláció fává nőtt, nekik meg csak bicskájuk van. Ide fejsze kell, na az nincs a jegybankban. Az csak a kormánynak van.

A hagyományos eszközöktől eltérő módszereket a külvilág nem szereti: azt várják, hogy a jegybanki eszközökben bízzanak. De ezt Magyarországon nem tehettük meg, be kellett avatkozni. Orbán szerint sikerrel jártunk: lefaragtuk az inflációt.

A cél, hogy 2023 az infláció letörésének év legyen. Ez sikerülni fog. A következő évben 4-6 százalékos infláció várható.

Ezt megcsináltuk, a kérdés nem ez. Hanem az, hogy mikor tudjuk megindítani a bérek növekedését

– véli a kormányfő.

Szeptemberben jobban nőttek a bérek, mint az árak a miniszterelnök szerint. Látott gazdasági előrejelzéseket, melyek azt mondták, könnyen lehet, hogy jövőre Magyarországon lesz a legnagyobb a gazdasági növekedés. A magyar vállalatok jól alkalmazkodtak az energiaválsághoz, jobban termeltek, nőtt a versenyképesség. Ez megadja a reményt arra, hogy 2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének az éve lesz.

Nyugdíjemeléssel kezdünk

Az emelés 190 milliárdba kerül, megengedheti magának ezt a költségvetést Magyarország? Orbán azt feleli: nem. A magyar költségvetésre, ha kellő távolságról ránézünk, mindig hiányra tervezzük. Többet költünk el, mint amennyit megtermelünk. A különbözetet valahogy el kell tüntetni, erre hitelt szoktunk felvenni. Akkor leszünk erős és boldog ország, amikor azt hallják a magyarok, hogy a költségvetés pluszban zárt.

De a magyar költségvetés nem ilyen, ez így van a kommunisták óta

– véli Orbán, aki szerint ezért szoktak szemrehányást tenni a baloldali közgazdászok, ha ránéznek a költségvetésre. A nemzeti kormánytól azonban ez idegen.

A Gyurcsány-korszakban elvettek egy havi nyugdíjat, a Covid és a háború idején viszont a nemzeti kormány nem tett ilyet.

Orbán szerint időnként ilyen „lehetetlen dolgokra kell vállalkozni”, és azt szeretné, ha az ország érezne némi büszkeséget amiatt, hogy háborús időkben is segítik a nyugdíjasokat.

Olvasói sztorik