Belföld

A tiltás ellenére továbbra is ott fordulnak meg a szállodahajók a Dunán, ahol a Hableány-katasztrófa történt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Bár a Hableány-baleset után nagy nehezen elfogadtak új szabályokat a dunai hajózással kapcsolatban a budapesti szakaszon, nem úgy tűnik, hogy a szállodahajós szakma ezeket betartaná – írja az rtl.hu. 

A Hableány sétahajó 2019 májusi tragédiája után bő másfél évvel később a biztonságosabb dunai hajózás érdekében a Hajózási Hatósági Főosztály kiadott egy Hajósoknak Szóló Hirdetményt. Ebben a jobbra tartási kötelezettséget írtak elő, illetve meghatározták, hogy a Margit-sziget esetében hegymenetben a bal-partot (ez a pesti oldal), lefelé pedig a jobb partot kell használni. Fél évvel később már szigorítottak és több korlátozást bevezettek a 80 méternél nagyobb hajókra.

Az egyik ilyen előírás, hogy a szállodahajóknak megtiltották a megfordulást a Rákóczi híd és az Árpád híd közötti szakaszon este 18 és 24 óra között, ezzel védve a kisebb sétahajókat. 

Ezt a szabályt nem tartják be gyakran a szállodahajók, amelyek még mindig gyakran szerepet tévesztenek és sétahajóként úsznak a Dunán – írja az rtl.hu. A Margit híd és az Árpád híd közötti szakaszon azonban semmiféle látnivalót nem tudnak nyújtani az utasoknak, így jóval előtte megfordulnak, a Margit hídnál, ami viszont balesetveszélyes és tilos.

A rendőrség is tud a problémáról, az rtl.hu-nak küldött válaszukban azt írták:

A vízi járőrök több alkalommal is intézkedtek az említett szabálysértés miatt. Ilyen esetben helyszíni bírságot szabtak ki, vagy szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

A rendőrség válaszából kiderül, a helyszíni bírság 5-50 ezer forintig terjedt, a pénzbírság 5-150 ezer forint között volt. Az rtl.hu cikke megjegyzi: egy olcsóbb jegy a szállodahajóra 1800 euró (664 ezer forint) körül indul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik